GÜLAĞAÇ (AKSARAY), GÜZELYURT (AKSARAY), ÇİFTLİK (NİĞDE) VE ALTUNHİSAR (NİĞDE) İLÇELERİNİN ETNOBOTANİK ÖZELLİKLERİ
ETHNOBOTANICAL PROPERTIES OF GÜLAĞAÇ (AKSARAY), GÜZELYURT (AKSARAY), ÇİFTLİK (NİĞDE), ALTUNHİSAR (NİĞDE) DISTRICTS
- Tez No: 1005838
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU TARIKAHYA HACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Aksaray, Niğde, Tıbbi bitkiler, Aksaray, Niğde, Plants-medicinal
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma ile, Aksaray iline bağlı Gülağaç Güzelyurt ve Niğde iline bağlı Çiftlik Altunhisar ilçelerinin detaylı bir etnobotanik envanteri ortaya konmaya ve kaybolmaya yüz tutmuş yerel bilginin arşivlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla gerçekleştirilen arazi çalışmalarında Niğde iline bağlı 14, Aksaray iline bağlı 18 mahalle/köy ziyaret edilmiştir. Arazi çalışmalarında yöre halkı ile görüşmeler yapılmış, kullanılan bitkilerin yöresel adları, kullanım şekilleri, kullanım amaçları, nasıl hazırlandıkları, uygulanış şekilleri kayda geçirilmiştir. Halktan öğrenilen bilgiler ışığında, bitki örnekleri araziden toplanarak herbaryum tekniklerine uygun olarak kurutulmuş ve bilimsel isimleri tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda 164 taksonun halk tarafından kullanımı tespit edilmiştir. Bu taksonlar arasında, 115 bitki tıbbi, 59 bitki gıda olarak, 64 bitki hayvan yemi, 4 bitki boya, 4 bitki baharat, 5 bitki hayvan hastalıkları ve 37 bitkinin diğer amaçlarla kullanıldığı tespit edilmiştir. Araştırmamızda Niğde ve Aksaray illerinde hala zengin bir bitki kullanımı var olmakla beraber, bölgede yaşayan genç nüfusun Giderek azalması sebebiyle kültürel/yerel bilginin aktarımının azaldığı tespit edilmiştir. Bu çalışma ile bölgede etnobotanik kullanımı olan bitkiler literatüre kazandırılmış ve kaybolmadan gelecek nesillere aktarımı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present a detailed ethnobotanical inventory of the districts of Gülağaç and Güzelyurt, Aksaray province, and Çiftlik and Altunhisar Niğde province, and to archive local knowledge that is in danger of disappearing. The fieldwork carried out for this purpose included visits to 14 neighbourhoods/villages in Niğde province and 18 neighbourhoods/villages in Aksaray province. In the field studies, interviews were conducted with local people and the local names, usage patterns, purposes, preparation and application methods of the plants used were recorded. Based on the information obtained from the public, plant samples were collected from the field and dried according to herbarium techniques, and their scientific names were determined. As a result of this study, the use of 164 taxa by the public was identified. Among these taxa, 115 plants were used for medicinal purposes, 59 plants as food, 64 plants for fodder, 4 as dye plants, 4 plants for spices, 5 for veterinary purposes and 37 plants for other purposes. Our research found that although there is still a rich use of plants in Niğde and Aksaray provinces, the transmission of cultural/local knowledge has decreased due to the gradual decline of the young population living in the region. This study contributes to the documentation of ethnobotanical knowledge in the area and supports its preservation for future generations.