İmam Mansur ve Kafkasya bölgesinde Rusya'ya karşı yürüttüğü faaliyetler
Imam Mansur and his activities against Russian occupation in the Caucasus region
- Tez No: 1006032
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT KUZUCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kafkasya, İmam Mansur, Caucasus, İmam Mansur
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Kafkasya bölgesinde İmam Mansur'un yürüttüğü faaliyetler ele alınmaktadır. Karmaşık coğrafyası ve kültürel çeşitliliği ile tanınan Kafkasya, tarih boyunca Avrupa ve Asya arasında stratejik bir kavşak noktası olarak hizmet etmiş, çeşitli uygarlıkları etkilemiştir. Kafkasya'nın coğrafi konumu, onu Avrupa ve Asya arasında stratejik bir geçiş noktası haline getirmiş, böylece birçok büyük gücün ilgisini çekmiştir. Bu tez, İmam Mansur'un Rus işgaline karşı liderlik ettiği direniş hareketleri üzerine yoğunlaşarak, onun askeri ve sembolik liderlik rolünü ele almaktadır. Mansur, Rus kuvvetleriyle yapılan önemli çatışmalarda, Kafkasya'nın dini ve kültürel kimliğini korumak adına önemli bir figür olarak ortaya çıkmıştır. Ruslar tarafından yakalanması ve sonraki idamı, bölgedeki direniş hareketlerini derinden etkileyen trajik bir dönüm noktası olmuştur. Mansur'un mücadelesi, bölge halklarının özgürlük ve bağımsızlık arayışlarını tetikleyen ve ilham veren bir miras olarak kalmıştır. Bu çalışma, Kafkasya'nın modern tarihinde süregelen etnik ve politik dinamiklerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, İmam Mansur'un liderliğinin ve onun direniş hareketlerinin, Kafkasya'nın jeopolitik yapısı üzerindeki etkileri akademik bir çerçevede tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the activities conducted by Imam Mansur in the Caucasus region. Known for its complex geography and cultural diversity, the Caucasus has historically served as a strategic crossroads between Europe and Asia, influencing various civilizations. The geographical position of the Caucasus has made it a strategic transit point between Europe and Asia, thereby attracting the attention of many major powers. This thesis focuses on the resistance movements led by Imam Mansur against Russian occupation, examining his role as a military and symbolic leader. Mansur emerged as a significant figure in protecting the religious and cultural identity of the Caucasus during crucial conflicts with Russian forces. His capture and subsequent execution by the Russians marked a tragic turning point that deeply affected the regional resistance movements. Mansur's struggle has left a legacy that inspires the regional peoples' quest for freedom and independence. This study aims to contribute to a better understanding of the ongoing ethnic and political dynamics in the modern history of the Caucasus. In this context, the leadership of Imam Mansur and his resistance movements are discussed academically in terms of their impacts on the geopolitical structure of the Caucasus.