Bronşiolit nedeniyle yatırılan bebeklerde C-reaktif protein /albümin oranının morbiditeye etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the C-reactive protein/albumin ratio on morbidity in infants hospitalized with bronchiolitis
  1. Tez No: 1005924
  2. Yazar: YASEMİN ZANATOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN YILDIZ ALDEMİR, DR. ŞEYMANUR AĞCAKOYUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: bronşiolit, C-reaktif protein, Albümin, CRP/albümin oranı, Klinik prognoz, Bronchiolitis, C-reactive protein, Albumin, CRP/albumin ratio, Clinical prognosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, bronşiolit tanısıyla hastaneye yatırılan 6 aydan küçük bebeklerde C-reaktif protein/albümin oranı (CAR) ile klinik prognostik göstergeler arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu tek merkezli, tanımlayıcı ve retrospektif çalışmaya, 1 Ocak 2024 – 28 Şubat 2025 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Genel Pediatri Kliniği'nde bronşiolit tanısıyla hastaneye yatırılan 1–6 ay arası bebekler dahil edilmiştir. Doğum ağırlığı, gebelik haftası ve cinsiyet gibi demografik özellikler ile oksijen tedavi süresi, hastanede yatış süresi, hiponatremi varlığı, non-invaziv mekanik ventilasyon (NIV) gereksinimi, NIV süresi ve yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatış gereksinimi gibi klinik veriler tıbbi kayıtlardan retrospektif olarak elde edilmiştir. Hastaneye yatışı esnasında ölçülen laboratuvar parametreleri (C-reaktif protein, albümin, CRP/albümin oranı, beyaz küre sayısı, mutlak nötrofil sayısı, lenfosit sayısı, trombosit sayısı ve serum sodyum düzeyleri) ile viral panel testinde saptanan solunum yolu viral etkenleri kaydedilmiştir. CRP/albümin oranı ile yatış türü (servis/yoğun bakım), hastanede kalış süresi ve solunum desteği tipi (nazal oksijen, yüksek akımlı nazal kanül oksijen tedavisi veya entübasyon) arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. C-reaktif protein/albümin oranının (CAR) farklı klinik sonuçlar açısından ayırt edici performansı alıcı işletim karakteristiği (ROC) analizi ile değerlendirilmiştir. BULGULAR: Bu çalışmada, bronşiolit tanısı alan 0–6 ay arası 176 bebeğin klinik ve laboratuvar verileri incelenmiş ve özellikle CAR değerinin hastalık şiddetiyle ilişkisi araştırılmıştır. Olguların çoğu sağlıklı, zamanında ve normal doğum ağırlığında doğmuş olup cinsiyete göre klinik ve laboratuvar bulgular açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Genel olarak sodyum, nötrofil, lenfosit ve trombosit değerleri normal sınırlarda bulunmuş ve belirgin hematolojik anormallik izlenmemiştir. Yaşa göre analizlerde, 3 ay üzeri bebeklerde hastanede yatış süresi ve inflamatuvar belirteçlerin daha yüksek olduğu görülmüştür. Prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde yatış ix süresi daha uzun ve bazı laboratuvar değerleri daha düşük bulunurken, CAR açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Doğum şekli bazı temel özellikleri etkilerken, hastalık şiddeti ve CAR ile ilişkili bulunmamıştır. C-reaktif protein/albümin oranının (CAR) farklı klinik sonuçlar açısından ayırt edici performansı alıcı işletim karakteristiği (ROC) analizi ile değerlendirilmiştir. YBÜ yatışı için CAR'ın eğri altındaki alanı (AUC) 0,640 olup, kesim değeri 0,131; duyarlılık %67 ve özgüllük %55 olarak bulunmuştur. Bu sonuç istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,036; %95 güven aralığı [GA]: 0,522–0,757). Uzamış hastanede yatış (>7 gün) için CAR'ın AUC değeri 0,570, kesim değeri 0,104; duyarlılık %57 ve özgüllük %50 olarak saptanmış, ancak bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,088; %95 GA: 0,490–0,650). Mekanik ventilasyon gereksinimi açısından ROC analizinde CAR için AUC 0,751 olarak bulunmuş, kesim değeri 0,293; duyarlılık %60 ve özgüllük %70'tir. Bu sonuç istatistiksel anlamlılığa yakın olarak değerlendirilmiştir (p=0,056; %95 GA: 0,524– 0,977). Genel olarak CAR, özellikle YBÜ yatışını öngörmede istastistikal olarak anlamlı bulunmuştur. SONUÇ: Sonuç olarak bu çalışmada, bronşiolit nedeniyle hastaneye yatırılan 0–6 ay arası bebeklerde C reaktif protein/albümin oranının hastalık şiddeti ve klinik seyir ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. CAR, özellikle YBÜ yatışını öngörmede anlamlı bir ayırt edici özellik göstermiştir. Ancak bu bulguların daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aimed to evaluate the association between the C- reactive protein/albumin ratio (CAR) and clinical prognostic indicators in infants younger than 6 months who were hospitalized with a diagnosis of bronchiolitis. MATERIALS AND METHODS: This single-center, descriptive, retrospective study included infants aged 1–6 months who were hospitalized with a diagnosis of bronchiolitis in the General Pediatrics Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between January 1, 2024, and February 28, 2025. Demographic characteristics such as birth weight, gestational age, and sex, as well as clinical data including duration of oxygen therapy, length of hospital stay, presence of hyponatremia, need for non invasive mechanical ventilation (NIV), duration of NIV, and requirement for intensive care unit (ICU) admission were retrospectively obtained from medical records. Laboratory parameters measured during hospital admission (C-reactive protein, albumin, CRP/albumin ratio, white blood cell count, absolute neutrophil count, lymphocyte count, platelet count, and serum sodium levels) and respiratory viral agents detected in the viral panel test were recorded. The relationship between the CRP/albumin ratio and the type of admission (ward/intensive care), length of hospital stay and type of respiratory support (nasal oxygen, high-flow nasal cannula oxygen therapy, or intubation) was evaluated. RESULTS: The discriminative performance of the C-reactive protein/albumin ratio (CAR) for different clinical outcomes was assessed using receiver operating characteristic (ROC) analysis. For ICU admission, the area under the curve (AUC) for CAR was 0.640, with a cut-off value of 0.131, sensitivity of 67%, and specificity of 55%. This result was statistically significant (p=0.036), with a 95% confidence interval (CI) of 0.522–0.757. For prolonged hospitalization (>7 days), the AUC of CAR was 0.570, with a cut-off value of 0.104, sensitivity of 57%, and specificity of 50%; this result was not statistically significant (p=0.088), with a 95% CI of 0.490–0.650. xi Regarding the need for mechanical ventilation, ROC analysis revealed an AUC of 0.751 for CAR, with a cut-off value of 0.293, sensitivity of 60%, and specificity of 70%. This result was considered to be close to statistical significance (p=0.056), with a 95% CI of 0.524–0.977. Overall, CAR demonstrated a significant discriminative ability particularly in predicting ICU admission. CONCLUSION: The findings of this study suggest that the C-reactive protein/albumin ratio may be associated with disease severity and clinical course in infants aged 0–6 months hospitalized with bronchiolitis. CAR showed a significant discriminative ability, especially in predicting ICU admission. However, these findings need to be confirmed by larger, prospective studies.