Ağır vasıta araçlarda soğutma performansına etki eden kaput altı hava akışının parametrik incelenmesi
Parametric investigation of underhood airflow on cooling performance in heavy-duty vehicles
  1. Tez No: 1006250
  2. Yazar: MUSTAFA AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), Computational fluid dynamics (HAD)
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Günümüz otomotiv endüstrisinde ön tasarım süreci, yüksek zaman ve maliyet gerektiren karmaşık bir aşama olarak karşımıza çıkmaktadır. Karayolu taşıtlarının soğutma performansının en üst düzeye çıkarılabilmesi için kaput altı hava akış davranışının ve karakteristik özelliklerinin doğru biçimde anlaşılması büyük önem taşır. Bu kapsamda, akış daralmaları gibi kritik bölgelerin belirlenmesi, izole edilmesi ve optimize edilmesi, genel performansın iyileştirilmesine önemli katkı sağlamaktadır. Kaput altı hava akış sistemi birbiriyle etkileşimli alt sistemlerden oluşan bütünleşik bir yapı olarak değerlendirildiğinden, herhangi bir alt sistemin göz ardı edilmesi genel sistem performansını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, F-Max ağır hizmet yol kamyonunun kaput altı bölgesindeki soğutma hava akışının genel karakteristikleri incelenmiştir. Araç için üç boyutlu bir model ANSA yazılımı kullanılarak oluşturulmuş, çeşitli tasarım konseptleri ise k–ε türbülans modeli çözücüsünü kullanan kaput altı 3 boyutlu (UH3D) simülasyon programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada belirli tasarım parametrelerinde yapılan değişikliklerin radyatör giriş sıcaklığına ve radyatöre giren hava hızına etkileri değerlendirilmiştir. Elde edilen HAD tabanlı sayısal sonuçların yüksek düzeyde tutarlı olduğu görülmüş ve ürün geliştirme sürecinin etkinliğinin artırılmasına önemli katkı sağlayabilecek potansiyel ortaya konmuştur. Ayrıca, elde edilen akış alanı ve sıcaklık dağılımına ilişkin görsel kontür haritaları, karmaşık akış davranışının anlaşılmasına yönelik önemli niteliksel bilgiler sunmuştur. Bu çalışmada soğutma performansını artırmaya yönelik optimizasyonlar hedeflenmiştir. Ancak, söz konusu değişikliklerin etkileyebileceği veya etkilenebileceği öngörülen aerodinamik direnç, tasarım stüdyosu gereklilikleri ve aracın kaput altı kompartmanındaki paketleme kısıtları bu kapsamda dikkate alınmamıştır.
Özet (Çeviri)
In the contemporary automotive industry, the preliminary design process represents a complex stage that demands substantial time and financial resources. To maximize the cooling performance of road vehicles, it is crucial to accurately understand the behavior and characteristic features of the underhood airflow system. In this context, critical regions such as flow constrictions must be identified, isolated, and optimized to enhance overall performance. The underhood airflow system can be considered a network of interdependent subsystems; therefore, neglecting any single subsystem may adversely affect the overall system performance. In this study, the general characteristics of the cooling airflow within the underhood region of the F-Max heavy-duty truck were investigated. A three-dimensional model of the vehicle was developed using ANSA software, and various design concepts were analyzed through the UH3D simulation program employing the k–ε turbulence model solver. The study focused on evaluating the effects of specific design parameter modifications on the radiator inlet temperature and the velocity of air entering the radiator. The obtained CFD-based quantitative results were found to be highly consistent, indicating a strong potential for improving the efficiency of the product development process. Furthermore, the qualitative flow field and temperature contour maps provided significant visual insights into understanding the complex airflow behavior. This study aims to optimize cooling performance. However, the aerodynamic drag that could be affected by or could affect the changes in question, design studio requirements, and packaging constraints in the vehicle's underhood compartment were not considered within this scope.