İşveren markasının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi bütüncül bir yaklaşım
The impact of employer branding on organizational commitment: A holistic approach
- Tez No: 1006222
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, Organizational commitment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, çalışanların işveren markası algıları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiş; işveren markasının alt boyutlarının bağlılık türleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmanın odak noktasını, özellikle rekabetin yüksek olduğu iş piyasasında çalışanların kurumlarıyla kurdukları duygusal ve psikolojik bağların, algılanan işveren markası unsurları ile nasıl bir etkileşim içerisinde şekillendiğini anlamak oluşturmaktadır. Günümüzde çalışanların bir kuruma olan bağlılığı sadece ekonomik ve fiziki koşullara değil, aynı zamanda kurumun bir“işveren”olarak sahip olduğu itibara, sunduğu değer önermelerine ve çalışan deneyimlerine de bağlı hale gelmiştir. Örgütsel bağlılık ise; duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık olmak üzere üç boyutta ele alınmaktadır. Araştırma, nicel yöntem ile yürütülmüş ve veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. İstanbul'da ikamet eden farklı sektörlerde görev yapan beyaz yaka çalışanlardan oluşan bir örneklem grubuna ulaşılmış; elde edilen veriler istatistiksel analiz programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında güvenilirlik, frekans, korelasyon ve çoklu regresyon analizleri yapılmış; değişkenler arasındaki ilişkiler ampirik olarak test edilmiştir. Elde edilen bulgular, işveren markasının çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu kapsamda, çalışan bağlılığını artırmaya yönelik uygulamalı öneriler geliştirilmiş ve işveren markası stratejilerinin yönetsel süreçlerde dikkate alınmasının önemi vurgulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar hem güncel literatüre katkı sağlamakta hem de sektörlerin uygulamaları için yol gösterici öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between employees' perceptions of employer brand and their levels of organizational commitment; it evaluates the effects of the sub-dimensions of employer brand on types of commitment. The focus of the study is to understand how the emotional and psychological bonds employees form with their organizations, particularly in a highly competitive job market, are shaped through interaction with perceived employer brand elements. Today, employees' commitment to an organization depends not only on economic and physical conditions but also on the reputation of the organization as an“employer,”the value propositions it offers, and the employee experience. Organizational commitment is approached in three dimensions: affective commitment, continuance commitment, and normative commitment. The research was conducted using quantitative methods, and the survey technique was used as the data collection tool. A sample group consisting of white-collar employees working in different sectors residing in Istanbul was reached; the data obtained were evaluated using the statistical analysis program. Reliability, frequency, correlation, and multiple regression analyses were performed within the scope of the research; the relationships between the variables were tested empirically. The findings revealed that employer brand has a significant and positive effect on employees' levels of organizational commitment. In this context, practical recommendations were developed to increase employee commitment, and the importance of considering employer brand strategies in managerial processes was emphasized. The results obtained from the research contribute to the current literature and provide guiding recommendations for sector practices.