Arıcılık sektörü ürünleri ve e-ticaretiüzerine bir araştırma: Iğdır ili örneği
A research on beekeeping sector products and e-commerce: the case of İğdir province
- Tez No: 1006633
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Arı ürünleri, Arıcılık, Iğdır, Pazarlama, Bee products, Beekeeping, Iğdır, Marketing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Bilim Dalı
Özet
Türkiye, sahip olduğu iklim özellikleri ve zengin endemik bitki örtüsü sayesinde arıcılık yapmaya son derece elverişlidir. Arıcılık ürünleri—özellikle bal, polen, perga ve propolis gibi temel ürünler—içerik ve kalite bakımından bölgesel farklılıklar gösterir. Bu ürünlerin çoğu, elde edildiği yöreye özgü nitelikler taşıdığından, birçok yörede coğrafi işaret almış veya coğrafi işaret alma potansiyeline sahip ürünler elde edilebilmektedir. Türkiye, arılı kovanı varlığı ve bal üretiminde dünyada önde gelen ülkeler arasında yer almasına rağmen, arıcılık sektörü ürünleri ve özellikle de bal ihracatı açısından dünyada ilk 10 ülke arasında yer almamaktadır. Türkiye'nin bal üretimi ve bal ihracatı arasındaki bu sıralama farkının, arıcılık ürünlerinin pazarlama sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu durum dikkate alınarak, bu tez çalışmasında genel olarak dünya ve Türkiye geneli arıcılık ürünleri, üretim miktarları, ithalat ve ihracat verileri; özelde ise Iğdır ili arıcılık sektörü ve ürünleri pazarlaması incelenmiştir. Çalışma kapsamında, Iğdır ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren 156 arıcılık işletmesinin mevcut durumu, pazarlama yöntemleri ve dijitalleşmeye yaklaşımları incelenmiştir. Araştırma bulguları, arıcıların büyük çoğunluğunun verimlilik çağında (%47,44'dü 36-54 yaş aralığında) ve lise altı eğitim seviyesinden (%76,9) oluştuğunu, katılımcıların tamamının (%100) ise ticari amaçlı bal ve balmumu üretimi yaptığını göstermektedir. Üreticilerin büyük çoğunluğu (%73,5) Halk Eğitim Merkezi üzerinden mesleki eğitim almışlardır. Üreticilerin %25,6'sı ana arılarını düzenli olarak yenilemekte ve %22,4'ü damızlık arı kullanmaktadır. Pazarlama kanalı olarak, çalışma kapsamındaki üreticilerinin tamamı (%100), ağızdan ağıza tavsiye yöntemini kullanmaktadır. Üreticiler, doğrudan e-ticaret platformu üzerinden satış yapmamalarına rağmen, ürün tanıtımında %57,7 oranında sosyal medyayı kullanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Turkey is highly suitable for beekeeping thanks to it's climate features and rich endemic flora, Beekeeping products particularly cure items like honey,pollen, bee brea(perga) and propolis exhibit regional, variations in content and quality,since many of these products carry attributes unique to the regions where they are sourced, product s that have the already been granted a geographical indication or have the potential to receive one can be obtained in many areas . Turkey is among the world's leading countries in terms of honey bee hive population and honey production.Its is ranked among top countries globally in terms of Beekeeping sector products and specifically honey exports.This discrepancy in Turkey's ranking between honey production and honey exports is thought to stem from marketing issues within the beekeeping sector. considering this situation this thesis study generally examined the global and Turkey wide Beekeeping sector and product marketing in the province of igdir.It's within the scope of the study,the current status, marketing methods and approaches to digitalization of 156 Beekeeping enterprise operating in the province and of igdir were investigated. Research findings indicate that the vast majority of beekeepers are in their productive age, with 47.44% falling within the 36–54 age range and having a lower-than-high-school education level (76.9%). Furthermore, all participants (100%) engage in commercial honey and beeswax production. A large majority of producers (73.5%) have received vocational training through the Public Education Center. 25.6% of producers regularly renew their queen bees, and 22.4% use breeding bees. Regarding marketing channels, all producers (100%) use word-of-mouth referrals. Although they do not sell directly through e-commerce platforms, 57.7% use social media for product promotion.