S.B.Ü. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran hastalarda sosyal medya bağımlılığı ve depresyon arasındaki ilişki
The relationship between social media addiction and depression in patients attending the Family Medicine Outpatient clinic at S.B.U. Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital
  1. Tez No: 1005925
  2. Yazar: HANDE GÖKER ÜSTDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİTTİN SELÇUK ENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Sosyal Medya Bağımlılığı, Depression, Social Media Addiction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Sosyal medya bağımlılığı, depresyon riskini artıran önemli bir psikososyal faktör olarak bildirilmektedir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde sosyal medya kullanım alışkanlıklarının da göz önünde bulundurulması önemlidir. Bu çalışmada, bir aile hekimliği polikliniğine başvuran hastalarda sosyal medya bağımlılığı ile depresyon eğilimi arasındaki olası ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, kesitsel ve gözlemsel bir çalışmadır. Çalışma Kanuni Sultan Süleyman EAH'de sürdürülecektir. Çalışmanın hasta örneklemini hastanemiz Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 18-65 yaş arasında olan, çalışmaya dahil edilme şartlarını karşılayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan bireyler oluşturacaktır. Basit rastgele örneklem çekme metoduyla %95 güven %5 hata payı ile gerekli asgari olgu sayısı 211 olarak bulundu. Veri toplama araçları olarak Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (BSMBÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve sosyodemografik veri formu katılımcılara yüz yüze görüşerek uygulandı. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra grup karşılaştırmaları, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p <0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya toplam 245 birey katılmış olup katılımcıların %64,1'i (n=157) kadın, %35,9'u (n=88) erkektir ve yaş ortalaması 33,40 ± 11,12 yıldır. Günlük sosyal medya kullanım süresi değerlendirildiğinde katılımcıların %32,2'sinin günde 3 saat ve üzeri sosyal medya kullandığı belirlenmiştir. BSMBÖ puan ortalaması 15,34 ± 7,64 olup katılımcıların %39,6'sının sosyal medya bağımlılığı olduğu saptanmıştır. BDÖ puan ortalaması ise 7,48 ± 6,15 olarak bulunmuştur. Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ile Beck Depresyon Ölçeği puanları arasında pozitif yönlü, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,339; p<0,001). Sonuç: Sosyal medya bağımlılık düzeyi arttıkça depresif semptomların görülme olasılığının da artış gösterme eğiliminde olduğu görülmektedir. Depresif belirtiler gösteren bireylerde sosyal medya kullanımının kısaca değerlendirilmesi, aşırı kullanım konusunda farkındalık oluşturulmasına ve kullanımın sınırlandırılmasına yönelik önerilerle depresyon semptomlarının azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Social media addiction has been reported as a significant psychosocial factor that increases the risk of depression. It is important to consider social media usage habits in primary healthcare services. This study aims to investigate the possible relationship between social media addiction and the tendency toward depression among patients presenting to a family medicine outpatient clinic. Materials and Methods: Our study is a single-center, cross-sectional, and observational study. It will be conducted at Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital. The study sample will consist of individuals aged 18–65 years who present to the Family Medicine outpatient clinic of our hospital, meet the inclusion criteria, and voluntarily agree to participate in the study. Using a simple random sampling method, the minimum required sample size was calculated as 211 with a 95% confidence level and a 5% margin of error. Data collection tools included the Bergen Social Media Addiction Scale (BSMAS), the Beck Depression Inventory (BDI), and a sociodemographic data form, which were administered to participants through face-to-face interviews. The obtained data were analyzed using the SPSS software; in addition to descriptive statistics, group comparisons, correlation, and regression analyses were performed. Statistical significance was accepted as p < 0.05 Results: A total of 245 individuals participated in the study; 64.1% (n=157) were female and 35.9% (n=88) were male, with a mean age of 33.40 ± 11.12 years. When daily social media usage duration was evaluated, 32.2% of participants were found to use social media for 3 hours or more per day. The mean Bergen Social Media Addiction Scale (BSMAS) score was 15.34 ± 7.64, and 39.6% of participants were identified as having social media addiction. The mean Beck Depression Inventory (BDI) score was 7.48 ± 6.15. A positive and statistically significant correlation was found between the Bergen Social Media Addiction Scale and Beck Depression Inventory scores (r = 0.339; p < 0.001). Conclusion: As the level of social media addiction increases, the likelihood of experiencing depressive symptoms also tends to rise. Social media addiction is considered an important psychosocial factor that increases the risk of depression. While evaluating depression, which is a common condition encountered in primary health care services, it is considered important to also take social media usage habits into account. Briefly assessing social media use in individuals with depressive symptoms may help raise awareness about excessive use and, through recommendations to limit usage, may contribute to the reduction of depression symptoms.