Kronik ayak bileği instabilitesi bulunan sporcularda rijit talus stabilizasyon bantlamasının alt ekstremite biyomekaniğine etkisi
The effect of rigid talus stabilization taping on lower extremity biomechanics in athletes with chronic ankle instability
- Tez No: 1006668
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLGA BAYRAKCI TUNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik ayak bileği instabilitesi, bantlama, denge, performans hareket açıklığı, Biyomekanik bantlama, Eklem hareket açıklığı, Spor performansı, Chronic ankle instability, taping, balance, performance, range of motion, Biomechanical-taping, Range of motion-articular, Athletic performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sporda Fizyoterapi ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
Özet
Akoğlu, A.S. Kronik Ayak Bileği İnstabilitesi Bulunan Sporcularda Rijit Talus Stabilizasyon Bantlamasının Alt Ekstremite Biyomekaniğine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sporda Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Spor Fizyoterapistliği Programı, Doktora Tezi, Ankara 2026. Bu çalışma, kronik ayak bileği instabilitesi bulunan sporcularda rijit talus stabilizasyon bantlamasının dorsifleksiyon eklem hareket açıklığı, fonksiyonel performans, dinamik denge, iniş biyomekaniği ve alt ekstremite eklem kinematiği üzerine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya kronik ayak bileği instabilitesi bulunan 30 sporcu dahil edildi. Katılımcılara bantlama öncesi ve sonrası dorsifleksiyon eklem hareket açıklığı için Weight-Bearing Lunge Testi, fonksiyonel performansın değerlendirilmesi amacıyla Fonksiyonel Hareket Tarama Testi-Alt Ekstremite parametresi (FHTT-AE), dinamik denge için Y-Denge Testi ve yaralanma riskinin değerlendirilmesi amacıyla Sıçrama Sonrası Yere İniş Hata Puanlama Sistemi uygulandı. Alt ekstremite kinematik analizi kapsamında Drop Jump (DJ) testi sırasında kalça, diz ve ayak bileği eklem açıları değerlendirildi. Bantlama uygulaması sonrasında ayak bileği dorsifleksiyon eklem hareket açıklığında istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı (p<0,001; etki büyüklüğü = -0,78). Fonksiyonel performansı değerlendiren FHTT-AE puanında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik gözlenmedi (p=0,058). Yere iniş hareket kalitesini değerlendiren Sıçrama Sonrası Yere İniş Hata Puanlama Sistemi skorunda anlamlı düzeyde azalma belirlendi (p<0,001; etki büyüklüğü = -0,68). Dinamik denge açısından incelendiğinde bantlama sonrasında Y-Denge Testi anterior (p<0,001; etki büyüklüğü = -0,62), posteromedial (p=0,003; etki büyüklüğü = -0,54), posterolateral (p<0,001; etki büyüklüğü = -0,69) ve birleşik skorunda (p<0,001; etki büyüklüğü = -0,75) anlamlı artış saptandı. Alt ekstremite kinematik analizi sonuçlarına göre DJ sırasında diz fleksiyon açısında anlamlı artış (p<0,001; etki büyüklüğü = -0,69) ve ayak bileği inversiyon açısında anlamlı azalma (p<0,001; etki büyüklüğü = -0,74) belirlenirken, kalça fleksiyon açısı (p=0,175) ile ayak bileği plantar fleksiyon–dorsifleksiyon açısı (p=0,530) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç olarak rijit talus stabilizasyon bantlamasının kronik ayak bileği instabilitesi bulunan sporcularda ayak bileği dorsifleksiyon eklem hareket açıklığını ve dinamik dengeyi artırdığı, yaralanma riski skorunu azalttığı, iniş sırasında diz fleksiyonunu artırıp ayak bileği inversiyonunu azaltarak alt ekstremite biyomekaniğini olumlu yönde etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Akoğlu, A.S. The Effect of Rigid Talus Stabilization Taping on Lower Extremity Biomechanics in Athletes with Chronic Ankle Instability. Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Departmentof Sports Physiotherapy and Rehabilitation, Sports Physiotherapy Program, PhD Thesis, Ankara 2026. This study was conducted to investigate the effects of rigid talus stabilization taping on ankle dorsiflexion range of motion, functional performance, dynamic balance, landing biomechanics, and lower extremity joint kinematics in athletes with chronic ankle instability. Thirty athletes with chronic ankle instability were included in the study and evaluated before and immediately after rigid talus stabilization taping. Ankle dorsiflexion range of motion was assessed using the Weight-Bearing Lunge Test; functional performance was evaluated with the Functional Movement Screening Test–Lower Extremity (FMS-LE) parameter; dynamic balance was assessed using the Y-Balance Test; and injury risk was evaluated using the Landing Error Scoring System. Lower extremity kinematics were analyzed during Drop Jump (DJ) Test, including hip, knee, and ankle joint angles. Following the taping application, a statistically significant increase in ankle dorsiflexion range of motion was observed (p<0.001; effect size = -0.78). No statistically significant change was observed in the FMS-LE score (p=0.058). A significant decrease was determined in the Landing Error Scoring System score (p<0.001; effect size = -0.68). In terms of dynamic balance, significant increases were found in the anterior (p<0.001; effect size = -0.62), posteromedial (p=0.003; effect size = -0.54), posterolateral (p<0.001; effect size = -0.69), and composite scores (p<0.001; effect size = -0.75) of the Y-Balance Test following taping. Kinematic analysis revealed a significant increase in knee flexion angle during DJ Test (p<0.001; effect size = -0.69) and a significant decrease in ankle inversion angle (p<0.001; effect size = -0.74), whereas no statistically significant difference was found in hip flexion angle (p=0.175) or ankle plantar flexion–dorsiflexion angle (p=0.530). In conclusion, rigid talus stabilization taping increased ankle dorsiflexion range of motion and dynamic balance, reduced injury risk score, and positively affected lower extremity biomechanics during landing in athletes with chronic ankle instability.