Sıçanlarda liraglutidin penisilinle indüklenen epileptik nörotoksisitedeki nöroprotektif etkinliğinin incelenmesi
Evaluation of the neuroprotective effect of liraglutide in penicillin-induced epileptic neurotoxicity in rats
- Tez No: 1006639
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, GLP-1, Epilepsy, GLP-1
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, penisilinle indüklenen epileptik nörotoksisitede liraglutidin olası nöroprotektif etkilerinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmada 35 erkek Sprague-Dawley sıçan Sham, Kontrol, LIR300, LIR600 ve LIR1200 olmak üzere beş gruba ayrıldı. İntrakortikal 500 IU penisilin uygulanarak oluşturulan epilepsi ardından, liraglutid üç farklı dozda (300, 600 ve 1.200 µg/kg) 8 gün boyunca uygulandı. Liraglutidin etkileri davranışsal açıdan, oksidatif stres belirteçleri üzerinden biyokimyasal açıdan, hipokampal hücre yoğunluğu, aktif kaspaz-3 ve beyin türevli nörotrofik faktör (BDNF) immünreaktivitesi ile histolojik ve immünohistokimyasal açıdan değerlendirildi. Bulgular: Penisilin epilepsi sonrasında motor koordinasyonda bozulma, uzamsal bellekte zayıflama, oksidatif dengede bozulma, hipokampal alt bölgelerde apoptoz artışı ve hücre yoğunluğunda azalma gözlendi. LIR1200 grubunda, ilk 3 gündeki rotarod performansı ve uzamsal bellek performansı Kontrole kıyasla daha iyi bulundu (sırasıyla, p<0,05 ve p=0,033). Hipokampal CA2-CA3 alanındaki hücre yoğunluğu, Kontrole göre LIR300 grubunda daha yüksekti (p=0,002). CA1 alanındaki aktif kaspaz-3 reaktivitesi, Kontrole kıyasla LIR600 ve LIR1200 gruplarında daha düşüktü (her iki grup için, p=0,022). BDNF reaktivitesi, LIR600 grubunda CA1 ve CA2-CA3 alanlarında Kontrole kıyasla daha yüksekti (sırasıyla, p=0,018 ve p<0,001). Sonuç: Liraglutidin penisilinle indüklenen epileptik nörotoksisitede kısmen de olsa nöroprotektif bir potansiyele sahip olduğu, ancak bu etkinin tüm parametrelerde aynı düzeyde ortaya çıkmadığı görülmüştür. Çalışmada en tutarlı faydanın 600 µg/kg dozunda elde edildiği, buna karşılık 1.200 µg/kg dozunun bazı davranışsal ve histolojik parametrelerde, 300 µg/kg dozunun ise özellikle CA2-CA3 bölgesindeki hücresel korunmada katkı sağlayabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the potential neuroprotective effects of liraglutide in a penicillin-induced epileptic neurotoxicity model. Methods: Thirty-five male Sprague-Dawley rats were divided into five groups: Sham, Control, LIR300, LIR600, and LIR1200. Following epilepsy induction by intracortical administration of 500 IU penicillin, liraglutide was administered at three different doses (300, 600, and 1,200 µg/kg) for 8 days. The effects of liraglutide were evaluated behaviorally, biochemically through oxidative stress markers, and histologically and immunohistochemically by assessing hippocampal cell density, active caspase-3, and brain-derived neurotrophic factor (BDNF) immunoreactivity. Results: After penicillin-induced epilepsy, impaired motor coordination, weakened spatial memory, disrupted oxidative balance, increased apoptosis in hippocampal subregions, and decreased cell density were observed. In the LIR1200 group, rotarod performance during the first 3 days and spatial memory performance were better than those in the Control group (p<0.05 and p=0.033, respectively). Cell density in the hippocampal CA2-CA3 region was higher in the LIR300 group than in the Control group (p=0.002). Active caspase-3 reactivity in the CA1 region was lower in the LIR600 and LIR1200 groups than in the Control group (p=0.022 for both). BDNF reactivity was higher in the CA1 and CA2-CA3 regions in the LIR600 group than in the Control group (p=0.018 and p<0.001, respectively). Conclusion: Liraglutide showed partial neuroprotective potential in penicillin-induced epileptic neurotoxicity. However, this effect effect was not uniform across parameters. The most consistent benefit was observed at the dose of 600 µg/kg, whereas the 1,200 µg/kg contributed to some behavioral and histological parameters, and the 300 µg/kg provided benefit in cellular protection in the CA2-CA3 region.