N-11 ülkelerinin AB pazarındaki sektörel dış ticaretrekabet gücünün sürdürülebilirliğinin analizi
Analysis of the sustainability of the sectoral foreign trade competitiveness of N-11 countries in the EU market
  1. Tez No: 1006180
  2. Yazar: EMRE BARUTÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL ERKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı İhracat Performansı Endeksi, Rekabet, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Comparative Export Performance Index, Competition, Business Administration Faculty
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma, 2000-2022 yılları arasındaki veriler kullanılarak Lafay İndeksi (LI), Balassa'nın Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük (BRCA) İndeksi ve Net Ticaret İndeksi (NTI) ile N-11 ülkelerinin (Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Güney Kore, Meksika, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Türkiye ve Vietnam) dış ticarette uzmanlaşma düzeylerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, öncelikle N-11 ülkeleri hakkında genel bilgiler sunulmuş, ardından rekabet teorileri, rekabet gücü ve uzmanlaşma kavramları literatür çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışmada, söz konusu ülkelerin dış ticaretteki uzmanlaşma seviyeleri Uluslararası Standart Sanayi Sınıflandırması (ISIC Rev. 3) temel alınarak teknoloji bazlı sektörel bir analiz çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda literatürde rekabet gücünü ölçen indekslerden Lafay, Balassa ve Net Ticaret İndeksleri hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, incelenen ülkelerden bazılarının yalnızca belirli sektörlerde belirli yıllarda dış ticarette rekabet avantajı ve karşılaştırmalı üstünlük elde ettiğini, diğer sektörlerde ise dezavantajlı konumda olduklarını göstermektedir. Söz konusu dezavantajların, incelenen dönem boyunca ilgili ülkelerin dış ticaret rekabet gücünü olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmanın yöntem kısmında, Net Ticaret İndeksi skorlarına göre ülkelerin mevcut rekabet gücünün şoklara karşı duyarlılığı, sürdürülebilirliği durağanlık analizleri kapsamında değerlendirilmektir. Gelecek dönemlere yönelik yapılan öngörüler doğrultusunda, Güney Kore, Filipinler ve Vietnam başta olmak üzere bazı N-11 ülkelerinin teknoloji yoğun sektörlere yatırım yapmaları halinde ve birtakım düzenlemelerle dış ticarette sürdürülebilir karşılaştırmalı üstünlük elde edebilecekleri sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study uses data from 2000 to 2022 to analyze the Lafay Index (LI), the Balassa Explained Comparative Advantage (BRCA) Index, and the Net Trade Index (NTI) to analyze the levels of specialization in foreign trade among the N-11 countries (Bangladesh, Egypt, Indonesia, Iran, South Korea, Mexico, Nigeria, Pakistan, the Philippines, Turkey, and Vietnam). In this context, general information about the N-11 countries is first presented, followed by a discussion of competition theories, competitive strength, and specialization concepts within the framework of the literature. In the study, the levels of specialization in foreign trade of the countries in question are evaluated within the framework of a technology-based sectoral analysis based on the International Standard Industrial Classification (ISIC Rev. 3). In this context, the Lafay, Balassa, and Net Trade Indices, which measure competitive strength in the literature, were calculated. The findings indicate that some of the countries examined have achieved competitive advantages and comparative superiority in foreign trade in specific sectors during certain years, while they have been at a disadvantage in other sectors. It has been determined that these disadvantages have negatively impacted the foreign trade competitive strength of the relevant countries during the period under examination. In the continuation of the study, in the methodology section, the sensitivity of countries' current competitive strength to shocks and its sustainability are evaluated within the scope of stability analyses based on Net Trade Index scores. Based on projections for future periods, it is concluded that certain N-11 countries, particularly South Korea, the Philippines, and Vietnam, could achieve sustainable comparative advantages in foreign trade through investments in technology-intensive sectors and certain regulatory measures.