Developing a framework for comprehensive key performance indicators integration in aviation MRO (maintenance, repair, overhaul) organizations
Havacılık MRO (bakım, onarım, revizyon) kuruluşlarında kapsamlı temel performans göstergeleri entegrasyonu için bir çerçeve geliştirilmesi
- Tez No: 1006468
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN GÖKÇÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Anahtar performans göstergesi, Hava aracı bakım alanı, Operasyonel performans, Sivil havacılık, Uçak bakım, Key performance indicator, aircraft maintenance field, Operational performance, Civil aviation, Aircraft maintenance
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Havacılık bakım, onarım ve revizyon (MRO) sektörü, uçak güvenliği, güvenilirliği ve operasyonel sürekliliğinin sağlanmasında hayati bir rol oynamaktadır. Stratejik önemine rağmen, birçok MRO kuruluşu, bakım verimliliğini, maliyet kontrolünü ve mevzuata uyumu artıran temel performans göstergelerini (KPI'lar) etkili bir şekilde benimsemekte zorlanmaktadır. Bu tez, MRO kuruluşlarının özel operasyonel ve düzenleyici özelliklerine göre uyarlanmış, entegre ve yapılandırılmış bir KPI yönetim çerçevesi önererek bu zorluğun üstesinden gelmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, sistematik bir literatür incelemesi ile vaka çalışması yaklaşımını birleştiren karma yöntemli bir araştırma tasarımı kullanmaktadır. Literatür incelemesi, Dengeli Puan Kartı, hiyerarşik KPI çerçeveleri ve sürdürülebilirlik odaklı performans modelleri de dahil olmak üzere MRO bağlamındaki mevcut performans ölçüm teorilerini, modellerini ve uygulamalarını incelemektedir. Bu sentez, kapsamlı bir teorik temel sağlamakta ve mevcut KPI uygulamalarındaki temel boşlukları vurgulamaktadır. Buna paralel olarak, MRO personelinden toplanan ampirik değerlendirmeler, KPI'ların değerli araçlar olarak yaygın olarak kabul edilmesine rağmen, uygulamalarının parçalı kaldığını ve sektöre özgü gereksinimlerle yeterince uyumlu olmadığını ortaya koymaktadır. Bu bulgulara dayanarak, çalışma stratejik, taktiksel ve operasyonel performans perspektiflerini entegre eden kavramsal bir KPI çerçevesi sunmaktadır. Önerilen çerçeve, sürdürülebilirlik hususlarını ve veri odaklı bakım uygulamalarını da içerecek şekilde, organizasyon stratejisi, mevzuata uyum, kaynak planlaması ve günlük bakım faaliyetleri arasında uyumu desteklemektedir. Karar verme ve sürekli iyileştirme süreçlerini geliştirerek, çerçeve hem teorik hem de pratik katkılar sunmaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma, modern MRO organizasyonlarında performans optimizasyonu, güvenlik ve operasyonel verimliliği desteklemek için esnek ancak yapılandırılmış bir araç sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aviation maintenance, repair, and overhaul (MRO) sector plays a vital role in ensuring aircraft safety, reliability, and operational continuity. Despite its strategic importance, many MRO organizations struggle to effectively adopt key performance indicators (KPIs) that enhance maintenance efficiency, cost control, and regulatory compliance. This thesis addresses this challenge by proposing an integrated and structured framework for KPI management tailored to the specific operational and regulatory characteristics of MRO organizations. The study employs a mixed-methods research design, combining a systematic literature review with a case study approach. The literature review examines existing performance measurement theories, models, and practices within the MRO context, including the Balanced Scorecard, hierarchical KPI frameworks, and sustainability-oriented performance models. This synthesis provides a comprehensive theoretical foundation and highlights key gaps in current KPI applications. In parallel, empirical evaluations gathered from MRO personnel reveal that, although KPIs are widely recognized as valuable tools, their implementation remains fragmented and insufficiently aligned with sector-specific requirements. Based on these findings, the study introduces a conceptual KPI framework that integrates strategic, tactical, and operational performance perspectives. The proposed framework supports alignment between organizational strategy, regulatory compliance, resource planning, and daily maintenance activities, while also incorporating sustainability considerations and data-driven maintenance practices. By enhancing decision-making and continuous improvement processes, the framework offers both theoretical and practical contributions. Ultimately, this research provides a flexible yet structured tool to support performance optimization, safety, and operational efficiency in modern MRO organizations.