Öğretmenlerin eğitim hukuku ihtiyaçları ile çocuk hakları farkındalıklarının incelenmesi
Examination of teachers' educational law needs and their awareness of child rights
- Tez No: 1006227
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Okul öncesi öğretmenler, Sınıf öğretmenleri, Türk eğitim sistemi, Türk eğitim tarihi, Çocuk eğitim evleri, İlkokul öğretmenleri, İlköğretim öğretmenleri, Candidate teachers, Preschool teachers, Class teachers, Turkish education system, Turkish education history, Child education centers, Primary school teachers, Primary education teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin eğitim hukuku ihtiyaçları ile çocuk hakları farkındalıklarını incelemek ve bu değişkenlerin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırma, ilişkisel tarama ve nedensel karşılaştırma desenlerinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, İstanbul'da devlet ve özel eğitim kurumlarında görev yapan 335 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler, Öğretmen Demografik Bilgi Formu, Eğitim Hukuku Bilgi Ölçeği ve Çocuk Hakları Temelli Sınıf Ölçeği ile toplanmış; SPSS, LISREL ve Jamovi programlarıyla analiz edilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin eğitim hukuku bilgi düzeylerinin genel olarak orta seviyede olduğunu göstermektedir. Öğrenci Hak ve Sorumlulukları alt boyutunda daha yüksek, Sınav Hukuku alt boyutunda ise daha düşük puanlar elde edilmiştir. Eğitim hukuku bilgi düzeyleri cinsiyet ve kurum türüne göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Ancak mesleki kıdeme göre, 16 yıl ve üzeri deneyime sahip öğretmenlerin genel eğitim hukuku ve disiplin hukuku puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, eğitim hukuku ve çocuk hakları alanında eğitim alan öğretmenlerin bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Çocuk Hakları Temelli Sınıf Ölçeği sonuçları ise öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarda çocuk haklarına dayalı yaklaşımları yüksek düzeyde benimsediklerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine teachers' needs in educational law and their awareness of children's rights, and to determine whether these variables differ according to demographic characteristics. The research was conducted using relational survey and causal-comparative research designs. The sample consists of 335 teachers working in public and private educational institutions in Istanbul. Data were collected through the Teacher Demographic Information Form, the Educational Law Knowledge Scale, and the Child Rights–Based Classroom Scale, and analyzed using SPSS, LISREL, and Jamovi software. The findings indicate that teachers' levels of educational law knowledge are generally moderate. Higher scores were obtained in the Student Rights and Responsibilities sub-dimension, while lower scores were observed in the Examination Law sub-dimension. Educational law knowledge levels did not differ significantly by gender or type of institution. However, teachers with 16 years or more of professional experience had higher overall educational law and discipline law scores. In addition, teachers who had received training in educational law and children's rights demonstrated higher levels of knowledge. The results from the Child Rights–Based Classroom Scale show that teachers highly adopt child rights–based approaches in their classroom practices