Regional economic integration with a view to industrialization (industrial development) in the west African sub-region: a case of the economic community of west African states (ecowas)
  1. Tez No: 6831
  2. Yazar: EMMANUEL EKORİE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi Yer Seçimi, Üretim İşletme Becerisi Altyapı, Bağımlılık, Yabancı Katılım. /, Location of Industries, Product Production, Managerial Skill, Foreign Involvement, Infrastructure, and Dependence. Regional Planning BPumerical Code: 601.06.01
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
“BATI AFRİKA ALT BÖLGESİNDE ENDÜSTRİYEL KALKINMA SORUŞU AÇISINDAN BÖLGESEL EKONOMİK BÜTÜNLEŞME: BATI AFRİKA DEVLETLERİ EKONOMİK TOPLULU?U CECQWAS] ÖRNE?İ”. Okorie, Emmanue1 Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Bölge Planlama Programı,Y.Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Melih Ersoy 310 Sayfa Temmuz, 1989 ÖZET Gelişmekte olan ülkeler arasında bölgesel ekonomik bütünleş menin teşvik edilmesi uluslararası gelişme politikalarında benimsenmiş bir görüştür. Günümüzde, uluslararası ekonomik ilişkiler alanında hemen tüm konular, coğrafi olarak birbirinin devamı niteliğindeki alanlar arasında önerilen bölgesel ekonomik birlik ve gruplanmalar sorunundan daha az önemsenmektedir. Ekonomik bütünleşme, gelişmiş ülkelerdeki sanai gelişme sorunlarının çözümüne büyük ölçüde, yardımcı olmasına karşılık, az gelişmiş ülkelerde bu amaca etkin biçimde ulaşılmasını sağla yamamıştır. Bu çalışma ile tüm Batı Afrika ülkelerini bir araya getiren ECOWAS projesi çerçevesinde, bölgesel ekonomik bütünleşme ile sanai kalkınmanın nasıl bir gelişme gösterdiği incelenmektedir. Çalışmada, sanai gelişmeye engel olan sanai kuruluşlarının yeri, farklı gelişme düzeyleri, ürün benzerlikleri yabancı ülkelerin _ vi -etkileri, düşük teknoloji düzeyi, yönetim becerilerinin gelişmemişliği, altyapı eksikliği, politik isteksizlik v.b. etmenler saptanarak tartışılmış ve bu etmenlerin Batı Afrika ülkelerinin bütünleşme çabaları içinde sanai ilerlemeyi yavaşlatmadaki etkileri incelenmiştir. Tezde, tanımlanan sorun alanlarının önemi, sanai gelişmenin temel göstergeleri incelenerek vurgulanmaya çalışılmıştır. Yaptığımız inceleme, ECOWAS' m bağımlılık ve yoksullukla mücadelede yeterince kendini kanıtlayamacağını göstermektedir. Çalışmanın son bölümünde, ECOWAS deneyiminin başarıya ulaşması için yazarın ileri sürdüğü çözüm öngörülerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
“REGIONAL ECONOMIC INTEGRATIOll WITH A VIEW TO INDUSTRIALIZATION [INDUSTRIAL DEVELOPMENT] IN THE WEST AFRICAN SUB-REGION:A CASE OF THE ECONOMIC COMMUNITY OF WEST AFRICAN STATES CECOWAS]”. Okorie, Emmanuel M.S# in Regional Planning Supervisor: Assoc, Prof.Dr. Melih Ersoy 310 Pages July, 1989 ABSTRACT The promotion of regional economic integration among developing countries is now a well-accepted part of the international development policy. Almost all issues in the Field of international economic relations are currently sub-ordinated to the quest For regional economic associations and groupings among more or less geographically contiguous areas o While economic integration has helped a great deal in solving the problems of industrial development in the developed countries, the less developed countries have not been able to pursue industrialization effectively through integrative efforts» This study intend to examine the progress of industrial development via regional economic integration in West Africa with particular reference to the existing all-West African integrative venture i»e. ECOWAS. In the study some main obstacles to industrial progress like, location of industries, unequal level of development, similarity in product production, foreign involvement, law level of technology, lack of managerialskill, poor infrastructure, lack of political will etc. are identified and discussed. The effects of these factors on the slowdown of industrial progress in the integrative potential of the West African grouping are also analyzed within the study. The study goes further to bring to light the importance of the identified problem areas by examining one main issue of industrial development i.e. the share and rate of growth of manufacturing in economic activities CGDP3. The examination shows that ECOWAS has not proved itself viable enough to fight the problem of dependence and poverty through industrialization. In the final section of the study some preliminary remedies have been proposed by the author for the success of the ECOWAS venture.