Sezai Karakoç'un eserlerinde itikadî imgeler
Theological images in the works of Sezai Karakoç
- Tez No: 1006183
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ KARAAĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslami bilim, İtikadi görüşler, Islamic science, Creed views
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Sezai Karakoç'un eserlerinde yer alan dinî ve itikadî unsurlar, İslâm inanç esasları çerçevesinde ele alınmıştır. Karakoç'un şiir ve düşünce metinleri incelendiğinde, onun edebî üretimini temelde İslâmî bir dünya görüşü üzerine inşa ettiği görülmektedir. Allah inancı, vahiy, peygamberlik, iman, ölüm ve ahiret gibi İslâm akâidinin merkezî konuları, Karakoç'un eserlerinde sürekli ve bilinçli bir biçimde yer almaktadır. Bu dinî unsurlar, şairin metinlerinde yalnızca bireysel bir inanç ifadesi olarak değil, aynı zamanda Müslüman toplumun zihnî ve ahlâkî dirilişini hedefleyen bir düşünce zemini olarak sunulmaktadır. Karakoç, modern dönemde dinin hayattan çekildiği algısına karşı, İslâm'ın insanı ve toplumu kuşatan bütüncül yapısını vurgulamakta; inancı, hayatı anlamlandıran temel referans olarak konumlandırmaktadır. Bu yönüyle onun eserleri, dinî hakikatlerin çağdaş insana yeniden hatırlatılmasını amaçlayan fikrî bir sorumluluk taşımaktadır. Çalışma sonucunda, Sezai Karakoç'un eserlerinde dinî ve itikadî unsurların, estetik kaygıların ötesinde, İslâm inancını merkeze alan tutarlı ve süreklilik arz eden bir düşünce çizgisi oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the religious and theological elements in the works of Sezai Karakoç within the framework of Islamic creed. An analysis of Karakoç's poetry and intellectual writings reveals that his literary production is fundamentally grounded in an Islamic worldview. Central themes of Islamic belief-such as faith in God, revelation, prophethood, belief, death, and the afterlife-appear in his works in a continuous and deliberate manner. These religious elements are not presented merely as expressions of individual belief; rather, they constitute an intellectual foundation aimed at the moral and spiritual revival of Muslim society. In response to the modern perception that religion has retreated from social life, Karakoç emphasizes the comprehensive nature of Islam as a belief system that encompasses both the individual and society, positioning faith as the primary reference through which life gains meaning. In this respect, his works carry an intellectual responsibility that seeks to reintroduce religious truths to contemporary humanity. The study concludes that the religious and theological elements in Sezai Karakoç's works form a consistent and sustained line of thought centered on Islamic belief, extending beyond purely aesthetic concerns.