Anadolu'da Erken Tunç Çağı'nın sonuna kadar kadın tasvirlerinin temsili anlamları
Representational meanings of female depictions in Anatolia up to the end of The Early Bronze Age
  1. Tez No: 1006428
  2. Yazar: ASLI ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YÜCEL ŞENYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel arkeoloji, Etnoarkeoloji, Klasik arkeoloji, Toplumsal arkeoloji, Experimental archaeology, Ethnoarchaeology, Classical archeology, Community archaeology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Anadolu'da Erken Tunç Çağı'nın sonuna kadar uzanan süreçte figüratif arkeolojik veriler üzerinden kadın bedeni temsillerini, bu temsillerin olası temsilî anlamlarını ve değişen sosyal-kültürel çerçeveyle birlikte geçirdikleri dönüşümü incelemektedir. Çalışmanın temel veri grubunu kadın figürinleri ve kadın tasvirleri oluşturmakta; ayrıca literatürde sıklıkla tanrıça, kült nesnesi ya da bereketle ilişkili sembolik formlar olarak yorumlanan figüratif örneklerin değerlendirilmesine yer verilmektedir. Kadın tasvirlerine ilişkin yorumlar, arkeolojik bağlam, malzeme/üretim özellikleri ve tipolojik gözlemler temelinde ele alınmış; bunun yanı sıra psikolojik, sosyolojik, kültürel ve siyasal yaklaşımlar aracılığıyla çok katmanlı bir okuma hedeflenmiştir. Bu doğrultuda, kadın temsillerinin işlevi ve anlamına ilişkin farklı görüşler karşılaştırmalı biçimde derlenmiş; temsillerin tekil ve değişmez anlamlara indirgenemeyeceği, yorumların bağlam ve dönemsel dinamikler üzerinden yeniden kurulması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines representations of the female body in Anatolia, based on figurative archaeological data extending up to the end of the Early Bronze Age, and investigates the possible representational meanings of these depictions as well as their transformation in relation to shifting social and cultural frameworks. The primary dataset consists of female figurines and female depictions; in addition, the study includes an evaluation of figurative examples that are frequently interpreted in the literature as goddess representations, cult objects, or symbolic forms associated with fertility. Interpretations of female depictions are grounded in archaeological context, material/production characteristics, and typological observations; moreover, a multi-layered reading is pursued through psychological, sociological, cultural, and political approaches. In this framework, differing views on the function and meaning of female representations are comparatively compiled, emphasizing that these depictions cannot be reduced to singular and unchanging meanings and that interpretations should be reconsidered in light of contextual and period-specific dynamics.