Kuzey benin'de pamuk ve soya üretim faaliyetinde çocuk işçi çalıştırma düzeyi, aile ve çocuklarda çalışma istekliliği, üretici tercih eğilimi ve etkileyen faktörlerin analizi
Level of child labor in cotton and soybean production activities in northern benin, willingness to work in families and children, producer preference tendency and analysis of affecting factors
  1. Tez No: 1006565
  2. Yazar: ABDOU-GAFAROU ABDOULAYE BAMOI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ SAYIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Ziraat, Econometrics, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal kalkınma, Tarım ekonomisi, Tarım politikaları, Çocuk iş gücü, Rural development, Agricultural economy, Agricultural policies, Child labor
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Kuzey Benin'de pamuk ve soya üretiminde çocuk işçiliği eğilimini belirleyen faktörlerin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda çocuk işçiliği aktörleri olan pamuk ve soya üreticilerinin çocuk işçi çalıştırma kararı, düzeyi, yoğunluğu ve çocuk işçi tercihini etkileyen faktörleri bütüncül bir çerçevede analiz edilmiştir. Ayrıca pamuk ve soya üretiminde çalışan çocuk işçilerin çalışma istekliliği yani gönüllü ya da zorunlu çalışma durumlarını etkileyen faktörler ve çocuk işçi ailelerinin çocuk işçiliğine yönelik tutum ve istekliliklerini belirleyen etmenler ortaya konulmuştur. Araştırma alanı olarak, Benin'de çocuk işçiliği oranının yüksek olduğu ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu kuzey bölgede; pamuk üretimi için Banikoara ve Sinendé, soya üretimi için ise Ségbana ve Nikki toplam 4 il belirlenmiştir. Çalışmanın ana materyalini, 2025 yılı Mart ve Nisan aylarında anket yöntemiyle elde edilen orijinal veriler oluşturmaktadır. Bu kapsamda 120 pamuk üreticisi ve 120 soya üreticisinden oluşan toplam 240 üretici, 240 on sekiz yaş altı çocuk işçi ve 240 çocuk işçi ailesi olmak üzere toplam 720 çocuk işçiliği aktörüyle anket yapılmıştır. Verilerin analizinde, kategorik değişkenler arasındaki ilişkinin varlığını belirlemek amacıyla ki-kare bağımsızlık testi, bu ilişkinin gücünü değerlendirmek için Cramér's V katsayısı kullanılmıştır. Üreticilerin çocuk işçi istihdam düzeyi ve tercihlerini etkileyen faktörler double hurdle modeli ve lojistik regresyon ile değerlendirilmiştir. Çalışan çocukların çalışmaya istekli olmalarını ve ailelerin çocuk işçiliğine yönelik isteklerini etkileyen faktörler ise lojistik regresyon analiziyle incelenmiştir. Elde edilen bulgular, pamuk üreticilerinin %65'si 36-55 yaş aralığında, %83'ü okuma yazma bilmeyen, %56'sı 250 dolar altında aylık gelire sahip ve %65'i kooperatife üye olduğu belirlenmiştir. Soya üreticilerinin %64'ü 36-55 yaş aralığında, %87'si okuma yazma bilmeyen, %84'ü 250 dolar altında gelire sahip olduğu tespit edilmiştir. Çocuk işçi çalıştırma kararının ve düzeyinin özellikle mekânsal faktörler (ilçe), gelir yapısı ve üretim yapısı tarafından belirlendiği saptanmıştır. Çocuk işçi çalıştırma yoğunluğuna ilişkin bulgular, hanehalkı kişi sayısının çocuk işçi çalıştırma yoğunluğunu azalttığı, aile işgücünün kullanımı ve bazı ödeme uygulamalarının çocuk işçi çalıştırma yoğunluğunu artırdığını ortaya koymuştur. Özellikle pamuk üretiminde üretim büyüklüğü, makine kullanımı ve ödeme biçimleri çocuk işçi yoğunluğunu belirleyen temel unsurlar olarak öne çıkarken; soya üretiminde mekânsal farklılıklar, çalışma dönemi ve aile emeğine dayalı üretim yapısı daha belirleyici bulunmuştur. Çocuk işçi tercihine ilişkin lojistik regresyon sonuçları, teknolojik ve kurumsal faktörlerin çocuk işçi tercih olasılığını güçlü biçimde azalttığı ve tutumsal değişkenlerin çocuk işçi tercih olasılığını artırdığını göstermiştir. Araştırmada çocuk işçilerin %78'inin 12-17 yaş grubunda, %66'sının erkek olduğu ve %74'ünün okula devam etmediği saptanmıştır. Lojistik regresyon analizine göre; eğitim durumu ve aile yapısı, çalışma koşulları, ücret ödeme düzeni ve ulaşım kolaylığı gibi unsurların çocukların çalışma istekliliğini etkileyen önemli belirleyici faktörler olduğu belirlenmiştir. Çocuk işçi ailelerine ilişkin bulguları; çocuk işçi aile reisinin %85'i erkek, %69'u 36-55 yaş aralığında, %79'u okuma yazma bilmeyen ve %96'sı 250 dolar altında aylık gelire sahip oldukları belirlemiştir. Ailelerin çocuk işçiliğine yönelik istekliliğinin bölgesel olarak farklılaştığını, tarım yapma, arazi büyüklüğü, çocuk işçi ücretleri gibi ekonomik faktörler istekliliği artırdığını, sosyal farkındalık değişkenlerin (STK üyeliği) istekliliği azalttığını ve çocuk işçiliğine yönelik tutum gibi faktörlerin bu kararı anlamlı biçimde etkilediğini göstermektedir. Araştırma, çocuk işçiliğiyle mücadelede bölgesel kalkınma politikaları, ailelerin