Görsel algı bağlamında yabancı dilde yeni bir sözcük öğrenim yönteminin geliştirilmesi: Görsel kolaylaştırma (Visualease)
Developing a new foreign language vocabulary learning method in the context of visual perception: Visual facilitating (Visualease)
- Tez No: 1006150
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL TÜRKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Eğitim ve Öğretim, Fine Arts, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Algısal öğrenme, Görsel algılama, Görsel öğrenme, İngilizce, Perceptual learning, Visual perception, Visual learning, English
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Gestalt kuramı kapsamında geliştirilen görsel algı yönetimine dayalı yeni bir yöntem olarak görsel kolaylaştırma (Visualease) ile yabancı dil (İngilizce) derslerinde sözcük öğrenimini daha etkili ve kalıcı hale getirmektir. Araştırma dört Gestalt algı ilkesi (yakınlık, benzerlik, şekil-zemin, devamlılık) doğrultusunda yapılandırılan görsel organizasyonu ve tasarımı olan sözcüklerin yabancı dilde kullanımının etkililiğini ve kalıcılığını göstermeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, öğrencilerin görsel ipuçlarıyla zenginleştirilmiş içerikler üzerinden yeni sözcükleri öğrenme süreçleri çözümlenmiştir. Aynı zamanda, öğrencilerin görsel uyarıcılarla oluşturdukları bireysel anımsatıcıların, öğrenme sürecine etkisi incelenmiştir. Görsel öğrenme stratejilerinin ön planda tutulduğu bu çalışmada, öğrencilerin görsel ipuçlarıyla desteklenen sözcükleri daha kolay algılayıp uzun süreli belleğe aktarıp aktaramadıklarının araştırılması hedeflenmiştir. Fen Lisesi 10. sınıf öğrencileri (24 kişi) ile yürütülen araştırmada karma yöntem kullanılmış; hem nicel veriler (anket sonuçları, başarı yüzdeleri) hem de nitel veriler (öğrenci görüşleri, öğretmen gözlemleri) toplanmıştır. Uygulama sürecinde, öğrenciler Gestalt ilkelerine dayalı anımsatıcı görsel sözcükler tasarlamayı öğrenmiş ve sözcükleri öğrenme düzeyleri açısından karşılaştırılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, görsel kolaylaştırma yöntemi, geleneksel ezber ve yineleme odaklı sözcük öğretim yöntemlerine göre daha etkili bulunmuştur. Öğrencilerin sözcükleri hatırlama oranları artmış, derse katılım ve isteklilik düzeylerinde belirgin bir yükseliş gözlemlenmiştir. Görsel tasarımı olan sözcük ipuçlarıyla desteklenen öğrenme süreci öğrenciler tarafından“eğlenceli”,“farklı”ve“kalıcı”olarak tanımlanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, görsel kolaylaştırma yönteminin yabancı dil öğretim programlarında bir yöntem seçeneği olarak değerlendirilmesi önerilmektedir. Öğretmen eğitimi programlarında Gestalt ilkelerine dayalı öğretim tekniklerine yer verilmesi, farklı yaş ve dil düzeylerinde bu yöntemin uygulanabilirliğinin araştırılması ve öğrenci merkezli, görsel destekli öğretim uygulamalarının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to make vocabulary learning more effective and permanent in foreign language (English) classes using visual facilitation (Visualease), a new method based on visual perception management developed within the framework of Gestalt theory. The research aims to demonstrate the effectiveness and permanence of using visually organized and designed words in a foreign language, structured according to four Gestalt perception principles (proximity, similarity, figure-ground, and continuity). To this end, students' processes of learning new words through content enriched with visual cues were analyzed. The effect of individual mnemonics created by students using visual stimuli on the learning process was also examined. This study, which prioritized visual learning strategies, aimed to investigate whether students more easily perceive and transfer words supported by visual cues to long-term memory. The study, conducted with 10th-grade Science High School students (24 students), employed a mixed method; both quantitative data (survey results, success rates) and qualitative data (student opinions, teacher observations) were collected. During the implementation process, students learned to design mnemonic visual words based on Gestalt principles, and the words were compared in terms of their learning progress. The results of the study indicated that visual facilitation was more effective than traditional memorization and repetition-focused vocabulary instruction methods. Students' word retention rates increased, and a significant increase in participation and enthusiasm was observed. The learning process supported by visually designed vocabulary cues was described by students as“fun,”“different,”and“enduring.”Based on the findings, it is recommended that visual facilitation be considered as a methodological option in foreign language teaching programs. It is recommended that teaching techniques based on Gestalt principles be incorporated into teacher education programs, that the applicability of this method be investigated across different age and language levels, and that student-centered, visually supported instructional practices be expanded.