Samuel Beckett'in oyunlarında biçimsel sadeleşme veminimalist yaklaşım
Formal simplification and minimalist approach in Samuel Beckett's plays
  1. Tez No: 1006109
  2. Yazar: BAŞAK BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VECİHİ OFLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Beckett, Samuel, Tiyatro, Beckett, Samuel, Theatre
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Oyunculuk Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, tiyatroda dramatik yapının sadeleştirilmesini ve minimalist estetiği, Samuel Beckett'in oyunları üzerinden incelemekte ve azaltma, en aza indirgeme kavramları üzerinden ele almaktadır. Tezin ana konusu, Beckett'in erken dönem oyunlarından geç dönem oyunlarına uzanan süreçte, dramatik ögeleri bilinçli biçimde azaltarak geliştirdiği özgün tiyatro dilinin tematik ve biçimsel özelliklerini ortaya koymaktır. Bu bağlamda Beckett tiyatrosu, yalnızca“absürd tiyatro”sınıflandırmasıyla ele alınmakla kalmayıp, karakter, dil ve sahne tasarımı açısından azaltma kavramı ile irdelenerek değerlendirilmiştir. Çalışmanın kapsamı, Beckett'in tiyatrosunu anlatıyı, eylemi ve sahneleme tasarımını minimalist estetikle ele alacak biçimde sınırlandırılmıştır. Bu doğrultuda Godot'u Beklerken, Oyun Sonu, Mutlu Günler, Krapp'ın Son Bandı, Quad ve Breath (Nefes) oyunları tematik ve biçimsel açıdan incelenmiştir. Oyunlarda, karakter sayısının azaltılması, mekan ve sahne düzeninde sadelik, dilin parçalanması ve sözcüklerin azaltılması Beckett'in minimalist dramatik yapısının temel göstergeleri olarak ele alınmıştır. Erken dönem oyunlarında azalan bu ögelerin geç dönem oyunlarında neredeyse bütünüyle ortadan kalktığı görülmüştür. Çalışmada metin çözümlemesi yönteminden yararlanılmıştır. Kuramsal çalışmalar incelenmiş, literatürden yararlanılmış ve Beckett'in oyun metinleri çözümleme yöntemiyle incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda Beckett tiyatrosunda minimalizmin yalnızca estetik bir tercih değil, insan varoluşunun anlamsızlığını, bekleyişi, tükeniş duygusunu ve iletişimsizliği sahnede somutlaştıran temel bir dramatik ilke olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Beckett'in tiyatrosu bu yönüyle klasik dramatik yapının çözülüşünü temsil eden özgün bir örnek olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the simplification of dramatic structure and minimalist aesthetics in theatre through the plays of Samuel Beckett, addressing them through the concepts of reduction and minimization. The main focus of the thesis is to reveal the thematic and formal characteristics of Beckett's unique theatrical language, which he developed by consciously reducing dramatic elements from his early to his later plays. In this context, Beckett's theatre is not only classified as“absurdist theatre,”but is also evaluated by examining the concept of reduction in terms of character, language, and stage design. The scope of the study is limited to examining Beckett's theatre through the lens of minimalist aesthetics in terms of narrative, action, and staging design. Accordingly, the plays Waiting for Godot, Endgame, Happy Days, Krapp's Last Tape, Quad, and Breath are examined thematically and formally. In these plays, the reduction in the number of characters, simplicity in setting and stage arrangement, fragmentation of language, and reduction of words are considered as fundamental indicators of Beckett's minimalist dramatic structure. In his early plays, these elements decreased, and in his later plays, they almost completely disappeared. This study utilized textual analysis. Theoretical studies were examined, literature was consulted, and Beckett's plays were analyzed using this method. As a result of this analysis, it was concluded that minimalism in Beckett's theatre is not merely an aesthetic choice, but a fundamental dramatic principle that concretizes the meaninglessness of human existence, waiting, the feeling of exhaustion, and lack of communication on stage. In this respect, Beckett's theatre is considered a unique example representing the dissolution of the classical dramatic structure.