EGO Genel Müdürlüğü (Ankara Elektrik, Gaz ve Otobüs Dairesi) özelinde sürdürülebilir kentsel ulaşım politika önerileri
Policy recommendations for sustainable urban transport: A case study of EGO General Directorate (Ankara Electricity, Gas, and Bus Administration)
  1. Tez No: 1005995
  2. Yazar: SERPİL ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ KAMİL ÜLKENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon ayak izi, Sürdürülebilir ulaşım, Carbon footprint, Sustainable transport
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kent, Çevre ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde kentsel ulaşım politikaları, hızla artan nüfus ve motorlu taşıt sayısının getirdiği yoğunluk nedeniyle sürdürülebilirlik açısından kritik bir sorun haline gelmiştir. Kentlerin yaşanabilirliğini sağlamak ve çevresel etkileri azaltmak amacıyla ulaşım sistemlerinin çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla bütüncül bir şekilde planlanması zorunludur. Bu bağlamda, sürdürülebilir ulaşım politikalarının geliştirilmesi ve uygulanabilirliği önem kazanmaktadır. Çalışmada, Türkiye'nin başkenti Ankara'daki kentsel ulaşım politikaları, Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı EGO Genel Müdürlüğü örneği üzerinden ele alınmaktadır. Araştırmada, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda toplu taşıma sistemleri, bisiklet ve yaya ulaşımı, akıllı ulaşım teknolojileri ile elektrikli ve hibrit araçların teşviki gibi temel unsurlar kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. EGO Genel Müdürlüğünün mevcut uygulamaları ve projeleri değerlendirilerek, kent ulaşımının güçlü ve zayıf yönleri ortaya konmuştur. Özellikle toplu taşımanın erişilebilirliğinin artırılması, bisiklet altyapısının genişletilmesi ve çevre dostu ulaşım araçlarının yaygınlaştırılması gibi alanlarda önemli çalışmalar dikkat çekmektedir. Araştırma kapsamında yapılan saha çalışmaları, anketler ve istatistiksel değerlendirmeler ışığında, Ankara'da toplu taşımanın etkinliğinin artırılması, özel araç kullanımının azaltılması, bisiklet yollarının ve elektrikli otobüs ile raylı sistemlerin yaygınlaştırılması yönünde somut öneriler geliştirilmiştir. Bu öneriler, kentte karbon salınımını azaltırken aynı zamanda trafik yoğunluğunu hafifletmeyi ve ulaşım erişilebilirliğini artırmayı hedeflemektedir. Sonuç olarak, sürdürülebilir kentsel ulaşım politikalarının benimsenmesi, sadece çevresel etkilerin minimize edilmesine değil, aynı zamanda kentsel hareketliliğin artırılması ve sosyal kapsayıcılığın güçlendirilmesine de katkı sağlamaktadır. Bu doğrultuda EGO Genel Müdürlüğü özelinde, sürdürülebilir kentsel ulaşım politikaları önerileri önemli bir model teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, urban transportation policies have become a critical issue in terms of sustainability due to the congestion caused by the rapidly growing population and the increasing number of motor vehicles. In order to ensure the livability of cities and reduce environmental impacts, it is essential to plan transportation systems holistically by considering their environmental, economic, and social dimensions. In this context, the development and practical implementation of sustainable transportation policies have gained significant importance. This study examines urban transportation policies in Ankara, the capital of Turkey, through the example of the EGO General Directorate, a subsidiary of the Ankara Metropolitan Municipality. Within the scope of the research, key components of sustainability—such as public transportation systems, bicycle and pedestrian infrastructure, intelligent transportation technologies, and the promotion of electric and hybrid vehicles—have been comprehensively analyzed. The existing practices and projects of the EGO General Directorate have been evaluated to reveal the strengths and weaknesses of the city's transportation system. Particular attention has been drawn to significant initiatives aimed at improving the accessibility of public transport, expanding cycling infrastructure, and promoting environmentally friendly transportation modes. Based on field studies, surveys, and statistical analyses conducted during the research, concrete recommendations have been developed to enhance the efficiency of public transportation in Ankara, reduce the use of private vehicles, and expand bicycle lanes, electric buses, and rail systems. These proposals aim not only to reduce carbon emissions in the city but also to alleviate traffic congestion and improve accessibility in urban transportation. As a result, the adoption of sustainable urban transport policies not only contributes to minimizing environmental impacts, but also enhances urban mobility and strengthens social inclusion. In this regard, policy recommendations for sustainable urban transport, specifically within the context of the EGO General Directorate, represent a significant model.