İl genel meclisinin temsil niteliği ile karar alma ve denetim süreçlerindeki rolü: Batı Karadeniz bölgesi il genel meclisleri örneği
The representative nature of provincial general assemblies and their role in decision-making and supervision processes: The case of provincial general assemblies in the Western Black Sea region
  1. Tez No: 1006504
  2. Yazar: ALİ ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk kamu yönetimi, Turkish public administration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Yerel yönetimler yerel kamusal gereksinimlerin karşılanmasında ve halkın karar alma süreçlerine katılımının sağlanmasında önemli işlevler yerine getirmektedir. Türkiye'de il özel idareleri, belediyeler ve köyler olmak üzere üç tür yerel yönetim birimi vardır. 1864 Vilayet Nizamnamesi ile günümüzdeki il özel idarelerinin temeli atılmıştır. İl özel idarelerinin bir organı olan il genel meclisleri gerek Osmanlı gerekse Cumhuriyet Döneminde merkeziyetçi eğilimler sonucunda gerçek anlamda temsil, karar alma ve denetim işlevlerini tam olarak yerine getirememiştir. Bu dönemde il özel idarelerinin birçok işlevi merkezi yönetim kuruluşları ve bakanlık taşra kuruluşları tarafından üstlenilmiştir. 2005 yılında 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ile il özel idareleri kurumsal olarak güçlendirilmiş, idari ve mali özerklikleri artırılmıştır. 2012 yılında 6360 sayılı Kanun ile Büyükşehir Belediyelerinin mülki sınırlarının il mülki sınırına kadar genişletilmesi ve Büyükşehir olan illerde il özel idarelerinin kaldırılması ile birlikte yerel temsil açısından bir boşluk ortaya çıkmıştır. İl genel meclisleri Türkiye'de kırsal alanlarda yaşayan halkın yerel düzeyde temsil edilmesi ve yönetime katılması açısından önemli bir işleve sahiptir. Bu çalışma ile il genel meclisinin temsili demokrasi açısından önemine dikkat çekilmekte ve karar alma ve denetim fonksiyonu il genel meclisi üyelerine uygulanan alan araştırması yöntemiyle incelenmektedir. Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan 7 ildeki il genel meclisi üyelerine yönelik yapılan anket uygulaması sonucunda il genel meclisi üyelerinin temsil algılarının oldukça yüksek olduğu, il genel meclisinin karar alma ve denetim fonksiyonlarına ilişkin algılarının il genel meclisi üyeleri arasında demografik faktörlere göre değişkenlik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır
Özet (Çeviri)
Local governments perform crucial functions in meeting local public needs and ensuring public participation in decision-making processes. In Turkey, there are three types of local government units: special provincial administrations, municipalities, and villages. The foundations of today's special provincial administrations were laid with the 1864 Provincial Regulation (Vilayet Nizamnamesi). Provincial councils, which are an organ of special provincial administrations, were unable to fully perform their functions of representation, decision-making and audit due to centralist trends in both the Ottoman and Republican periods. During this era, many functions of special provincial administrations were undertaken by central government organizations and provincial directorates of ministries. In 2005, with the Special Provincial Administration Law No. 5302, these administrations were institutionally strengthened, and their administrative and financial autonomy was increased. In 2012, with Law No. 6360, the jurisdictional boundaries of metropolitan municipalities were extended to provincial borders, and special provincial administrations were abolished in provinces with metropolitan status, which created a gap in terms of local representation. Provincial councils have an important function in terms of local representation and participation in governance for people living in rural areas in Turkey. This study draws attention to the importance of the provincial council in terms of representative democracy and examines its decision-making and audit functions through field research applied to provincial council members. As a result of the survey conducted among provincial council members in 7 provinces located in the Western Black Sea Region, it was concluded that the representation perceptions of provincial council members are quite high, and their perceptions regarding the decision-making and audit functions of the provincial council vary among members according to demographic factors.