Kronik bel ağrılı hastalarda kayropraktik manipülasyon ile reformer pilates egzersiz yaklaşımının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of chiropractic manipulation and reformer pilates exercise approach i̇n patients with chronic low back pain
- Tez No: 1006223
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Manipülasyon-kayropraktik, Manipulation-chiropractic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı, kronik bel ağrısı olan bireylerde kayropraktik manipülasyon eşliğinde egzersiz ve reformer pilates egzersizlerinin etkinliğini karşılaştırmaktır. Araştırmamızda 45 katılımcı randomize olarak üç gruba ayrıldı. Kayropraktik Manipülasyon Grubu (KM) kayropraktik uzmanı tarafından haftada iki kez lumbal bölgeye HVLA (High Velocity Low Amplitude-Yüksek Hızlı, Düşük Genlikte) spinal manipülasyon 4 hafta boyunca uygulandı. Reformer Pilates Grubu (RP) haftada iki kez eğitmen eşliğinde reformer pilates egzersizleri 4 hafta boyunca uygulandı. Kontrol Grubu (K) haftada iki kez konvansiyonel egzersiz programı verildi 4 hafta boyunca uygulandı. Aynı egzersizler KM grubuna da verildi. Her grubun başlangıçta ve müdahale sonrası bel ağrısı düzeyleri Vizüel Analog Skala (VAS) kullanılarak, eklem hareket açıklıkları gonyometre ile ölçüm yapılarak, omurga hareketliliği değerlendirmesi Schober Testi ile, postür analizi PostureScreen mobil uygulaması kullanılarak, esneklik testi Otur-Uzan Esneklik Testi ile, denge testleri; statik denge (Single Leg Stance) ve dinamik denge (Time Up and Go Test) testleri kullanılarak ve fonksiyonellik düzeyi Roland Morris Engellilik Anketi ile değerlendirildi. Tüm istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. KM, RP ve K gruplarında ağrıda azalma, eklem hareket açıklıklarında artış, omurga hareketliliğinde iyileşme, postüral sapma parametrelerinde düzelme, esneklik düzeylerinde artış, engellilik düzeylerinde azalma olduğu görülmüştür. Gruplar arası parametrelere bakıldığında KM grubunun eklem hareket açıklığında lateral fleksiyon değeri kontrol grubundan yüksek bulunmuştur, postüral analizde ölçülen eğim parametresinde RP grubunda tutarlı iyileşmeler olduğu görülmüştür, KM ve RP gruplarının kontrol grubuna göre engellilik düzeylerine olumlu yönde etki ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the most effective treatment approach for individuals with chronic low back pain by comparing the outcomes of two different therapeutic methods. In this research, two specific interventions were examined: exercise combined with chiropractic manipulation and Reformer Pilates exercises. A total of 45 participants were randomly assigned into three groups, and each group received a distinct intervention protocol. Chiropractic Manipulation Group (CM): Participants in this group underwent high-velocity, low-amplitude (HVLA) spinal manipulation applied to the lumbar region twice weekly for four weeks, performed by a chiropractic specialist. Reformer Pilates Group (RP): Participants performed supervised Reformer Pilates exercises twice weekly for four weeks under the guidance of a certified instructor. Control Group (CG): Participants in this group followed a conventional low back exercise program twice a week for four weeks, under supervision. The same exercises were also given to the CM group. Pain intensity was evaluated using the Visual Analog Scale (VAS), joint range of motion was assessed with a goniometer, spinal mobility with the Schober Test, posture with the PostureScreen mobile application, flexibility with the Sit and Reach Test, static balance with the Single Leg Stance Test, dynamic balance with the Timed Up and Go Test, and functional status with the Roland-Morris Disability Questionnaire. In all statistical analyses, the level of statistical significance was set at p < 0.05. KM, RP, and K groups showed a reduction in pain, an increase in joint range of motion, improvement in spinal mobility, correction in postural deviation parameters, increased flexibility levels, and a decrease in disability levels. When intergroup parameters were examined, the KM group demonstrated higher lateral flexion range of motion values compared to the control group; consistent improvements were observed in the tilt parameter measured in postural analysis in the RP group; and both the KM and RP groups had a positive effect on disability levels compared to the control group.