Faktör analizinde kullanılan faktör döndürme yöntemlerinin farklı ilişki yapısı, değişken sayısı ve örnek genişliği kombinasyonlarında karşılaştırılması: Bir simülasyon çalışması
Comparison of factor rotation methods used in factor analysis across different correlation structures, numbers of variables, and sample size combinations: A simulation study
  1. Tez No: 1006564
  2. Yazar: YUNUS AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR KOŞKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Biyoistatistik, Agriculture, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Faktör analizi, Factor analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında; değişken sayısı, örnek genişliği ve ilişki yapısının, ortogonal döndürme yöntemlerinin başarısı üzerindeki etkileri, çok boyutlu bir simülasyon tasarımıyla sistematik olarak karşılaştırılmıştır. Faktör çıkarımı aşamasında Temel bileşenler analizi kullanılmış ve faktör sayısı değişken sayısına eşit olacak şekilde tanımlanarak tüm yöntemler için ortak bir karşılaştırma zemini oluşturulmuştur. Simülasyon tasarımı; 7 farklı değişken sayısı, 11 farklı örnek genişliği ve 8 farklı ilişki yapısını kapsayan 616 senaryo üzerinden, her biri 10 000 tekrar olacak şekilde yürütülmüştür. Çalışma kapsamında Varimax, Quartimax, Equamax, BentlerT, GeominT, Entropy, InfomaxT, Varimin, CF-Varimax ve BifactorT yöntemleri ile döndürme yapılmamış çözümün performansları; Sinyal/Gürültü oranı, bu çalışma kapsamında geliştirilen Yorumlanabilirlik Kararlılık İndeksi (Interpretability Stability Index – ISI), Basit Yapı İndeksi (Simple Structure Index – SSI) ve konverjans oranı kullanılarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca simülasyon parametrelerinin yöntem seçimi üzerindeki etkileri Multinomial lojistik regresyon ile modellenmiştir. Bulgulara göre; klasik Varimax ve CF-Varimax yöntemleri sütun varyansını maksimize etmede tutarlı performans sergilerken, satır basitliği kriterinde Quartimax yönteminin daha başarılı olduğu görülmüştür. Karmaşık ilişki yapılarında, bilgi teorisi temelli Entropy ve geometrik GeominT yöntemlerinin sinyali gürültüden ayrıştırmada klasik yöntemlere göre daha üstün performans gösterdiği belirlenmiştir. Geliştirilen Yorumlanabilirlik kararlılık indeksi skorları, en risksiz yöntemin çoğu senaryoda Varimax olduğunu, ancak yöntem seçiminin veri koşullarına duyarlı stokastik bir süreç olduğunu ortaya koymuştur. Yüksek ve homojen korelasyon yapılarında ise döndürmesiz çözümün varyans maksimizasyonu açısından teknik bir üstünlük sağladığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmanın, Biyometri, Zootekni ve sağlık bilimleri başta olmak üzere, çok değişkenli veri analizi yapılan alanlarda, araştırmacılara özelliklerine en uygun yöntemi seçmeleri konusunda bir rehber olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, the effects of the number of variables, sample size, and correlation structure on the performance of orthogonal rotation methods were systematically compared using a multidimensional simulation design. Principal Component Analysis was employed in the factor extraction stage, and a common comparison framework was established by defining the number of factors equal to the number of variables. The simulation design comprised 616 scenarios, covering 7 different numbers of variables, 11 different sample sizes, and 8 different correlation structures, with 10 000 replications conducted for each scenario. Within the scope of the study, the performances of Varimax, Quartimax, Equamax, BentlerT, GeominT, Entropy, InfomaxT, Varimin, CF-Varimax, and BifactorT methods, as well as the unrotated solution, were compared using the Signal-to-Noise ratio, Interpretability Stability Index (ISI) developed in this study, the Simple Structure Index (SSI), and the convergence rate. In addition, the effects of simulation parameters on method selection were modeled using Multinomial Logistic Regression. According to the findings, the classical Varimax and CF-Varimax methods exhibited consistent performance in maximizing column variance, whereas the Quartimax method was more successful with respect to the row simplicity criterion. In complex correlation structures, the information theory–based Entropy and the geometric GeominT methods demonstrated superior performance in separating signal from noise compared to classical methods. The developed Structural Integrity Index scores indicated that Varimax was the least risky method in most scenarios; however, method selection was shown to be a stochastic process sensitive to data conditions. In scenarios characterized by high and homogeneous correlation structures, the unrotated solution was found to provide a technical advantage in terms of variance maximization. In conclusion, it is believed that this study will serve as a guide for researchers in fields where multivariate data analysis is performed, particularly in Biometrics, Animal science, and health sciences, in selecting the most appropriate method for data characteristics.