Karpal tünel sendromu ön tanılı hastaların tanısında karşılaştırmalı elektrofizyolojik çalışmaların yeri
The role of comparative electrophysiological studies in the diagnosis of patients with suspected carpal tunnel syndrome
- Tez No: 1006395
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TEZCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, elektrofizyolojik testler, sinir iletim çalışmaları, karşılaştırmalı elektrofizyolojik testler, lumbrikal–interosseöz karşılaştırma, Carpal tunnel syndrome, electrophysiological tests, nerve conduction studies, comparative electrophysiological tests, lumbrical–interosseous comparison
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, klinik olarak karpal tünel sendromu (KTS) ile uyumlu semptom ve bulgulara sahip olmasına rağmen standart yüzeyel sinir iletim çalışmaları normal bulunan olgularda karşılaştırmalı elektrofizyolojik testlerin tanısal değerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya klinik olarak KTS düşünülen ve rutin sinir iletim çalışmaları normal bulunan toplam 81 olgunun 144 eli dahil edildi. Tüm katılımcılara lumbrikal–interosseöz motor latans farkı, median–radial (1. parmak) ve median–ulnar (4. parmak) duyu latans farkı testlerini içeren karşılaştırmalı elektrofizyolojik incelemeler uygulandı. Klinik ve demografik veriler ile elektrofizyolojik bulgular arasındaki ilişkiler, testlerin duyarlılıkları, uyumları ve korelasyonları istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Karşılaştırmalı elektrofizyolojik testler arasında en yüksek duyarlılık lumbrikal–interosseöz motor latans farkı testinde (%90,9) saptandı. Median–radial v (1. parmak) testinin duyarlılığı %85,3, median–ulnar (4. parmak) testinin duyarlılığı ise %69,2 olarak bulundu. Testler arasında düşük düzeyde uyum saptanmasına rağmen, birlikte kullanımda tanısal duyarlılığın arttığı görülmüştür. Lumbrikal–interosseöz latans farkı ile şikâyet süresi ve Boston Semptom Şiddeti Skalası arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Median–radial latans farkı ile gece uyuşması varlığı arasında anlamlı ilişki bulundu. Ayrıca vücut kitle indeksi ile median–ulnar latans farkı arasında anlamlı pozitif korelasyon gözlendi. Karşılaştırmalı duyu testleri ile duyu ileti hızları arasında ise anlamlı korelasyonlar saptandı. Sonuç: Standart sinir iletim çalışmaları normal olan ancak klinik olarak KTS şüphesi bulunan olgularda karşılaştırmalı elektrofizyolojik testler tanısal açıdan önemli katkı sağlamaktadır. Özellikle lumbrikal–interosseöz ve median–radial karşılaştırmalı testler minimal KTS'nin saptanmasında yüksek duyarlılığa sahiptir. Bu testlerin birlikte kullanımı tanısal doğruluğu artırabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the diagnostic value of comparative electrophysiological tests in patients with clinically suspected carpal tunnel syndrome (CTS) who have normal routine nerve conduction studies. Materials and Methods: A total of 81 patients (144 hands) with clinical findings suggestive of CTS and normal routine nerve conduction studies were included. Comparative electrophysiological tests including lumbrical–interosseous motor latency difference, median–radial (digit 1), and median–ulnar (digit 4) sensory latency differences were performed. The relationships between clinical and demographic variables and electrophysiological findings, as well as test sensitivities, agreements, and correlations, were analyzed statistically. Results: The highest sensitivity was observed in the lumbrical–interosseous motor latency difference test (90.9%). The sensitivities of the median–radial and median– vii ulnar tests were 85.3% and 69.2%, respectively. Although low agreement was found between the tests, their combined use increased diagnostic sensitivity. A significant positive correlation was found between lumbrical–interosseous latency difference and symptom duration as well as the Boston Symptom Severity Scale. A significant association was also observed between median–radial latency difference and nocturnal numbness. Additionally, body mass index was positively correlated with median–ulnar latency difference. Significant correlations were also found between comparative sensory tests and sensory conduction velocities. Conclusion: Comparative electrophysiological tests provide significant diagnostic value in patients with clinically suspected CTS and normal routine nerve conduction studies. In particular, lumbrical–interosseous and median–radial tests demonstrate high sensitivity in detecting minimal CTS. The combined use of these tests may improve diagnostic accuracy.