Investigating the role of LncRNA SNHG7 in drug resistance inovarian cancer cells
Yumurtalık kanseri hücrelerinde ilaç direncinde LncRNA SNHG7'nin rolünün araştırılması
  1. Tez No: 1005859
  2. Yazar: ROSHAN HARIRI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM SEZER ZHMUROV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: LncRNA SNHG7, lncRNA'lar, over kanseri, ilaç direnci, LncRNA SNHG7, lncRNAs, ovarian cancer, drug resistance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Yumurtalık Kanseri Hücrelerinde İlaç Direncinde lncRNA SNHG7'nin Rolünün Araştırılması Over kanseri, dünya genelinde kadınlarda üçüncü en yaygın kanser ve kansere bağlı ölümlerin dördüncü en yaygın nedenidir. Over karsinomu, tüm olguların %90'ından fazlasını oluşturan en yaygın over kanseri tipidir. Son çalışmalar, lncRNA'ların embriyonik gelişim ve kanser dâhil olmak üzere çeşitli insan hastalıklarının ilerlemesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir. LncRNA SNHG7, birçok kanser türünde apoptozun inhibisyonu, hücre proliferasyonu, invazyon ve migrasyon gibi çeşitli biyolojik süreçlerde rol oynayan bir onkogendir. SNHG7'nin kanser progresyonunda da rol oynadığı düşünülmektedir. Ciddi yan etkilerine rağmen sisplatin, over kanserinin temel tedavi seçeneklerinden biri olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, A2780 ve A2780-cp hücre hatları Tahran Pastör Enstitüsü'nden temin edilmiştir. Hücreler kültüre alındıktan ve pasajlandıktan sonra sayımları yapılmıştır. RNA ekstraksiyonu, BETA BAYERN RNA ekstraksiyon kiti (Betaprep RNA Isolation Kit) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen RNA'nın kantitatif ve kalitatif değerlendirmesi yapılmış, ardından Add bio kiti (Add Script cDNA Synthesis Kit) kullanılarak cDNA sentezi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra primer tasarımı ve real-time PCR uygulanmıştır. Elde edilen veriler analiz edilerek istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Sisplatine dirençli hücre hattı (A2780-cp), sisplatine duyarlı hücre hattına (A2780) kıyasla daha yüksek SNHG7 ekspresyonu göstermiştir. A2780-cp hattındaki ekspresyon düzeyi yaklaşık 2,5 kat daha yüksek (log10 ~ 2.5), A2780 hattında ise yaklaşık 1 kat daha yüksektir (log10 ~ 1). Bu bulgular, LncRNA SNHG7'nin yüksek ekspresyonunun A2780-cp hücre hattında sisplatin direnci ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. SNHG7'nin, hücre sağkalımı, proliferasyonu ve ilaç direnci ile ilişkili moleküler yolların düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigating the Role of lncRNA SNHG7 in Drug Resistance in Ovarian Cancer Cells Introduction: Ovarian cancer is the third most common cancer and the fourth leading cause of cancer death among women worldwide. Ovarian carcinoma is the most common type of ovarian cancer, accounting for more than 90% of all cases. According to recent studies, lncRNAs are associated with embryonic growth and the progression of several human diseases, including cancer. LncRNA SNHG7 is an oncogene involved in various cellular biological functions, such as inhibiting apoptosis, cell proliferation, invasion, and migration in many cancers. SNHG7 is also likely involved in cancer progression. Despite severe side effects, cisplatin remains the main treatment for ovarian cancer. Methods: In this study, two cell lines, A2780 and A2780-cp, were purchased from the Pasteur Institute of Tehran. After culturing and passage, the cells were counted. RNA extraction was performed using the BETA BAYERN RNA extraction kit (Betaprep RNA Isolation Kit). The extracted RNA was quantitatively and qualitatively assessed, and then cDNA synthesis was performed using the Add bio kit (Add script cDNA synthesis Kit). Following this, primer design and real-time PCR were conducted. Finally, the obtained results were analyzed and statistically examined. Discussion and Conclusion: The cisplatin-resistant cell line (A2780-cp) showed higher SNHG7 expression compared to the cisplatin-sensitive cell line (A2780). The expression level in A2780-cp was approximately 2.5 times higher (log10 ~ 2.5), and in A2780 it was approximately 1 time higher (log10 ~ 1). These results indicate that high expression of LncRNA SNHG7 may be associated with cisplatin resistance in the A2780-cp cell line. SNHG7 likely plays a significant role in regulating molecular pathways related to cell survival, proliferation, and drug resistance.