Hemiplejik omuz ağrısında supraskapular sinir bloğu ve propriosepsiyon: Randomize kontrollü bir çalışma
Suprascapular nerve block and proprioception in hemiplegic shoulder pain: A randomized controlled tri̇al
  1. Tez No: 1005918
  2. Yazar: MERVE KOÇİBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA GİRAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Hemiplejik omuz ağrısı, supraskapular sinir bloğu, propriosepsiyon, rehabilitasyon, inme, Hemiplegic shoulder pain, suprascapular nerve block, proprioception, rehabilitation, stroke
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hemiplejik omuz ağrısı olan hastalarda supraskapular sinir bloğunun (SSSB) propriosepsiyon üzerine etkilerini değerlendirmek ve rehabilitasyon süreci ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya hemiplejik omuz ağrısı bulunan toplam 42 hasta dahil edildi ve hastalar randomize olarak SSSB uygulanan grup ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da standart fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulandı. SSSB grubuna ultrasonografi eşliğinde 5 cc %2'lik lidokain ile supraskapular sinir bloğu uygulandı. Değerlendirmeler başlangıçta (T0), blok sonrası 2. saatte (T1), fizik tedavi bitiminde 3. haftada (T2) ve takip döneminde 7. haftada (T3) gerçekleştirildi. Primer sonuç ölçütü olarak propriosepsiyon Lazer İmleç Yardımlı Açı Reprodüksiyon Testi (Lİ-ART) ve Başparmak lokalizasyon testi ile değerlendirildi. Sekonder ölçütler olarak Sayısal Ağrı Skalası, aktif ve pasif omuz eklem hareket açıklığı (EHA) Hedefe Ulaşım Skalası, Fugl-Meyer Üst Ekstremite Skalası, QuickDASH, , Modifiye Ashworth Skalası ve İnme Etki Ölçeği kullanıldı. Bulgular: ΔT2–T0 ve ΔT3–T0 Lİ-ART sonuçları açısından SSSB ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla p=0.867 ve p=0.468). Etki büyüklükleri küçük düzeydeydi (Cohen's d=0.05 ve d =0.23). SSSB grubunda T1–T0 karşılaştırmasında (p=0.009, r=0.57) anlamlılık saptanıp kısa dönem bozulma görülse de iki grupta da rehabilitasyon sonunda T3–T0 karşılaştırmasında Lİ- ART sonuçları anlamlılık göstermedi (p>0.05). Başparmak testi sonuçları da bu bulgulara benzerdi. Her iki grupta da zaman içerisinde ağrı, EHA ve fonksiyonel parametreler anlamlı iyileşme gösterirken, gruplar arasında çoğu parametre açısından anlamlı fark saptanmadı. SSSB grubunda özellikle erken dönemde T1–T0 karşılaştırmasında ağrıda belirgin azalma (p<0.001, r=0.88) saptandı. Sonuç: Propriosepsiyon SSSB sonrası erken dönemde geçici bir bozulma gösterse de rehabilitasyon sonunda bu bozulmanın kaybolduğu ve rehabilitasyona negatif etkisinin olmadığı çalışmamız ile gösterilmiştir. SSSB hemiplejik omuz ağrısında güvenli ve etkili vii bir analjezik yöntem olup, özellikle erken dönemde ağrı kontrolü sağlayarak rehabilitasyon sürecine katkıda bulunur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of suprascapular nerve block (SSNB) on proprioception in patients with hemiplegic shoulder pain and to investigate its relationship with the rehabilitation process. Materials and Methods: A total of 42 patients with hemiplegic shoulder pain were included in the study and were randomly divided into two groups as the SSNB group and the control group. Both groups received a standard physical therapy and rehabilitation program. In the SSNB group, a suprascapular nerve block was performed under ultrasound guidance using 5 cc of 2% lidocaine. Evaluations were performed at baseline (T0), at the 2nd hour after the block (T1), at the end of physical therapy in the 3rd week (T2), and at follow-up in the 7th week (T3). As primary outcome measures, proprioception was assessed using the Laser Pointer Assisted Angle Reproduction Test (LP-ART) and the thumb localization test. Secondary outcome measures included the Numeric Pain Rating Scale, active and passive shoulder range of motion (ROM), Goal Attainment Scale, Fugl- Meyer Upper Extremity Scale, QuickDASH, Modified Ashworth Scale, and Stroke Impact Scale. Results: No statistically significant difference was found between the SSNB and control groups in terms of ΔT2–T0 and ΔT3–T0 LP-ART results (p = 0.867 and p = 0.468, respectively). Effect sizes were small (Cohen's d = 0.05 and d = 0.23). In the SSNB group, a significant difference was observed in the T1–T0 comparison (p = 0.009, r = 0.57), indicating a short-term impairment; however, no significant difference was observed in LP-ART results in the T3–T0 comparison after rehabilitation in both groups (p > 0.05). The thumb localization test results were similar to these findings. While both groups showed significant improvements over time in pain, ROM, and functional parameters, no significant difference was found between the groups for most parameters. In the SSNB group, a marked reduction in pain was observed especially in the early period in the T1– T0 comparison (p < 0.001, r = 0.88). Conclusion: Although proprioception showed a transient impairment in the early period after SSNB, it was demonstrated in our study that this impairment resolved after ix rehabilitation and had no negative impact on the rehabilitation process. SSNB is a safe and effective analgesic method in hemiplegic shoulder pain and contributes to the rehabilitation process, particularly by providing early pain control.