Fen bilimleri öğretmenlerine yönelik stem tutum, bilgi ve uygulama (TBU) ölçeğinin Türkçeye uyarlanması
Turkish adaptation of the stem attitude, knowledge, and application (TBU) scale for science teachers
  1. Tez No: 1006131
  2. Yazar: ZEYNEP DURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Geçerlik, Güvenirlik, STEM, Tutum, Uygulama, FeTeMM, Application, Attitude, Knowledge, Reliability, STEM, Validity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişmeler dünyadaki pek çok farklı alanda köklü değişimlerin yaşanmasına sebep olmaktadır. Eğitim sistemi ve içerisindeki yaklaşımlar teknolojinin bu etkisi ile birlikte hızla gelişmekte ve çeşitlenmektedir. Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerinin bir araya getirilmesi ile ortaya çıkan STEM eğitimi günümüzde ülkelerin nitelikli bireyler yetiştirmek adına eğitim sistemlerinin önemli ve vazgeçilmez bir parçasını oluşturmaktadır. Bu nedenle ülkemizde de özellikle fen bilimleri alanında STEM eğitiminin yaygınlaşması ve bu alanda bilimsel çalışmaların yapılması günden güne büyük bir değer kazanmaktadır. STEM eğitiminin değeri ve önemi göz önünde bulundurulduğunda bu çalışmada fen bilimleri öğretmenlerinin STEM tutumu, bilgisi ve uygulama düzeylerini belirleyebilecek bir ölçme aracının Türkçeye uyarlaması yapılarak ülkemiz literatürüne kazandırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemi seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiş ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde çalışmakta olan 450 fen bilimleri öğretmeni katılım sağlamıştır. Fen bilimleri öğretmenlerine yönelik STEM tutum, bilgi ve uygulama (TBU) ölçeğinin uyarlama çalışmalarını yapmak amacıyla sekiz aşamalı bir ölçek uyarlama prosedürü izlenmiştir. TBU ölçeğinin uyarlanması sürecinde öncelikle çok değişkenli normallik, uç değer, kayıp değer ve çoklu bağlantı varsayımları incelenmiştir. Ardından orijinal ölçeğin faktör yapısına uygun şekilde doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçek geçerliği için faktör yükleri, uyum indeksleri, AVE değerleri ve güvenirlik için McDonald Omega ve Cronbach Alpha katsayıları incelenmiştir. Ölçeğin STEM tutum, bilgi ve uygulama alt alanlarının cinsiyet, okul türü ve deneyim değişkenleri ile ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla bağımsız örneklem t testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda geçerlik ve güvenirlik analizleri ile elde edilen veriler TBU ölçeğinin yapı geçerliğinin ve güvenirliğinin sağlandığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Rapid developments in technology are causing fundamental changes in many different areas around the world. The education system and the approaches within it are rapidly developing and diversifying in line with this impact of technology. STEM education, which emerged from the combination of science, technology, engineering, and mathematics disciplines, is now an important and indispensable part of education systems in countries aiming to train qualified individuals. For this reason, the spread of STEM education, particularly in the field of science, and the conduct of scientific studies in this area are gaining greater importance in our country day by day. Considering the value and importance of STEM education, this study aims to adapt a measurement tool that can determine the attitudes, knowledge, and application levels of science teachers towards STEM to Turkish and contribute it to our country's literature. The sample for the study was determined using an appropriate sampling method from non-random sampling methods, and 450 science teachers working in various regions of Turkey participated. An eight-step scale adaptation procedure was followed to adapt the STEM Attitude, Knowledge, and Application (TBU) scale for science teachers. During the adaptation process of the TBU scale, multivariate normality, outlier, missing value, and multicollinearity assumptions were first examined. Subsequently, confirmatory factor analysis was conducted in accordance with the factor structure of the original scale. Factor loadings, fit indices, AVE values, and McDonald's Omega and Cronbach's Alpha coefficients were examined for scale validity and reliability. Independent sample t-tests and ANOVA tests were applied to determine the relationships between the scale's STEM attitude, knowledge, and application sub-domains and the variables of gender, school type, and experience. The results of the study, obtained through validity and reliability analyses, demonstrate that the TBU scale has structural validity and reliability.