Alopesi areatada tiroid hastalığı sıklığı
Frequency of thyroid diseases in alopecia areata
- Tez No: 192703
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN PİŞKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: alopesi areata, tiroid hormonları, tiroid antikorları, alopecia areata, thyroid hormones, thyroid antibodies
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETAlopesi areata, saçlı deri, sakal, kaşlar, kirpikler veya vücudun başka bir bölgesindekikılların subjektif belirti olmaksızın, odaklar şeklinde dökülmesiyle karakterize bir hastalıktır.Bazen spontan olarak gerileyebilir, bazen de progresyon göstererek tüm saçlı deriyi ve diğervücut kıllarını tutabilir.Hastalık her yaş grubunda görülebilir ve her iki cins eşit oranda tutulur. Hastalığınetyolojisinde genetik yapının, otoimmünitenin, psikolojik stresin, enfeksiyonların, endokrinve nörolojik faktörlerin rolü olduğu öne sürülmekle beraber etyopatogenezi tam olarakaydınlatılabilmiş değildir.Çalışmamıza Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim DalıPolikliniği'nde klinik olarak alopesi areata tanısı alan 44'i erkek, 20'si kadın toplam 64 hastaile yaş ve cinsiyet uyumlu, 40'ı erkek, 28'i kadın toplam 68 sağlıklı birey alındı.Her bir grupta serum tiroksin, triiyodotironin, tiroid stimüle edici hormon, tiroglobulinantikor, tiroid peroksidaz antikor ve tirotropin reseptör antikor düzeylerine bakıldı.Tiroid fonksiyon bozukluğuna hastaların dokuzunda (% 14,1) rastlandı; bunların beşi(%7,8) otoimmün tiroidit, biri (%1,6) otoimmün tiroid hastalığı (Graves hastalığı?), üçü(%4,7) subklinik hipertiroidi olarak değerlendirildi. Kontrol grubunun ikisinde (%2,9) tiroidfonksiyon bozukluğu saptandı ve biri (%1,4) subklinik hipertiroidi, diğeri (%1,4) subklinikhipotiroidi olarak değerlendirildi. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,027).Tiroglobulin ve tiroid peroksidaz antikor düzeyleri bakımından hasta ve kontrol grubuarasında istatistiksel olarak önemli bir fark görüldü.Bu çalışmada alopesi areatalı olgularda tiroid hastalığı sıklığı saptandı. Alopesiareatalı hastaların tiroid hastalığı yönünden araştırılması ve tiroid hormonları ile tiroidantikorlarının rutin incelemeler içine alınmasının yararlı olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
FREQUENCY OF THYROID DISEASES IN ALOPECIA AREATASUMMARYAlopecia areata is a common disease, which is characterized by localized loss of hairwithout any subjective symptoms. It could regress spontaneously or progress involving wholescalp and other body hair.The disease could affect all age groups and both sexes. Genetics, autoimmunity,psychosocial stress, infections, endocrine and neurological factors are thought be involved,however exact etiology remains unclear.We have studied 64 patients with alopecia areata and 68 healthy controls who are ageand sex matched volunteers in the Dermatology Department of Trakya University MedicalFaculty. In both groups free triiodothyronine, free thyroxine, thyroid-stimulating hormone,thyroid peroxidase antibody, thyroglobulin antibody, thyrotropin receptor antibody levels aremeasured.In nine patients (%14), thyroid dysfunctions were present. Five of the patients (%7,8)had autoimmune thyroiditis, one of the patient (%1,6) had autoimmune thyroid disease(Graves disease?), three of them (%4,7) had subclinic thyroiditis. In control group, twovolunteers (%2,9) had thyroid dysfunction and one (%1,4) had subclinic hyperthyroidism andone (%1,4) had subclinic hypothyroidism. There is a statistically significant difference inthese two groups (p=0,027).There is a statistically significant difference for the levels of thyroglobulin antibodiesand thyroid peroxidase antibodies in patient and control groups. In our study, we are find highfreguency of thyroid diseases the patients alopecia areata. For this reason it is, thought that itis useful to perform routine tests for thyroid diseases in patiens with alopecia areata.