Kardeşlenme döneminde otlatmanın arpanın ot ve tane verimine etkileri
Effects of grazing on forage and grain yield of barley during tillering period
- Tez No: 1005865
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTINGÜL ÖZASLAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arpa, Otlatma, Ot Verimi, Ot Kalitesi, Tane Verimi, İkili Üretim, Barley, Grazing, Forage Yield, Forage Quality, Grain Yield, Dual-Purpose Crops
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Serin iklim tahılları kardeşlenme döneminde otlatma yapıldıktan sonra tane üretimi yapılarak ikili üretim yapılabilir. Bu çalışmada; arpanın kardeşlenme dönemi ile sapa kalkma dönemi arasında keçi ile farklı yoğunlukta otlatılarak arpanın ot verimi ve kalitesi ile tane veriminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma Çanakkale İli Lâpseki İlçesi Güreci Köyünde üç tekrarlamalı olarak tesadüf blokları deneme desenine göre yapılmıştır. Arpa kardeşlenme döneminden sapa kalkma dönemine kadar; ağır otlatma için arpa dipten keçiler tarafından otlatılmış, hafif otlatma için arpa 4 cm anız kalıncaya kadar otlatılmış, kontrol olarak otlatılmamıştır. En yüksek yeşil ve kuru ot verimi hafif otlatmada tespit edilirken, kuru ot verimi en düşük ağır otlatmada tespit edilmiştir. En yüksek bitki boyu kontrol parsellerinde kaydedilmiştir. Yabancı ot oranı otlatılmayan parsellerde düşük çıkmış fakat istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Arpanın vejetatif dönemde otlatılması, otun HP (ham protein), NDF (nötr deterjanda çözünmeyen lif), ADF (asit deterjanda çözünmeyen lif), ADL (asit deterjan lignin) oranlarını değiştirmemiştir. Tane için hasat edilen arpada en yüksek bitki boyu ot hasadında olduğu gibi kontrolde belirlenmiştir. Arpanın otlatılmasıyla; başak uzunluğu, m2'deki başak sayısı, bin tane ağırlığı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, hasat indeksi parametrelerinde bir farklılık kaydedilmemiştir. Arpanın biyolojik verimi otlatılmayan ve hafif otlatılan parsellerde en fazla olmuştur. Arpanın en fazla tane verimi ise hafif otlatılan ve otlatılmayan parsellerde olurken, ağır otlatmayla tane veriminde %24'lük bir azalma meydana gelmiştir. Hafif otlatma ot ve tane veriminde bir düşmeye neden olmamıştır. Sonuç olarak arpanın kardeşlenme ile sapa kalkma döneminde 4 cm anız kalacak şekilde hafif otlatmak suretiyle hem ot hem de tane verimi elde edilerek ikili üretim yapılabileceği, yeşil yemin sınırlı olduğu kış döneminde hayvanlara kaliteli kaba yem temin edilebileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cool-season cereals can be grown for both forage and grain production after grazing during the vegetative period. This study aimed to determine the forage yield and quality as well as the grain yield of barley by grazing goats at different intensities between the tillering stage and the stem elongation stage. The study was carried out in Güreci Village, Lâpseki District, Çanakkale Province, according to the randomized block design with three replications. From tillering stage to stem elongation stage, barley was grazed by goats from the base of the stalk for heavy grazing, grazed until 4 cm of stubble remained for light grazing, and left ungrazed as a control group. When barley was cut to forage, the highest green and dry forage yield was determined in light grazing, while the lowest dry forage yield was determined in heavy grazing. At the forage harvest, the barley plant height was highest in the control (ungrazed) plots. The weed ratio was low in ungrazed plots but was not statistically significant. Grazing of barley during the vegetative period did not change the HP (crude protein), NDF (neutral detergent insoluble fiber), ADF (acid detergent insoluble fiber), ADL (acid detergent lignin) ratios of the forage. Plant height of barley harvested for grain was determined at the highest control as in the forage harvest. There were no difference grains per spike, grain weight per spike and harvest index after barley grazing. The biological yield of barley was highest in ungrazed and lightly grazed plots. The highest grain yield of barley occurs in lightly grazed and ungrazed plots, while heavy grazing resulted in a 24% decrease in grain yield. As a result of this study, light grazing did not cause a decrease in forage and grain yield. By lightly grazing the barley during the tillering and stem elongation stages, leaving 4 cm of stubble, both forage and grain yields can be obtained, enabling dual-purpose crops. It has been shown that quality roughage can be provided to animals during the winter period when green fodder is limited.