Bireylerin sağlık okuryazarlık ve e-sağlık okuryazarlığı düzeyinin aile planlamasına yönelik tutumlarına etkisi
The effect of individuals' health literacy and e-health literacy levels on their attitudes towards family planning
  1. Tez No: 1005879
  2. Yazar: FELEKNAZ ÇAKMAKLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık okuryazarlığı, E-Sağlık okuryazarlığı, Aile Planlaması, Üreme Sağlığı, Sağlık Tutumları, Health Literacy, eHealth Literacy, Family Planning, Reproductive Health, Health Attitudes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Araştırma sağlık okuryazarlığı ve e sağlık okuryazarlığının aile planlamasına etkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı – kesitsel olarak yapılmıştır. YÖNTEM: Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan bu çalışma Temmuz 2024 – Ocak 2026 tarihleri arasında Türkiye'de yürütülmüştür. Çalışmanın analizinde R programlama dili 4.1.3, G*Power 3.1 ve SPSS-22 programı kullanılmıştır. BULGULAR: Hiyerarşik regresyon analizi sonucunda kurulan modellerin anlamlı olduğu belirlenmiştir. Model 1'de sağlık okuryazarlığı, aile planlamasına yönelik tutumun %13.9'unu açıklamıştır (R²=0.139) ve sağlık okuryazarlığındaki artış tutum düzeyini anlamlı biçimde yükseltmiştir (t=7.919, p<0.001). Model 2'de e-sağlık okuryazarlığının eklenmesiyle açıklanan varyans %17.4'e yükselmiş (R²=0.174) ve hem sağlık okuryazarlığı (t=6.482, p<0.001) hem de e-sağlık okuryazarlığı (t=4.093, p<0.001) tutumu anlamlı şekilde artıran değişkenler olarak bulunmuştur. Çalışmamızda makine öğrenmesi yaklaşımıyla yapılan analizde shapley değerlerine göre en yüksek öneme sahip değişkenin Sağlık Okuryazarlığı olduğu görülmüştür. SONUÇ: 18 yaş ve üzeri bireylerde sağlık okuryazarlık ve e sağlık okuryazarlık düzeyi arttıkça aile planlamasına olan etkisi de pozitif yönde artmaktadır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: This study was conducted as a descriptive-cross-sectional study to evaluate the effect of health literacy and e-health literacy on family planning. METHOD: This descriptive cross-sectional study was conducted in Türkiye between July 2024 and January 2026. The R programming language 4.1.3, G*Power 3.1, and SPSS-22 software were used in the analysis of the study. FINDINGS: Hierarchical regression analysis determined that the established models were significant. In Model 1, health literacy explained 13.9% of the attitude toward family planning (R²=0.139), and an increase in health literacy significantly raised the attitude level (t=7.919, p<0.001). In Model 2, the addition of e-health literacy increased the explained variance to 17.4% (R²=0.174), and both health literacy (t=6.482, p<0.001) and e-health literacy (t=4.093, p<0.001) were found to be variables that significantly increased attitudes. In our study, the machine learning–based analysis showed that, according to Shapley values, health literacy was the variable with the highest importance. CONCLUSION: As health literacy and e-health literacy levels increase in individuals aged 18 and over, their effect on family planning also increases positively