Three articles on financialization and capital flows
Finansallaşma ve sermaye hareketleri üzerine üç makale
  1. Tez No: 1006242
  2. Yazar: BAVER VEDAT BİLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ORHANGAZİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansallaşma, Sermaye akımları, Financialization, Capital flows
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, stilize olgular yöntemini kullanarak ABD, gelişmekte olan ekonomiler ve Türkiye'ye odaklanan, birbirleriyle bağlantılı üç makale aracılığıyla finansallaşma ve sermaye akımlarını incelemektedir. Makale 1, ABD ekonomisinin finansallaşmasını (1965 sonrası) yeniden ele almakta ve üç aşamalı bir seyir tespit etmektedir: 2000'lerin başlarına kadar gerçekleşen hızlı finansallaşma dönemi, 2000'lerin başından 2009'a uzanan istikrarsızlık dönemi ve 2010 sonrası ABD finansallaşmasının kökleşmesi. Post-Keynesyen çerçeve benimseyen makale, finansal deregülasyon ve finansal yeniliklerin etkisiyle, finans sektörünün kârlarında belirgin artışı (kâr oranının %30'dan %80'e yükselmesi), finansal piyasalar, kurumlar ve işlem hacimlerindeki kayda değer büyümeyi ve finans dışı şirketlerin hem finansal birikime yönelim hem de hissedar değeri önceliği doğrultusunda yeniden yapılandırılmasını vurgulamaktadır. Makale 2, günümüzün finansallaşmış global ekonomisinde, gelişmekte olan ekonomilere yönelen 'sıcak para' girişlerinin giderek daha belirleyici hâle geldiği bir bağlamda, sermaye hareketlerine ilişkin karşıt teorilerle etkileşime girerek bir“eleştirel inceleme”çalışması sunmaktadır. Makale, gelişmekte olan ülkelere yönelen sermaye girişlerinin yatırım ve verimlilik üzerindeki olumlu etkilerini vurgulayan ortodoks teorileri, söz konusu likit girişlerin spekülatif karakterini (dolayısıyla uzun süreli 'bonanza' dönemlerini, finansal kırılganlıkların birikimini, dönemsel sermaye çıkışı krizlerini, ve iş çevriminlerindeki oynaklığın şiddetlenmesini) vurgulayan eleştirel yaklaşımlarla karşılaştırmaktadır. Dahası, 2000'ler Türkiye'si vaka çalışması üzerinden ele alınan Makale 3'te incelendiği gibi, likit spekülatif sermaye girişlerindeki artışlar yerel otoritelerin sanayi politikası tercihleri ile birlikte sanayide yapısal değişimlere yol açabilir. Türkiye'de, ülkenin makroekonomik dinamiklerinde sermaye girişlerine bağlı olarak görülen değişimler (örneğin, reel efektif döviz kuru değerlenmesi, uzun süreli kredi genişlemeleri, sermaye çıkışı krizleri kaynaklı belirsizlikler) nedeniyle, imalat sektöründe erken sanayisizleşme yaşandığı (2000'lerin başlarından 2010'ların başlarına kadar), ayrıca, imalat sektörü kapasitesindeki aşınma ve 'Bonanza' dönemlerinin ticarete konu olmayan mallar üzerindeki olumlu etkisi ile birlikte, 2010 sonrasında inşaat sektöründe genişleme ve 'servişleşme' görüldüğü tespit edilmiştir. Bu çalışmanın politika önerileri, riskleri azaltmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla, güçlendirilmiş makro ihtiyati politikalar, yönlendirilmiş kredi uygulamaları, imalat sektörüne yönelik sübvansiyonlar ve sıkılaştırılmış finansal regülasyonlar olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation studies financialization and capital flows through three interconnected articles focusing on the US, developing economies, and Turkey, using the stylized facts method. Article 1 revisits financialization of the US economy (post-1965), identifying a three-phase trajectory: rapid financialization period materialized until the early-2000s, instability period of the early-2000s-2009, and entrenchment of the US financialization post-2010. Adopting a Post-Keynesian framework, article highlights financial sector's profit surge (profit rate hiking 30% to 80%), marked growth in the financial markets, institutions, and trade volumes, and the non-financial corporations' restructuring toward both financial accumulation and shareholder value prominence, driven by the financial deregulations and innovations. In financialized global economy of modern times where inflows of“hot money”to developing economies have increasingly become influential, Article 2 presents a critical review, engaging with opposing theories on capital flows. The article contrasts orthodox theories which emphasize investment and productivity implications of inflows, with critical perspectives, underlining the speculative character of liquid inflows, resulting in prolonged periods of 'bonanza', accumulation of financial instabilities, periodic crises of outflows, and exacerbated business cycles in developing economies. Furthermore, surges of liquid inflows along with local authorities' industrial policy choices could lead structural changes in industry, as explored in Article 3 with a case study of 2000s Turkey. It is found out that, Turkey has experienced an early-deindustrialization in the manufacturing sector during the early-2000s till early-2010s caused by inflows related changes in country's macroeconomic dynamics (i.e. REER overvaluation, credit-booms, uncertainty of outflow crises) and, given the erosion in the manufacturing sector industrial capacity along with contribution of 'bonanza's toward the growth of non-tradables, expansion in the construction sector and servicification of post-2010. The policy implications of this study include strengthened macroprudential policies, directed credit, manufacturing subsidies, and stricter financial regulations to mitigate the risks and foster economic growth.