Tipografinin mimarisi: Tipoyapı
The architecture of typography: Typotecture
  1. Tez No: 1005936
  2. Yazar: ERCAN MAKREŞ
  3. Danışmanlar: PROF. SEVİM SELAMET
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik tasarımı, Mimari, Tipografi, Graphic design, Architectural, Typography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
Özet
Tipografi ve mimarlık, çevresel tipografik tasarım kümesinin içerisinde yer alır. Tipografi ve mimarlık kümelerinin kesişim noktasını tipoyapı (typotecture) kavramı oluşturmaktadır. Tipoyapı, çevresel tipografik tasarımlar yoluyla uygulandıkları alanda mimari ve yazı arasında kavramsal bir bağ kuran, boyutlu bir yapı oluşturan, çevresine estetik bir düzen ve kimlik katan, bilgilendiren, yönlendiren işlevselliğiyle mimarinin ayrılmaz bir parçası olarak dinamik bir iletişim kurmaktadır. Araştırma, her iki disiplinin teorik temellerini yapısal bir bütünlük içerisinde ele alınabilmesi amacıyla kuramsal analiz, karşılaştırmalı analiz ve görsel/biçimsel çözümleme yöntemleri çerçevesinde incelenmiştir. Tipografi sadece görsel bir iletişim unsuru olarak değil mimari bir form ve temel bir yapı unsuru olarak ve mimari yapı temel bileşenleriyle karşılaştırmalar yapılarak incelenmiştir. Tipoyapı (typotecture) kavramı, tipografik düzen, anatomi ve oran; tipografik inşa, yıkım, dönüşüm benzerliği kapsamlı örneklerle ele alınmıştır. Araştırma, tipografik etkinin ve yapısal işlevselliğinin bağlamsal karşılıklarını tipografi ve mimari birlikteliğini, tipografik estetiği, mimari uygulama pratiği haline dönüştüren yeni dijital arayışlar ve deneysel yaklaşımlar üzerinden sorgulamalar yapılarak desteklenmiş ve display bir yazıyüzü tasarımı yoluyla mekânsal bir tasarım projesi önerisiyle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Typography and architecture are part of the environmental typographic design cluster. The intersection of the typography and architecture clusters is formed by the concept of typotecture. Typotecture establishes a dynamic communication as an integral part of architecture, creating a dimensional structure that establishes a conceptual link between architecture and writing through environmental typographic designs, adding aesthetic order and identity to its surroundings, and informing and directing with its functionality. The research was examined within the framework of theoretical analysis, comparative analysis, and visual/formal analysis methods in order to address the theoretical foundations of both disciplines within a structural integrity. Typography was examined not only as a visual communication element but also as an architectural form and a fundamental structural element, with comparisons made to the basic components of architectural structures. The concept of typotecture, typographic order, anatomy, and proportion; typographic construction, destruction, and transformation similarity were addressed with comprehensive examples. The research is supported by inquiries into new digital explorations and experimental approaches that transform typography and architectural unity, typographic aesthetics, and architectural practice into spatial design project proposals through display typeface design, questioning the contextual counterparts of typographic effect and structural functionality.