Bireysel emeklilikte otomatik katılımın hanehalkı tasarruflarına etkisi: Türkiye deneyimi
The impact of automatic enrollment in private pensions on household savings: The Turkish experience
  1. Tez No: 1005944
  2. Yazar: EMRE ÖZYERDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ SEMİH ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel emeklilik, Hanehalkı tasarruf tercihleri, Individual retirement, Household saving preferences
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye (kamu Ekonomisi) Ana Bilim Dalı
Özet
Emeklilik sistemlerinin sürdürülebilirliği ve hanehalkı tasarruflarının yetersizliği, pek çok ülkeyi bireysel emeklilik alanında yeni politika arayışlarına yöneltmiştir. Davranışsal iktisat literatürü, bireylerin tasarruf kararlarında sistematik sapmalar sergilediğini ve varsayılan seçenek mimarisinin bu sapmaları telafi edebileceğini göstermektedir. Davranışsal politikaların bireysel emeklilik sistemlerindeki bir karşılığı, bireylerin otomatik olarak bir emeklilik hesabına kaydedildiği ve varsayılan tercihin sistemde bulunmak olduğu otomatik katılım uygulamalarıdır. Bu doğrultuda Türkiye, 2017 yılında kamu ve özel sektör çalışanlarını bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil eden Otomatik Katılım Sistemi'ni (OKS) yürürlüğe koymuştur. Bu çalışma, OKS reformunun hanehalkı düzeyinde tasarruf yapma olasılığını, bireysel emeklilik kullanımını ve diğer tasarruf araçları üzerindeki olası dışlama etkisini araştırmaktadır. Ekonometrik analizde TÜİK Hanehalkı Bütçe Anketi'nin 2015–2019 yılları için yatay kesit verisi kullanılmıştır. Özel sektör çalışanlarının OKS'ye kademeli dahil edilme zamanlaması veri setinde gözlemlenemediğinden, analiz kamu kesiminde çalışan üyelere sahip hanelerle sınırlandırılmıştır. OKS'nin 45 yaş altı çalışanlara uygulanması koşulundan yararlanılarak haneler deney ve kontrol gruplarına atanmış, Farklar içinde Fark ve Regresyon Süreksizliği yöntemleriyle reformun nedensel etkisi tahmin edilmiştir. Bulgulara göre reform, kapsam dahilindeki kamu hanelerinde herhangi bir tasarruf aracı kullanma olasılığını 12,85 yüzde puan, bireysel emeklilik kullanma olasılığını ise 28,69 yüzde puan artırmıştır. Bireysel emeklilik dışı tasarruf araçlarının kullanımında anlamlı bir değişim gözlemlenmemiş olması, ekstansif marjinde dışlama etkisi olmadığına işaret etmektedir. Reformun gelir, harcama ve tasarruf oranı üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilmemiştir. OKS'ye uygun olmayan 45 yaş üstü kamu hanelerinde bir yayılma etkisi gözlemlenmiş, reformun en güçlü etkisinin düşük gelirli hanelerde ortaya çıktığı belirlenmiştir. Çalışmada dar tanımlı bir alt örneklem üzerinden değerlendirme yapılsa da bulguların diğer gruplar için bir üst sınır niteliği taşıdığı değerlendirilmektedir. Sonuç olarak OKS, bireysel emeklilik katılımını artırmada etkili olmakla birlikte toplam tasarruflar üzerinde sınırlı etkiye sahip görünmektedir. Varsayılan katkı oranının kademeli artırılması, yeniden kayıt mekanizmasının uygulanması ve düşük gelirlilere yönelik ek teşvikler gibi politika adımları bireysel emeklilik sistemlerinin etkinliğini güçlendirebilir.
Özet (Çeviri)
The sustainability of pension systems and the inadequacy of household savings have led many countries to seek new policy approaches in the field of private pensions. The behavioral economics literature demonstrates that individuals exhibit systematic biases in their saving decisions and that the architecture of default options can compensate for these biases. A behavioral policy counterpart in private pension systems is the implementation of automatic enrollment, where individuals are automatically registered into a pension account and remaining in the system serves as the default choice. Accordingly, Türkiye enacted the Automatic Enrollment System (AES) in 2017, which automatically includes public and private sector employees into the private pension system. This study investigates the likelihood of household-level saving, the utilization of private pensions, and the potential crowding-out effect on other saving instruments resulting from the AES reform. In the econometric analysis, cross-sectional data from the TurkStat Household Budget Survey for 2015–2019 were used. Since the timing of the phased inclusion of private sector employees into the AES cannot be observed in the dataset, the analysis is limited to households with members employed in the public sector. Leveraging the condition that AES applies to employees under the age of 45, households were assigned to treatment and control groups, and the causal effect of the reform was estimated using Difference-in-Differences and Regression Discontinuity designs. According to the findings, the reform increased the probability of using any saving instrument by 12.85 percentage points and the probability of using private pensions by 28.69 percentage points in covered public households. The absence of a significant change in the use of non-private-pension saving instruments suggests that there is no crowding-out effect at the extensive margin. No significant effect of the reform was detected on income, expenditure, or the savings rate. A spillover effect was observed in public households over the age of 45 who were ineligible for AES, and it was determined that the strongest impact of the reform emerged in low-income households. Although the evaluation is conducted over a narrowly defined sub-sample, the findings are considered to represent an upper bound for other groups. In conclusion, while AES is effective in increasing private pension participation, it appears to have a limited impact on total savings. Policy steps such as gradually increasing the default contribution rate, implementing re-enrollment mechanisms, and offering additional incentives for low-income earners could strengthen the effectiveness of private pension systems.