Göz izleme tekniği ile yapay zekâ temelli reklam görselleri kullanılarak tüketicilerin satın alma niyetinin değerlendirilmesi
Evaluating and predicting consumers' purchase intentions using ai-generated advertising visuals through eye-tracking technique
  1. Tez No: 1006394
  2. Yazar: HATİCE CEVİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ŞENGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Reklamcılık, Business Administration, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Göz izleme, Nöropazarlama, Yapay zeka, Eye tracking, Neuromarketing, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yapay zekâ destekli reklam görsellerinin tüketicilerin satın alma niyeti ve satın alma davranışı üzerindeki etkileri Planlı Davranış Teorisi çerçevesinde incelenmiştir. Bu kapsamda literatür bölümünde, öncelikle nöropazarlama yaklaşımı ele alınmış; tüketici davranışlarının açıklanmasında kullanılan nörometrik ve biyometrik yöntemler ele alınmıştır. Daha sonra ise yapay zekâ destekli reklam görselleri; görsel dikkat ve Planlı Davranış Teorisi'nin tutum, subjektif norm ve algılanan davranışsal kontrol bileşenleri çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma bölümünde, yapay zekâ destekli reklam görsellerinin tüketici değerlendirmeleri üzerindeki etkisi deneysel bir tasarım kapsamında incelenmiştir. Katılımcılara yapay zekâ destekli reklam görselleri sunulmuş; ön test ve son test uygulamaları aracılığıyla tutum, subjektif norm, algılanan davranışsal kontrol, satın alma niyeti ve satın alma davranışı değişkenleri ölçülmüştür. Elde edilen veriler istatistiksel analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiş; eşleştirilmiş örneklem t-testi ve regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, tutum değişkeninde deney sonrası artış gözlenmekle birlikte bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Buna karşılık subjektif norm, algılanan davranışsal kontrol, satın alma niyeti ve satın alma davranışı değişkenlerinde deney sonrası ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı artışlar tespit edilmiştir. Regresyon analizleri sonucunda, tutum, subjektif norm ve algılanan davranışsal kontrolün satın alma niyeti üzerinde; satın alma niyetinin ise satın alma davranışı üzerinde anlamlı etkilerinin bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of artificial intelligence supported advertising visuals on consumers' purchase intention and purchase behavior were examined within the framework of the Theory of Planned Behavior. In this context, the literature review first addressed the neuromarketing approach; subsequently, neurometric and biometric methods used to explain consumer behavior were discussed. Furthermore, AI-supported advertising visuals were examined within the scope of visual attention and the components of the Theory of Planned Behavior, namely attitude, subjective norm, and perceived behavioral control. In the research section, the effects of AI-supported advertising visuals on consumer evaluations were investigated through an experimental design. Participants were exposed to AI-supported advertising visuals, and pre-test and post-test applications were employed to measure attitude, subjective norm, perceived behavioral control, purchase intention, and purchase behavior variables. The obtained data were analyzed using statistical analysis techniques; paired sample t-test and regression analyses were conducted. According to the findings of the study, although an increase was observed in the attitude variable after the experiment, this increase was not found to be statistically significant. In contrast, statistically significant increases were identified in subjective norm, perceived behavioral control, purchase intention, and purchase behavior variables in the post-test measurements. The results of the regression analyses revealed that attitude, subjective norm, and perceived behavioral control have significant effects on purchase intention, and purchase intention has a significant effect on purchase behavior.