Çocukların verileştirilmesine hak temelli bir yaklaşım
A rights-based approach to the datafication of children
- Tez No: 1005935
- Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN NAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilişim hukuku, Büyük veri, Kişisel verilerin kaydedilmesi, Çocuk hakları, İnsan hakları, Information lav, Big data, Recording of personal data, Children's rights, Human rights
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu tezde verileştirmenin çocuk hakları üzerindeki etkisi ve çocuk haklarının verileştirme bağlamında nasıl gerçekleştirilebileceği hak temelli bir yaklaşımla incelenmektedir. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde, sosyoteknik bir sistem olarak nitelendirilen verileştirmenin temel unsurları, yapısal özellikleri ve doğurduğu sorunsallar irdelenerek kavramsal bir çerçeve çizilmektedir. İkinci bölümde, verileştirme teknolojilerinin çocuk haklarına etkisinin belirlenebilmesi için çocukların yaşamlarında verileştirme teknolojilerinin yeri incelenmekte ve bu doğrultuda farklı etkilere sahip verileştirme aktörleri belirlenmektedir. Bu bulgulara istinaden verileştirmenin çocuk hakları üzerindeki etkileri kritik olarak analiz edilmektedir. Üçüncü ve son bölümde ise çalışmanın perspektifini teşkil eden çocuk hakları temelli yaklaşım hem genel olarak hem de verileştirme bağlamında ve özellikle Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ana ilkeleri ekseninde ele alınmaktadır. Bu inceleme doğrultusunda, verileştirme bağlamında çocuk haklarının hayata geçirilmesi için gerekli uygulama önlemleri ve özellikle kapsamlı, kanıta dayalı ve ileriye dönük düzenleme ve politika yapımı gibi pozitif yükümlülüklere ilişkin bir yol haritası sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the impact of datafication— the transformation of life into data— on children's rights and explores how children's rights can be realized per the Convention on the Rights of the Child. Comprising three chapters, the dissertation first establishes a conceptual framework, analyzing datafication as a sociotechnical system with respect to its constitutive elements and structural issues, which are found to weaken human dignity, agency, and autonomy while creating power asymmetries that exacerbate children's vulnerabilities. The second chapter of the dissertation scrutinizes various dimensions of children's datafication and analyzes the impact of datafication on children's rights. Children's datafication is first examined across different yet interconnected life domains, which is followed by the identification of primary and secondary actors. Drawing on this examination, the chapter concludes with a comprehensive investigation into the impact of datafication on a broad spectrum of children's rights. In light of the theoretic and normative conclusions of the first two chapters, the third and final chapter of the dissertation develops a child rights-based approach to datafication grounded in the Convention on the Rights of the Child by critically interpreting its key principles with respect to the context of datafication challenges. Building upon previous findings, the dissertation concludes with a roadmap to implement children's rights in the context of datafication, with a focus on positive obligations and precautionary measures.