Eğitim-kültür ve toplumsal hayatta yapılan inkılapların eğitici çizgi roman ile anlatımı
The educational comic strip narrative of the revolutions in education, culture, and social life
- Tez No: 1006383
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN PAYASLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türk inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi, Turkish revolution history and Kemalism lesson
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, eğitici çizgi roman materyalinin 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi kapsamındaki“Eğitim, Kültür ve Toplumsal Hayatta Yapılan İnkılaplar”ünitesinde öğrencilerin akademik başarısı ve materyale dair görüşleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmada, nicel ve nitel veri toplama yöntemlerini bütünleştiren karma araştırma deseni kullanılmıştır. Nicel veriler ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desenle toplanırken, nitel veriler görüşmelerden elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde Hatay ilindeki bir ortaokulda öğrenim gören 48 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak akademik başarı testi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Deney grubunda öğretim, geliştirilen eğitici çizgi roman materyalleri kullanılarak gerçekleştirilirken, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemleri uygulanmıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS istatistiksel programı aracılığıyla; nitel veriler ise betimsel ve içerik analiz teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Gerçekleştirilen analizler neticesinde, eğitici çizgi roman materyalleriyle ders işlenen deney grubunun akademik başarı puanlarının, kontrol grubunun puanlarına kıyasla istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, eğitici çizgi romanların T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde öğrenci başarısını yükseltmede ve materyale yönelik pozitif görüşler oluşturmada oldukça etkili bir öğretim materyali olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of educational comic book material on students' academic achievement and their views on the material within the“Revolutions in Education, Culture, and Social Life”unit of the 8th grade Turkish Republic Revolution History and Atatürkism course. The study employed a mixed-method research design integrating quantitative and qualitative data collection methods. Quantitative data were collected using a pre-test-post-test control group quasi-experimental design, while qualitative data were obtained from interviews. The study group consisted of 48 eighth-grade students attending a middle school in Hatay province during the 2024-2025 academic year. An academic achievement test and a semi-structured interview form were used as data collection tools. In the experimental group, teaching was conducted using the developed educational comic book materials, while traditional teaching methods were applied in the control group. The quantitative data obtained were analyzed using the SPSS statistical program, while the qualitative data were analyzed using descriptive and content analysis techniques. As a result of the analyses, it was determined that the academic achievement scores of the experimental group, whose lessons were conducted using educational comic book materials, were statistically significantly higher than those of the control group. In conclusion, it has been proven that educational comics are a highly effective teaching material in improving student achievement in the Turkish Revolution History and Atatürkism course and in forming positive views about the material.