Alopesi areatada kinürenin yolağı metabolitleri ve neopterin düzeylerinin değerlendirilmesi, patogenez ve hastalık şiddeti ile bağlantısının araştırılması
Evaluation of kynurenine pathway metabolites and neopterin levels in alopecia areata and their association with pathogenesis and disease severity
- Tez No: 1006241
- Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜ ÇEVİRGEN CEMİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Alopesi Areata, Biyobelirteç, İmmün Aktivasyon, Kinolinik Asit, Kinürenin, Kinürenin Yolağı, Neopterin, Triptofan, Alopecia Areata, Biomarker, Immune Activation, Kynurenine, Kynurenine Pathway, Neopterin, Quinolinic Acid, Tryptophan
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Alopesi Areatada Kinürenin Yolağı Metabolitleri ve Neopterin Düzeylerinin Değerlendirilmesi, Patogenez ve Hastalık Şiddeti ile Bağlantısının Araştırılması Amaç: Alopesi Areata (AA); başlıca hücresel immün yanıt aktivasyonu sonucu kıl folikülündeki immün ayrıcalığın kaybolmasıyla oluşan, patogenezinde genetik, çevresel etmenler ve oksidatif stresin suçlandığı otoimmün bir hastalıktır. Kinürenin yolağı (Kynurenine Pathway, KP) ve neopterin, interferon-γ (IFN-γ) aracılı hücresel immünite ve oksidatif stres süreçleri ile yakından ilişkili olup birçok otoimmün ve inflamatuar hastalıkta immün aktivasyon göstergeleri olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada AA'da serum KP metabolitlerinin ve neopterin düzeylerinin değerlendirilmesi, bu parametrelerin hastalık patogenezi ve klinik şiddeti ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu gözlemsel, kesitsel vaka-kontrol çalışmaya 44 AA hastası ve 43 sağlıklı kontrol dahil edildi. Katılımcıların demografik ve klinik bulguları kaydedildi. Serum triptofan (TRP), kinürenin (KYN), kinolinik asit (QA) ve neopterin düzeyleri Enzime Bağlı İmmünosorbent Test (ELISA) yöntemi ile ölçüldü. KP aktivasyonunu göstermek amacıyla KYN/TRP oranı hesaplandı. Hastalık şiddeti Severity of Alopecia Tool (SALT) skoru ile, yaşam kalitesi ise AA-QLI (Alopecia Areata Quality of Life Index) ölçeği ile değerlendirildi. Gruplar arası karşılaştırmalar ve korelasyon analizleri yapıldı. Bulgular: AA hastalarında serum KYN düzeyi, KYN/TRP oranı ve neopterin düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde arttığı, TRP düzeylerinin ise anlamlı olarak azaldığı saptandı (p<0,05). QA düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. KP metabolitleri ve neopterin ile SALT skoru ve AA-QLI arasında anlamlı bir ilişki izlenmedi. Hasta ve kontrol grubunda neopterin ile KYN, KYN/TRP ve QA arasında pozitif yönde korelasyon saptandı. Yapılan lojistik regresyon analizinde KYN/TRP ve neopterinin hastalık riskini artırdığı, TRP'nin ise azalttığı izlendi. ROC analizinde en yüksek ayırt edici güç TRP'de saptandı, bunu KYN/TRP oranı ve neopterin izledi. Sonuç: AA hastalarında serum KYN, KYN/TRP oranı ve neopterin düzeyleri artarken TRP düzeylerinin azalması; AA'da KP metabolitleri ve neopterinin hücresel immün aktivasyon, inflamasyon ve oksidatif stres süreçlerini etkileyerek patogenezde rol alabileceğini düşündürmektedir. Buna karşın bu parametrelerin hastalık şiddeti ile ilişkili olmadığı görülmüştür. TRP, KYN/TRP oranı ve neopterin düzeylerinin hastalığı ayırt etmede potansiyel biyobelirteçler olabileceği düşünülmüştür. Bu parametrelerin AA patogenezinde ve klinik yansımalarındaki rolünün KP'nin kompleks yapısı nedeniyle daha iyi aydınlatılabilmesi için daha geniş örneklemli ve ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Kynurenine Pathway Metabolites and Neopterin Levels in Alopecia Areata and Their Association with Pathogenesis and Disease Severity Aim: Alopecia areata (AA) is an autoimmune disease characterized by the loss of immune privilege in the hair follicle, mainly as a result of cellular immune activation, with genetic and environmental factors as well as oxidative stress being implicated in its pathogenesis. The kynurenine pathway (KP) and neopterin are closely associated with interferon-γ (IFN-γ)-mediated cellular immunity and oxidative stress, and have been identified as markers of immune activation in many autoimmune and inflammatory diseases. This study aimed to evaluate serum KP metabolites and neopterin levels in AA and to investigate their relationship with disease pathogenesis and clinical severity. Methods: This observational, cross-sectional, case-control study included 44 patients with AA and 43 healthy controls. Demographic and clinical findings of the participants were recorded. Serum tryptophan (TRP), kynurenine (KYN), quinolinic acid (QA), and neopterin levels were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). The KYN/TRP ratio was calculated to indicate KP activation. Disease severity was assessed using the Severity of Alopecia Tool (SALT) score, and quality of life was evaluated using the Alopecia Areata Quality of Life Index (AA-QLI). Comparisons between groups and correlation analyses were performed. Results: In patients with AA, serum KYN levels, KYN/TRP ratio, and neopterin levels were significantly higher than those in the control group, whereas TRP levels were significantly lower (p<0.05). There was no significant difference between the groups in terms of QA levels. No significant relationship was observed between KP metabolites and neopterin levels and SALT score or AA-QLI. Positive correlations were detected between neopterin and KYN, KYN/TRP, and QA in both the patient and control groups. Logistic regression analysis showed that KYN/TRP ratio and neopterin increased disease risk, whereas TRP reduced it. In ROC analysis, TRP had the highest discriminative power, followed by the KYN/TRP ratio and neopterin. Conclusion: Increased serum KYN levels, KYN/TRP ratio, and neopterin levels together with decreased TRP levels in patients with AA suggest that KP metabolites and neopterin may play a role in the pathogenesis of AA by affecting cellular immune activation, inflammation, and oxidative stress processes. However, these parameters were not found to be associated with disease severity. TRP, KYN/TRP ratio, and neopterin levels may be potential biomarkers for distinguishing the disease. Further studies with larger sample sizes are needed to better elucidate the role of these parameters in AA pathogenesis and clinical manifestations, due to the complex nature of the KP.