Yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanılmasıyla üniversite binalarında elektrik üretim kapasitelerinin araştırılması
Investigation of electricity production capacities in university buildings by using renewable energy systems
  1. Tez No: 1005962
  2. Yazar: İLAYDA YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FERTELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, Renewable energy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
Özet
Enerji, ekonomi ve çevresel faktörler, bir ülkenin kalkınması için temel unsurlar arasındadır. Fosil yakıtların sebep olduğu zararlar her geçen gün artarken yenilenebilir enerji kaynakları temiz, sürdürülebilir, güvenli ve geleceğe yönelik en önemli çözüm kaynağı olarak öne çıkmaktadır. Özellikle güneş ve rüzgâr gibi değişken özellikteki yenilenebilir kaynaklardan daha verimli yararlanabilmek için bu kaynakların hibrit sistemlerde bir araya getirilmesi hem enerji sürekliliğini sağlamakta hem de uygulanabilirlik açısından katkıda bulunmaktadır. Yapılan bu tez çalışmasında, Sivas Cumhuriyet Üniversite yerleşkesinde PV, rüzgâr türbini, batarya, jeneratör ve konvertör bileşenleri hibrit modellenerek şebekeye bağımlı ve şebekeden bağımsız hem teknik hem de ekonomik açıdan en uygun enerji sistemi HOMER yazılımı sayesinde belirlenmiştir. Kaynakların, batarya döngü ömrü, maliyet kalemleri ve şebeke etkileşimleri incelenerek oluşturulan kombinasyonlarının farklı kapasitelerdeki performansı karşılaştırılıp yenilenebilir enerji payı, fazla üretim miktarı, şebeke bağımlılığı ve ekonomik göstergeler yorumlanarak proje için en uygun hibrit yapı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Energy, economy, and environmental factors are among the fundamental components for a country's development. As the damage caused by fossil fuels increases day by day, renewable energy sources stand out as the most important clean, sustainable, safe, and future-oriented solution. In order to utilize variable renewable energy sources, especially solar and wind, more efficiently, integrating these sources into hybrid systems both ensures energy continuity and contributes to practical feasibility. In this thesis study, a hybrid model consisting of PV, wind turbine, battery, generator, and converter components was developed for the Sivas Cumhuriyet University campus, and the most optimal grid-connected and off-grid energy systems in terms of both technical and economic aspects were determined using the HOMER Software. By analyzing resource characteristics, battery cycle life, cost components, and grid interactions, the performance of different capacity combinations was evaluated, and the renewable energy share, excess electricity generation, grid dependency, and economic indicators were interpreted to identify the optimal hybrid configuration for the project.