Stereo görüntülerinde derin öğrenme temelli derinlik tahmini algoritmalarının karşılaştırılması ve iyileştirilmesi
Comparison and improvement of deep learning based depth estimation algorithms in stereo images
  1. Tez No: 1005994
  2. Yazar: ÖMER FARUK ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAHRA ELMI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim ve mühendislik uygulamaları, Yazılım mühendisliği, Science and engineering practices, Software engineering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Stereo eşleştirme temelli derinlik tahmini, farklı kamera açılarından elde edilen eşleşmiş görüntülerden üç boyutlu bilgi çıkaran bilgisayarla görmenin temel problemlerinden birisidir. Bu çalışma, özellik çıkarma kabiliyetlerini ve derinlik tahmini performansını iyileştirmek için RAFT-Stereo modeline ConvNeXt mimarisinin entegre edildiği geliştirilmiş bir stereo eşleştirme yaklaşımı sunmaktadır. Önerilen yöntem, RAFT-Stereo modelinde yer alan mevcut ResNet tabanlı özellik çıkarma yöntemini, stereo eşleştirme görevlerine uyarlanmış ImageNet ön-eğitimli ağırlıkları kullanan ConvNeXt-Tiny ve ConvNeXt-Small yöntemlerle değiştirmektedir. Önerilen model SceneFlow veri setinde eğitilmiş ve ETH3D veri setinde değerlendirilmiştir. Performans değerlendirmesi, farklı derinlik aralıklarında (yakın, orta ve uzak mesafeler) uç nokta hatası, hatalı piksel oranı ve D1 hatası gibi standart metrikler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bunlarla birlikte, modelin hesaplama verimliliği saniyedeki kare sayısı ve çalışma süresi metrikleri ile değerlendirilmiştir. Deneysel sonuçlar, ConvNeXt entegre edilmiş modelin, dokusuz bölgeler ve tekrarlayan desenler içeren karmaşık görüntülerde derinlik tahmini sürecinde daha iyi sonuçlar elde ettiğini göstermiştir. Bu çalışma, modern CNN mimarilerinin stereo derinlik tahmini algoritmalarını iyileştirme sürecinde etkinliğini göstererek stereo eşleştirmenin geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Bulgular, ConvNeXt gibi gelişmiş özellik çıkarım yöntemlerinden yararlanmanın, hesaplama karmaşıklığını arttırmadan mevcut stereo derinlik tahmini modellerinin performansını arttırabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Stereo matching-based depth estimation is one of the fundamental problems in computer vision that extracts three-dimensional information from paired images obtained from different camera angles. This study presents an improved stereo matching approach where ConvNeXt architecture is integrated into the RAFT-Stereo model to enhance feature extraction capabilities and depth estimation performance. The proposed method replaces the existing ResNet-based feature extraction method in RAFT-Stereo model with ConvNeXt-Tiny and ConvNeXt-Small methods using ImageNet pre-trained weights adapted to stereo matching tasks. The proposed model was trained on the SceneFlow dataset and evaluated on the ETH3D dataset. Performance evaluation was conducted using standard metrics such as End-Point Error, Bad-pixel ratio, and D1-all error across different depth ranges (near, medium and far distances). Additionally, the computational efficiency of the model was evaluated using frames per second and runtime metrics. Experimental results demonstrated that the ConvNeXt-integrated model achieved better results in depth estimation process on complex images containing textureless regions and repetitive patterns. This work contributes to the advancement of stereo matching by demonstrating the effectiveness of modern CNN architectures in improving stereo depth estimation algorithms. The findings indicate that leveraging advanced feature extraction methods like ConvNeXt can enhance the performance of existing stereo depth estimation models without increasing computational complexity.