Kamu politikalarının uygulanmasında sivil toplumun rolü Karabük örneği
The role of civil society in public policy implementation: The case of Karabük
  1. Tez No: 1006101
  2. Yazar: FİKRET ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil toplum, Civil society
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kamu politikalarının uygulanma sürecinde sivil toplum kuruluşlarının üstlendiği rolü, bu kuruluşların değerlendirmeleri ve somut uygulama örnekleri üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Karabük ilinde kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları arasında geliştirilen kurumsal bir işbirliği modeli çerçevesinde yürütülmüş ve bu modelin uygulama sonuçları çok boyutlu olarak ele alınmıştır. Araştırmada söz konusu işbirliği modelinin paydaşlara sağladığı katkılar, süreç içerisinde edinilen deneyimler, yönetişim ilkelerine uygunluğu, katılımcılık düzeyleri, sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitesine etkisi, toplumsal fayda boyutu ve gönüllülük bileşenleri ayrıntılı biçimde değerlendirilmiştir. Araştırmanın temel odağını, Karabük ilinde kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki etkileşimin yapısı, uygulamaya konulan ortak projeler, bu projelerin yürütülme süreçleri ve elde edilen çıktılar oluşturmaktadır. Bu bağlamda kamu ve sivil toplum işbirliğinin yerel düzeyde ne ölçüde etkili olduğu, katılımcı yönetişim kültürüne nasıl katkı sunduğu ve kamu hizmetlerinin niteliğine nasıl yansıdığı incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, toplumsal sorunlara yönelik geliştirilen kamu politikalarının uygulanmasında kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları arasında etkili bir işbirliği yapılıp yapılamayacağını ve böyle bir işbirliğinin hayata geçirilmesi durumunda ne tür sonuçlar doğuracağını analiz etmektir. Bununla birlikte, yerel düzeyde kamu politikalarının uygulanmasında sivil toplum kuruluşlarının yaklaşımlarını, uyum içerisinde çalışma kapasitelerini ve yönetişim ilkelerine katkı düzeylerini ortaya koymak da araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır. Araştırmada karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Veri çeşitliliğini sağlamak ve bulguların geçerliliğini artırmak amacıyla doküman incelemesi, derinlemesine görüşme ve anket teknikleri bir arada kullanılmıştır. Araştırmanın birinci veri kaynağını Karabük Valiliği tarafından hazırlanan ve 2025 ile 2028 yılları arasında kapsayan Kamu ve Sivil Toplum İşbirliği Projesi Eylem Planı oluşturmaktadır. Bu belge, kamu ile sivil toplum arasındaki etkileşimi stratejik hedefler ve somut eylemler üzerinden tanımlayan temel politika dokümanı olması nedeniyle ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmanın ikinci veri kaynağını ise söz konusu eylem planı kapsamında proje desteği almaya hak kazanan sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri oluşturmaktadır. Bu kapsamda toplam 15 dernekten oluşan evren içerisinden 7 dernek yöneticisi ile gönüllülük esasına dayalı olarak derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel verilerin yanı sıra, araştırma kapsamında dernek temsilcilerinin işbirliği süreçlerine ilişkin algılarını ve deneyimlerini daha sistematik biçimde ortaya koyabilmek amacıyla yapılandırılmış bir anket çalışması da yürütülmüştür. Anket uygulaması sayesinde, sivil toplum kuruluşlarının kamu kurumları ile işbirliğine bakış açıları, katılımcılık düzeyleri, kurumsal kapasiteleri ve proje süreçlerine ilişkin değerlendirmeleri nicel veriler aracılığıyla analiz edilmiştir. Böylece görüşmelerden elde edilen nitel bulgular, anket sonuçları ile desteklenerek daha bütüncül ve karşılaştırılabilir bir veri seti oluşturulmuştur. Doküman analizinde içerik analizi tekniği kullanılmış, eylem planında yer alan hedefler ve faaliyetler tematik kodlar altında sınıflandırılmıştır. Görüşme ve anket verileri ise tematik ve betimsel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiş, elde edilen bulgular birbirini tamamlayacak biçimde bütünleştirilmiştir. Bu çoklu veri toplama ve analiz süreci, araştırmanın geçerlilik ve güvenilirliğini güçlendirmiştir. Araştırma bulguları, kamu politikalarının uygulanmasında sivil toplum kuruluşlarının önemli bir aktör olarak sürece anlamlı katkılar sunabildiğini, ancak bu katkının kurumsal işbirliği mekanizmalarının niteliğine, kamu kurumlarının yaklaşımına ve sivil toplumun örgütsel kapasitesine bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ortaya koymaktadır. Çalışma, yerel düzeyde kamu ve sivil toplum işbirliğinin geliştirilmesine yönelik somut öneriler üretmesi ve uygulama süreçlerine odaklanması bakımından literatüre özgün bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the role of civil society organizations in the implementation of public policies, drawing on evaluations of these organizations and concrete implementation examples. The research was conducted within the framework of an institutional cooperation model developed between public institutions and civil society organizations in the province of Karabük, and the outcomes of this model were analyzed from multiple dimensions. In this context, the contributions of the cooperation model to stakeholders, the experiences gained throughout the process, its compliance with governance principles, levels of participation, its impact on the institutional capacity of civil society organizations, social impact, and volunteerism components were evaluated in detail. The main focus of the study is the structure of interaction between public institutions and civil society organizations in Karabük, the joint projects implemented, the processes of these projects, and the outputs achieved. Accordingly, the extent to which public and civil society cooperation is effective at the local level, how it contributes to participatory governance culture, and how it reflects on the quality of public services were examined. The primary objective of the research is to analyze whether effective cooperation can be established between public institutions and civil society organizations in the implementation of public policies developed to address social problems, and to determine the potential outcomes of such cooperation. Additionally, the study aims to reveal the approaches of civil society organizations to the implementation of public policies at the local level, their capacity to work in harmony with public institutions, and their contribution to governance principles. A mixed-methods approach was adopted in the research. To ensure data diversity and enhance the validity of the findings, document analysis, in-depth interviews, and survey techniques were used together. The first data source is the Public and Civil Society Cooperation Project Action Plan prepared by the Karabük Governorship, covering the period between 2025 and 2028. This document was selected through criterion sampling because it is a fundamental policy document that defines the interaction between public institutions and civil society organizations through strategic goals and concrete actions. The second data source consists of managers of civil society organizations entitled to receive project support under the action plan. In this context, in-depth interviews were conducted with 12 association managers selected from a total population of 15 associations on a voluntary basis. In addition to qualitative data, a structured survey was administered to systematically identify the perceptions and experiences of association representatives regarding cooperation processes. Through the survey, the perspectives of civil society organizations on cooperation with public institutions, their levels of participation, institutional capacities, and evaluations of project processes were analyzed using quantitative data. Thus, the qualitative findings from the interviews were supported by survey results, enabling the formation of a more comprehensive and comparable data set. Content analysis was employed in the document analysis, and the goals and activities included in the action plan were classified under thematic codes. Interview and survey data were analyzed using thematic and descriptive analysis methods, and the findings were integrated in a complementary manner. This multi-method data collection and analysis process strengthened the validity and reliability of the research. The findings of the study indicate that civil society organizations can make significant contributions as important actors in the implementation of public policies; however, the extent of this contribution varies depending on the quality of institutional cooperation mechanisms, the attitudes of public institutions, and the organizational capacity of civil society organizations. The study provides an original contribution to the literature by offering concrete recommendations for improving public and civil society cooperation at the local level and by focusing on implementation processes.