Okul öncesi dönem çocuklarının anne tutumları ile problemli teknoloji kullanımı arasındaki ilişki
The relationship between maternal attitudes and problematic technology use in preschool children
  1. Tez No: 1006200
  2. Yazar: FATMA NUR PAYİDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ ARZU YALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, Preschool period
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönemdeki çocukların problemli teknoloji kullanım düzeyleri ile annelerin benimsedikleri ebeveyn tutumları arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışma, 18-59 yaş aralığında olan annelerle gerçekleştirilmiş olup, annelerin yaş ortalaması 35'tir. Bunun yanı sıra, anne tutumları ve çocukların problemli teknoloji kullanım düzeylerinin; annenin eğitim durumu, çalışma durumu, teknoloji kullanımını kontrol etme biçimi, günlük teknoloji kullanım süresi ve çocukla birlikte teknoloji kullanma sıklığı gibi demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı ele alınmıştır. Araştırma bulgularına göre, otoriter ve tutarsız ebeveyn tutumları ile çocukların problemli teknoloji kullanımı arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunurken, demokratik ebeveyn tutumu ile problemli teknoloji kullanımı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Aşırı koruyucu ebeveyn tutumunun genel olarak problemli teknoloji kullanımı ile doğrudan anlamlı bir ilişkisi bulunmamakla birlikte, çocukların günlük teknoloji kullanım süresi arttıkça bu tutumun risk faktörüne dönüştüğü belirlenmiştir. Ayrıca annenin eğitim düzeyinin yüksek olması, teknoloji kullanımına yönelik kurallar koyması ve kendi teknoloji kullanım süresinin düşük olmasının, çocukların problemli teknoloji kullanım düzeylerini anlamlı biçimde azalttığı görülmüştür. Elde edilen bulgular, annelerin benimsedikleri ebeveyn tutumlarının çocukların teknoloji kullanımı üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ve çocukların dijital refahının desteklenmesinde rehberlik edici ebeveyn yaklaşımlarının önem taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between problematic technology use levels of preschool children and the parenting attitudes adopted by mothers. The study was conducted with mothers aged between 18 and 59 years, with a mean age of 35. In addition, differences in maternal parenting attitudes and children's problematic technology use levels were examined with respect to demographic variables such as mothers' educational level, employment status, methods of controlling technology use, daily technology use duration, and the frequency of shared technology use with their children. The findings of the study revealed significant positive relationships between authoritarian and inconsistent parenting attitudes and children's problematic technology use, whereas a significant negative relationship was found between democratic parenting attitudes and problematic technology use. Although overprotective parenting attitudes were not found to be directly associated with problematic technology use in general, it was observed that this attitude became a risk factor as children's daily technology use duration increased. Furthermore, higher maternal educational level, setting rules regarding technology use, and lower maternal technology use duration were found to significantly reduce children's problematic technology use levels. The results indicate that maternal parenting attitudes play a crucial role in children's technology use and highlight the importance of adopting guidance-oriented parenting approaches to support children's digital well-being.