gelir artırıcı destek mekanizmaları, tarımsal mekanizasyonun artırılmasına yönelik destekler ve çocuk işçiliğini meşrulaştıran algıları dönüştürmeye yönelik farkındalık eğitim programları ve ürün bazlı farklılaştırılmış yaklaşımların önemini ve gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the factors determining the prevalence of child labor in cotton and soybean production in Northern Benin. Within this framework, the decisions of cotton and soybean producers who are the key actors employing child labor regarding the use of child labor, as well as the level, intensity, and preferences for child labor, were analyzed within a comprehensive framework. In addition, the study identifies the factors influencing the willingness of children working in cotton and soybean production specifically whether their work is voluntary or compulsory as well as the determinants shaping the attitudes and willingness of families toward child labor. As the study area, four provinces located in the northern region of Benin where the incidence of child labor is high and agricultural activities are intensive were selected: Banikoara and Sinendé for cotton production, and Ségbana and Nikki for soybean production. The main material of the study consists of original data collected through a survey method in March and April 2025. Within this scope, surveys were conducted with a total of 720 child labor actors, comprising 240 producers (120 cotton producers and 120 soybean producers), 240 child laborers under the age of eighteen, and 240 families of child laborers. In the analysis of the data, the chi-square test of independence was used to determine the existence of relationships between categorical variables, while Cramér's V coefficient was employed to assess the strength of these relationships. Factors influencing producers' levels of child labor employment and their preferences were evaluated using the double hurdle model and logistic regression. The factors affecting working children's willingness to work and families' willingness toward child labor were examined using logistic regression analysis. The findings indicate that 65% of cotton producers are between 36 and 55 years of age, 83% are illiterate, 56% have a monthly income below USD 250, and 65% are members of a cooperative. Among soybean producers, 64% are between 36 and 55 years of age, 87% are illiterate, and 84% have an income below USD 250. It was found that decisions regarding the employment of child labor and the level of child labor use are determined primarily by spatial factors (district), income structure, and production characteristics. Findings related to the intensity of child labor employment reveal that household size reduces the intensity of child labor use, whereas the utilization of family labor and certain payment practices increase child labor intensity. In particular, production scale, machinery use, and payment methods emerge as the main determinants of child labor intensity in cotton production, while spatial differences, the working period, and a family-labor-based production structure are more influential in soybean production. Logistic regression results concerning child labor preference indicate that technological and institutional factors strongly reduce the probability of preferring child labor, whereas attitudinal variables increase the likelihood of child labor preference. The study found that 78% of child laborers are in the 12–17 age group, 66% are male, and 74% do not attend school. Based on the logistic regression analysis, factors such as educational status and family structure, working conditions, wage payment arrangements, and ease of transportation were identified as key determinants influencing children's willingness to work. The findings related to families of child laborers indicate that 85% of household heads are male, 69% are between 36 and 55 years of age, 79% are illiterate, and 96% have a monthly income below USD 250. The results further demonstrate that families' willingness to engage in child labor varies regionally; economic factors such as engagement in agriculture, land size, and child labor wages increase this willingness, whereas social awareness variables (e.g., NGO membership) reduce it. In addition, factors such as attitudes toward child labor significantly influence this decision. Overall, the study highlights the importance and necessity of regional development policies, income-enhancing support mechanisms for families, support for increasing agricultural mechanization, awareness-raising education programs aimed at transforming perceptions that legitimize child labor, and product-specific differentiated approaches in combating child labor.