Kamu hizmet motivasyonunun iş doyumsuzluğuna verilen tepkiler üzerine etkisi: Sağlık çalışanları üzerine bir inceleme
The effect of public service motivation on responses to job dissatisfaction: A study of healthcare workers
- Tez No: 1006149
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Davranış eğilimleri, Kamu yönetimi, Motivasyon, Sağlık personeli, İş tatmini, Behavioral tendencies, Public administration, Motivation, Health personnel
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kamu sektöründe görev yapan sağlık çalışanlarının mesleklerini sürdürmelerinde yalnızca ekonomik faktörlerin değil, aynı zamanda kamu yararına hizmet etme isteği gibi içsel motivasyon unsurlarının da etkili olduğu görülmektedir. Bu kapsamda kamu hizmet motivasyonu, sağlık çalışanlarının iş ortamında karşılaştıkları olumsuzluklara verdikleri tepkileri açıklamada önemli bir kuramsal çerçeve sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarında kamu hizmet motivasyonunun iş doyumsuzluğu karşısında verilen tepkiler üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma nicel yöntemle gerçekleştirilmiş olup, İstanbul ilinde bulunan bir kamu hastanesinde görev yapan 202 sağlık çalışanının gönüllü katılımıyla yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Perry (1996) tarafından geliştirilen ve Kim (2009) tarafından revize edilen Kamu Hizmet Motivasyonu Ölçeği' nin Erten ve Türkmen (2022) tarafından Türkçe' ye uyarlanan 12 maddelik formu ile Yaşın (2013) tarafından Türkçe' ye uyarlanan 18 maddelik İş Doyumsuzluğuna Verilen Tepkiler Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla demografik bilgi formuna yer verilmiştir. Araştırma verileri IBM SPSS Statistics 27 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, kamu hizmet motivasyonu ile iş doyumsuzluğu karşısında sergilenen bağlılık ve konuşma gibi yapıcı tepkiler arasında anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Buna karşılık, çıkış ve yokmuş gibi davranma tepkileri ile kamu hizmet motivasyonu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Regresyon analizleri, kamu hizmet motivasyonunun iş doyumsuzluğu karşısında verilen tepkiler üzerinde anlamlı bir belirleyici olduğunu ortaya koymuştur. Demografik değişkenlere ilişkin analizler ise, kamu hizmet motivasyonu ve iş doyumsuzluğuna verilen tepkiler üzerinde sınırlı düzeyde farklılıklar bulunduğunu göstermektedir. Kamu hizmet motivasyonunu destekleyen uygulamalar, sağlık çalışanlarının iş doyumsuzluğu karşısında daha yapıcı tepkiler vermesine ve sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
In the public sector, it is observed that not only economic factors but also intrinsic motivation elements, such as the desire to serve the public interest, play an important role in sustaining health workers' professional commitment. In this context, public service motivation provides a significant theoretical framework for explaining health workers' responses to negative situations encountered in the workplace. The aim of this study is to examine the effect of public service motivation on the responses given to job dissatisfaction among health workers. The study was conducted using a quantitative method with the voluntary participation of 202 health workers employed in a public hospital in Istanbul. Data were collected using the 12-item Turkish version of the Public Service Motivation Scale developed by Perry (1996), revised by Kim (2009), and adapted into Turkish by Erten and Türkmen (2022), as well as the 18-item Responses to Job Dissatisfaction Scale adapted into Turkish by Yaşın (2013). A demographic information form was also included to determine participants' characteristics. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics 27 software. The findings indicated significant relationships between public service motivation and constructive responses to job dissatisfaction, such as loyalty and voice. In contrast, no significant relationship was found between public service motivation and exit or neglect responses. Regression analyses showed that public service motivation is a significant predictor of responses to job dissatisfaction. Analyses of demographic variables revealed limited differences in terms of public service motivation and responses to job dissatisfaction. Practices that support public service motivation may help health workers demonstrate more constructive responses to job dissatisfaction and contribute to improving the quality of healthcare services.