Rus Avangard Sanatı bağlamında Moholy-Nagy'nin Bauhaus Tipografi kurgusuyla fotoğrafa etkisi
Moholy-Nagy's influence on photography through the Bauhaus Typographic construct in the context of Russian Avant-garde Art
- Tez No: 1006325
- Danışmanlar: PROF. YUSUF MURAT ŞEN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Deneysel fotoğraf, Deneysel tipografi, Postyapısalcılık, Soyut fotoğraf, Yapısöküm, Experimental photography, Experimental typography, Postsructuralism, Abstract photography, Deconstructive
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Fotoğraf Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, Rus Avangardının tipografik ve ideolojik mirası ile László Moholy-Nagy'nin Bauhaus'taki deneysel tipografi ve fotoğraf anlayışını birlikte ele alarak, modernist dönemde ortaya çıkan“tipopropaganda”rejimlerinin dijital çağdaki uzantılarını incelemektedir. Suprematizm ve Konstrüktivizm bağlamında Maleviç, Lissitzky ve Rodçenko'nun geliştirdiği geometrik soyutlama ile fotomontaj temelli propaganda estetiği, Bauhaus'un“yeni tipografi”ilkeleriyle çapraz okunmakta; bu hat, Moholy-Nagy'nin Malerei, Fotografie, Film başlıklı kitabında formüle ettiği“fotoğraftan sonra resim”problemi çerçevesinde yeniden değerlendirilmektedir. Tezin kuramsal bölümlerinde, Rus Avangardı için“Non-Bauhaus”ekseni, tipografi ve görüntü ilişkisinin ideolojik yoğunlaşma noktalarını vurgulamak üzere“tipopropaganda”, modernist okunurluk rejimlerinin kurumsal söylemlerle bütünleştiği durumları analiz etmek üzere“estetik ihanet”kavramları önerilmektedir. Kuramsal çerçeve, Adorno'nun kültür endüstrisi ve Schein tartışmalarından, Foucault'nun panoptik dispozitif kavramsallaştırmasından, Deleuze'ün denetim toplumu analizinden ve Bourdieu'nün alan ve habitus ilişkisi üzerinden simgesel iktidar okumalarından; ayrıca Derrida ile Magritte ve Foucault hattında temsil, çerçeve ve metin/görüntü ilişkisine dair tartışmalardan beslenmektedir. Dijital arayüz ve veri rejimi tartışmalarında ise Shoshana Zuboff'un gözetim kapitalizmi kavramı, estetik ihanetin“kullanıcı dostu”arayüzler üzerinden davranışsal artığın üretimine ve platform temelli veri ekonomilerine nasıl eklemlendiğini açıklamak üzere başat bir referans noktası olarak kullanılmaktadır. Moholy-Nagy'nin fotogramları,“gölge tipografi”deneyleri ve Tipofoto programı,“optik hijyen”başlığı altında, izleyicinin görsel algısını disipline etmeyi amaçlayan pedagojik bir aygıt olarak çözümlenir; bu bağlamda fotogram hem ışık mimarisi hem de soyut resme geçit sağlayan ara bir form olarak yorumlanır. Çalışma nitel, tarihsel ve yorumsamacı bir yöntem benimser; arşiv belgeleri, manifestolar, sanatçı metinleri ve ikincil literatürün taranmasına, seçilmiş yapıtların biçimsel ve semiyotik analizleri eşlik eder. Son bölümde Barbara Kruger, Neville Brody, Paula Scher, Paul Rand, Wolfgang Weingart ve David Carson gibi çağdaş grafik tasarımcıların çalışmaları, Moholy-Nagy hattı üzerinden okunur; tipografi ile fotoğrafın bir arada işlediği bu örneklerde, kurumsal modernizmin grid temelli düzen anlayışı ile okunurluk sınırlarını zorlayan deneysel tipografiler arasındaki gerilim tartışılır. Sonuç bölümünde, güncel dijital arayüz tasarımlarında karşımıza çıkan“dark pattern”uygulamaları ile veri rejimlerine içkin panoptik, sinoptik ve omnioptik gözetim mantıkları,“estetik ihanet”kavramı ışığında değerlendirilir. Tez kapsamında geliştirilen dört ana yapıt ve ek çalışmalar, bu kuramsal çerçeve içinde, Moholy-Nagy sonrası tipografik ve fotoğrafik mirasla diyalog kuran ve aynı zamanda UX/UI bağlamındaki çağdaş iktidar teknolojilerini görünür kılmaya çalışan eleştirel bir“optik aygıt”önerisi olarak konumlandırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the typographic–ideological legacy of the Russian Avant-Garde together with László Moholy-Nagy's experimental typography and photography at the Bauhaus, in order to analyze how modernist regimes of“typopropaganda”are extended and transformed in the digital age. Geometric abstraction and photomontage-based propaganda aesthetics developed by Malevich, Lissitzky and Rodchenko are read in dialogue with the Bauhaus“New Typography”principles. Within this framework, Moholy-Nagy's Malerei, Fotografie, Film is revisited as a key articulation of the problem of“painting after photography”. The theoretical chapters propose a“Non-Bauhaus”axis for the Russian Avant-Garde and introduce the concepts of“typopropaganda”and“aesthetic betrayal”to analyze, respectively, the ideological condensation of the type–image relation and the moments in which modernist regimes of readability merge with institutional discourses. The theoretical framework draws on Adorno's critique of the culture industry and the notion of Schein, Foucault's concept of the panoptic dispositif, Deleuze's analysis of the society of control and Bourdieu's field/habitus theory of symbolic power, as well as debates on representation, framing and the image–text relation in Derrida and in the Magritte and Foucault dialogue. In discussions of the digital interface and data regimes, Shoshana Zuboff's notion of surveillance capitalism functions as a key reference for explaining how“aesthetic betrayal”is articulated to the production of behavioral surplus and platform-based data economies through allegedly“user-friendly”interfaces. Moholy-Nagy's photograms, his experiments with“shadow typography,”and the Typophoto program are interpreted under the heading of“optical hygiene”as a pedagogical apparatus designed to discipline visual perception; in this context the photogram is conceptualized as an intermediate form that operates simultaneously as light architecture and as a passage towards abstract painting. Methodologically, the study adopts a qualitative, historical and interpretive approach that combines archival documents, manifestos, artists' writings and secondary literature with formal and semiotic analyses of selected works. In the contemporary section, projects by Barbara Kruger, Neville Brody, Paula Scher, Paul Rand, Wolfgang Weingart and David Carson are discussed through the lens of Moholy-Nagy's legacy, focusing on the tensions between grid-based corporate modernism and experimental typographies that push the limits of legibility. In the concluding chapter,“dark pattern”strategies in digital interface design and the panoptic, synoptic and omnioptic logics of surveillance embedded in data regimes are evaluated in relation to the concept of aesthetic betrayal. The four main works produced within the scope of the thesis, together with additional pieces, are positioned as a critical“optical device”that both engages with the typographic–photographic heritage after Moholy-Nagy and seeks to render visible contemporary technologies of power operating through UX/UI design.