Görsel iletişim tasarımı mezunlarının istihdam edilebilirlik üzerine ampirik bir saha araştırması
An empirical field research on the employability of visual communication design graduates
- Tez No: 1006282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİCLE YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Görsel iletişim tasarımı, İstihdam, İşveren, Grafik Tasarım, Portfolyo, Visual communication design, Employment, Employer, Graphic Design, Portfoli
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Günümüzde dijitalleşme, yaratıcı sektörlerden eğitim alanına kadar birçok alanı dönüştürmüş; bu değişim, görsel iletişim tasarımı mezunlarının profili ile işveren beklentilerinin yeniden şekillenmesine neden olmuştur. Tasarım araçlarının dijital ortama taşınması, üretim süreçlerinin hızlanması ve yeni medya platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte sektörde rekabet artmış; tasarımcılardan yalnızca teknik program bilgisi değil, aynı zamanda portfolyo kalitesi, problem çözme becerisi, proje deneyimi ve sektörel farkındalık gibi çok yönlü yeterlilikler beklenmeye başlanmıştır. Bu bağlamda, görsel iletişim tasarımı mezunlarının istihdam edilebilirliği, teknik bilgi ile sınırlı olmayan bütüncül bir yetkinlik çerçevesinde değerlendirilmektedir. Geleneksel tasarım eğitimi uzun yıllar stüdyo temelli ve uygulama odaklı bir yapı sergilemiş olsa da dijital dönüşümle birlikte işveren beklentileri çeşitlenmiş ve mezunlardan daha kapsamlı beceriler talep edilmeye başlanmıştır. Üniversite müfredatının bazı durumlarda sektör ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamaması, mezunların iş görüşmelerinde portfolyo oluşturma, program bilgisi, yaratıcı düşünme ve kendini ifade etme gibi alanlarda zorluk yaşamalarına neden olabilmektedir. Ayrıca dijital platformların yaygınlaşması, tasarımcıların kişisel marka oluşturma, bağımsız çalışma ve farklı üretim alanlarında faaliyet gösterme eğilimlerini artırarak mezun profillerini daha esnek ve çeşitlenmiş bir yapıya dönüştürmüştür. Bu çalışmada, İstanbul'daki yaratıcı sektörlerde faaliyet gösteren işverenler ile görsel iletişim tasarımı alanından mezunların deneyimleri nitel araştırma yaklaşımı kapsamında incelenmiştir. Araştırma kapsamında on işveren ve on yeni mezun olmak üzere toplam yirmi katılımcıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, mezunların iş bulma sürecinde teknik becerilerin yanı sıra yaratıcılık, problem çözme, iletişim becerileri, portfolyo niteliği, staj deneyimi ve sektöre uyum süreçlerinin belirleyici olduğunu göstermektedir. Ayrıca işverenler, tasarım eğitiminin güncellenmesi, müfredatın sektörel gelişmelerle uyumlu hale getirilmesi ve üniversite-sektör iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
Today, digitalisation has transformed many sectors, from the creative industries to the field of education; this shift has led to a reshaping of both the profile of visual communication design graduates and employers' expectations. With the migration of design tools to the digital environment, the acceleration of production processes and the proliferation of new media platforms, competition within the sector has intensified; designers are now expected to possess not only technical knowledge of software programmes, but also multifaceted competencies such as portfolio quality, problem-solving skills, project experience and sectoral awareness. In this context, the employability of visual communication design graduates is assessed within a holistic framework of competence that extends beyond technical knowledge. Although traditional design education has long been studio-based and practice-oriented, the digital transformation has diversified employer expectations, and graduates are now required to possess more comprehensive skills. In some cases, the university curriculum's inability to fully meet industry needs can lead to graduates facing difficulties in areas such as portfolio creation, software proficiency, creative thinking and self-expression during job interviews. Furthermore, the proliferation of digital platforms has increased designers' tendencies towards personal branding, independent work and engaging in diverse production fields, thereby transforming graduate profiles into a more flexible and varied structure. In this study, the experiences of employers operating in the creative sectors in Istanbul and graduates from the field of visual communication design were examined within the scope of a qualitative research approach. As part of the research, semi-structured interviews were conducted with a total of twenty participants—ten employers and ten recent graduates—and the data obtained was analysed using thematic analysis. The findings indicate that, in the job-seeking process, factors such as creativity, problem-solving, communication skills, portfolio quality, internship experience and the process of adapting to the sector are decisive, alongside technical skills. Furthermore, employers emphasised the need to update design education, align the curriculum with sectoral developments, and strengthen university-sector collaboration.