Lise eğitiminde sürdürülebilir çözümler için bio-trız ve bilişim sistemleri entegrasyonu: bilgi yönetimi ve teknoloji yönetimi, süreç yönetimi ile ekolojik inovasyonun öğretilmesi
Integration of bio-triz and information systems for sustainable solutions in high school education: teaching ecological innovation through knowledge management, technology management, and process management
  1. Tez No: 1005878
  2. Yazar: MERVE TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP AKÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Eğitim ve Öğretim, Yönetim Bilişim Sistemleri, Information and Records Management, Education and Training, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi ve belge yönetimi eğitimi, Bilgisayar eğitimi, Biyotasarım, Disiplinler üstü eğitim, Eko inovasyon, Yeşil inovasyon, Çevresel sürdürülebilirlik, Education of information and record management, Computer education, Biodesign, Transdisciplinary education, Eco innovation, Green innovation, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; lise öğrencilerine yönelik sürdürülebilirlik, biyomimikri, Bio-TRIZ, SCAMPER ve oyun temelli öğrenme yaklaşımlarını bütünleştiren yenilikçi bir öğretim programı geliştirmektir. Doğadan ilham alan bu model, öğrencilerin karmaşık problemleri analiz etme, yaratıcı ve sürdürülebilir çözümler üretme ile ekolojik farkındalık geliştirme becerilerini desteklemeyi hedeflemektedir.“Doğadan İlham: Sürdürülebilirlik ve İnovasyon”başlıklı 15 haftalık öğretim programında; Bio-TRIZ'in biyolojik işlev prensipleri, SCAMPER stratejileri ve oyunlaştırma dinamikleri ile entegre edilmiştir. Programın uygulanabilirliğini somutlaştırmak adına doğa kartları, sorun kartları, değerlendirme rubrikleri ve dijital tasarım araçlarıyla (Canva, Tinkercad vb.) desteklenen örnek etkinlikler materyal olarak sunulmuştur. Bu tasarım, öğrencilerin doğadaki işlevsel ilişkileri kavrayarak bunları toplumsal veya teknolojik problemlerin çözümüne uyarlamalarını amaçlamaktadır. Bir tasarım ve program geliştirme araştırması niteliğindeki bu çalışma, herhangi bir öğrenci uygulaması içermemekle birlikte, tasarlanan modülün kapsam geçerliliği uzman görüşlerine dayalı nicel analizlerle sınanmıştır. Hazırlanan tüm materyaller, modelin pedagojik açıdan uygulanabilirliğini ve etik sınırlar çerçevesindeki işleyişini göstermek amacıyla oluşturulmuş örnek bir öğretim tasarımıdır. Kuramsal temellere dayalı bulgular, geliştirilen programın öğrencilerin ekolojik okuryazarlık, sistem düşüncesi ve problem çözme becerilerini destekleme potansiyeli taşıdığını göstermektedir. Sürdürülebilirlik eğitimine bütüncül bir yaklaşım sunan model, doğadan öğrenme felsefesinin ortaöğretim düzeyinde uygulanmasına yönelik kapsamlı bir çerçeve ortaya koymaktadır. Gelecekte yapılacak ampirik çalışmalarla modelin öğrenci üzerindeki etkilerinin sınanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop an innovative instructional program integrating sustainability, biomimicry, Bio-TRIZ, SCAMPER, and game-based learning approaches for high school students. This nature-inspired model aims to support students' skills in analyzing complex problems, generating creative and sustainable solutions, and developing ecological awareness. In the 15-week instructional program titled“Inspiration from Nature: Sustainability and Innovation,”biological function principles of Bio-TRIZ are integrated with SCAMPER strategies and gamification dynamics. To demonstrate the applicability of the program, sample activities supported by nature cards, problem cards, assessment rubrics, and digital design tools (Canva, Tinkercad, etc.) are presented as materials. This design aims to enable students to grasp functional relationships in nature and apply them to solving social or technological problems. Although this study, which is a design and curriculum development research, does not include any implementation with students, the content validity of the designed module was tested through quantitative analyses based on expert opinions. All prepared materials constitute a sample instructional design created to demonstrate the pedagogical applicability of the model and its functioning within ethical boundaries. The findings, grounded in theoretical foundations, indicate that the developed program has the potential to support students' ecological literacy, systems thinking, and problem-solving skills. Offering a holistic approach to sustainability education, the model presents a comprehensive framework for applying the philosophy of learning from nature at the secondary education level. It is recommended that the effects of the model on students be tested through future empirical studies.