Sporcularda king-devick testi ile denge ve kuvvet arasındaki ilişki
The relationship between balance and strength in athletes as assessed by the king-devick test
- Tez No: 1005941
- Danışmanlar: PROF. DR. MENDERES KABADAYI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beyin sarsıntısı, Dinamik dengeleme, Statik denge, Concusion, Dynamic balancing, Static balance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sporcularda King–Devick (KD) testi ile denge ve kuvvet parametreleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi ve konküsyon (sarsıntı) riskinin değerlendirilmesinde multidisipliner bir yaklaşım geliştirmektir. Çalışmaya takım ve dövüş sporcularından oluşan toplam 55 sporcu dahil edilmiştir. Katılımcılara King–Devick testi, Balance Error Scoring System (BESS), boyun kuvveti ölçümleri, antropometrik değerlendirmeler ve fonksiyonel performans testleri (Tek Adım Atlama, Üç Adım Atlama, Çapar Adım Atlama, Zamana Karşı Yarış ve LSI) uygulanmıştır. Ayrıca sporcuların beyin sarsıntısı öykülerini ve semptomlarını belirlemek amacıyla anket formu kullanılmıştır. Bulgulara göre, KD ve BESS testlerinde elde edilen performans skorları ile servikal kuvvet, antropometrik ölçümler ve alt ekstremite kuvveti arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Takım sporcuları, özellikle sağ alt ekstremiteye ait sprint performansında (Sağ ZK) dövüş sporcularına kıyasla anlamlı gelişim göstermiştir (p<0.05). Dövüş sporcularında ise anket bulgularında raporlanan baş dönmesi, denge kaybı ve görsel sorunların hem KD hem de BESS skorlarıyla desteklendiği görülmüştür. Genel olarak güçlü boyun kasları ve simetrik alt ekstremite kuvveti, postüral stabiliteyi olumlu yönde etkilemiş; geniş boyun çevresi ve uzunluğuna sahip sporcuların KD testinde daha iyi performans sergilediği saptanmıştır. Sonuç olarak, bu araştırma sporcularda sarsıntının yalnızca nörolojik testlerle değil, aynı zamanda boyun kuvveti, antropometri ve fonksiyonel performans ölçümleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. KD ve BESS testlerinin anket bulguları ile paralel sonuçlar vermesi, spora dönüş kararlarının daha güvenilir verilmesine katkı sağlamaktadır. Çalışma, sarsıntının tanı ve takibinde multidisipliner yaklaşımın önemini vurgulayarak literatüre özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationships between the King–Devick (KD) test and balance and strength parameters in athletes, and to develop a multidisciplinary approach to the assessment of concussion risk. A total of 55 athletes, consisting of team and combat sports participants, were included in the study. All participants underwent the King–Devick test, the Balance Error Scoring System (BESS), neck strength measurements, anthropometric assessments, and functional performance tests (Single-Leg Hop, Triple Hop, Crossover Hop, 6-m Timed Hop, and Limb Symmetry Index [LSI]). In addition, a concussion history and symptom survey was administered to identify athletes' previous concussion experiences and related symptoms. According to the findings, significant relationships were observed between KD and BESS performance scores and neck strength, anthropometric measures, and lower extremity strength. Team sport athletes demonstrated significant improvement in sprint performance of the right lower limb (6-m Timed Hop) compared to combat sport athletes (p<0.05). In combat athletes, however, symptoms such as dizziness, balance disturbances, and visual problems reported in the survey were also reflected in KD and BESS results. Overall, stronger neck muscles and symmetrical lower extremity strength positively influenced postural stability, while athletes with larger neck circumference and greater neck length achieved better KD performance. In conclusion, this study demonstrates that concussion assessment in athletes should not rely solely on neurological tests but also incorporate neck strength, anthropometric variables, and functional performance measures. The parallel results of KD and BESS with survey findings highlight their contribution to more reliable return-to-play decisions. This study emphasizes the importance of a multidisciplinary approach in the diagnosis and monitoring of concussion and provides an original contribution to the literature.