Bartın'da Türk halk müziği kültürü ve TRT repertuvarında yer almayan eserlerin incelenmesi
An analysis of Turkish folk music culture in Bartin and works not included in the TRT repertoire
  1. Tez No: 1006251
  2. Yazar: ORHAN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAN AKINCI GÜGERCİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk halk müziği, Turkish folk music
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Sanat Dalı
Özet
Türk Halk Müziği, Türk halkının tarihi, kültürü, yaşam biçimi, örf ve adetleri ile yaşadığı coğrafyayı yansıtan önemli bir kimlik unsurudur. Halk arasında“türkü”olarak ifade edilen Türk halk müziği, halkın duygu ve düşüncelerinin saz şairleri ve halk ozanları aracılığıyla sözlü kültür ortamında aktarılmasıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), bu kültürel mirası yaşatmak, kayıt altına almak ve gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla Türk Halk Müziği repertuvarını oluşturmuştur. Türk halk müziği alanında öncü çalışmalar yürüten araştırmacılar, dönemin imkânları doğrultusunda Türk coğrafyasının doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar birçok bölgede kaynak kişilerle görüşmeler yaparak repertuvarın oluşumuna önemli katkılar sağlamışlardır. Ancak tüm bu çalışmalara rağmen, zengin bir kültürel yapıya sahip olan Türk coğrafyasında henüz gün yüzüne çıkarılmamış çok sayıda eserin bulunduğu açıktır. Bu çalışmada, Türk halk müziği eserlerinin ve kaynak kişilerinin literatüre kazandırılması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında Bartın ili Türk halk müziği kültürü ele alınmış; TRT repertuvarında yer almayan toplam 74 eser konu, makam ve ritmik yapı açısından incelenmiştir. Ayrıca çalışma kapsamında eserlerin kaynak kişileri arasından belirlenen 8 kişi hakkındaki bilgiler, yüz yüze görüşme yöntemiyle, kitaplar ve internet gibi yazılı kaynaklar aracılığıyla toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Folk Music is an important element of identity that reflects the history, culture, way of life, customs, and traditions of the Turkish people, as well as the geography in which they live. Known among the people as“türkü,”Turkish folk music has been passed down to the present day through the oral tradition, conveying the feelings and thoughts of the people via minstrels and folk poets. The Turkish Radio and Television Corporation (TRT) has created a Turkish Folk Music repertoire with the aim of preserving this cultural heritage, recording it, and passing it on to future generations. Researchers conducting pioneering work in the field of Turkish folk music have made significant contributions to the formation of the repertoire by interviewing source persons in many regions from east to west and north to south of the Turkish geography, in line with the possibilities of the period. However, despite all these efforts, it is clear that there are still many works yet to be discovered in the Turkish geography, which has a rich cultural structure. This study aims to add Turkish folk music works and source individuals to the literature. Within the scope of the research, the Turkish folk music culture of Bartın province was examined; a total of 74 works not included in the TRT repertoire were analyzed in terms of subject, mode, and rhythmic structure. In addition, information about 8 individuals identified among the source persons of the works was collected through face-to-face interviews and written sources such as books and the internet.