Kolon anastomozu iyileşmesi üzerine melatonin içeren matriks geliştirilmesi ve etkisinin araştırılması
Developing and investigation of the effect of melatonin-containing healing of colon anastomosis
  1. Tez No: 1006702
  2. Yazar: UFUK DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METEHAN UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon anastomozu, Patlama basıncı, Nanolif, Melatonin, Yara iyileşmesi, Colon anastomosis, Bursting pressure, Nanofiber, Melatonin, Wound healing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kolon anastomoz kaçağı, kolorektal cerrahide en sık karşılaşılan komplikasyonlardan bir tanesidir. Gelişen tüm tekniklere rağmen ciddi bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Bu çalışma ile PLGA yapısında biyobozunur, biyoemilir ve kontrollü melatonin salımı yapabilen bir matriks geliştirilmesi ve kolon anastomoz hattının iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada Wistar albino türü erkek sıçanlardan Anastomoz (n= 24), Anastomoz+Matriks (n=24) ve Anastomoz+Melatoninli Matriks (n=24) olmak üzere 3 farklı grup oluşturuldu. Çalışmanın 3. ve 7. günlerinde anastomoz hattı doku örnekleri alındı. Kolon patlama basıncı değerleri, anastomoz bölgesinde, histopatolojik analizler (H-E ve Masson-Trikrom boyama), western blot (iNOS, Tip I ve Tip III kolajen, M1 ve M2 polarizasyonu) ile büyüme faktörleri, proinflamatuar, antiinflamatuar, oksidan-antioksidan yolaklar ve kolajen sentezini düzenleyen enzimlerin gen ekspresyonları belirlendi. Elde edilen sonuçlar melatoninin 7. günde çok daha güçlü olmak üzere anastomoz hattında iyileşmeyi hızlandırdığını gösterdi. Melatoninin bu etkilerini; (a) IL-6, IL1β, TNF-α gen ekspresyon seviyelerini anlamlı şekilde azaltarak, (b) iNOS, COX-2, MPO gen ekspresyonu seviyelerinde 3. ve 7. günlerde düzenleyici etki göstererek, (c) HO-1 ve katalaz seviyelerini 7. günde anlamlı şekilde azaltarak, (d) TGF-β1, COL1A1 ve COL3A1 gen ekspresyonları üzerinden kolajen sentezini arttırarak, (e) Arg-1 üzerinden antiinflamatuar ve kolajen sentezini arttırıcı etki gösterek, (f) ADAM10 ve ADAM17 gen ekspresyon seviyelerini değiştirerek gerçekleştirdiği anlaşıldı. Melatonin uygulanan grupta aynı zamanda daha yüksek kolajen birikimi, daha düşük ödem ve nekroz skoru, daha az PNML sayısı ve daha yüksek neoanjiogenez ve fibroblast skoru belirlendi. Sonuç olarak kontrollü melatonin salınımı yapan biyomateryallerin anastomoz hattı yara iyileşmesini hızlandırmak için kullanılma potansiyeli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Colon anastomotic leak is one of the most common complications following surgery. Due to developmental surgical techniques, it remains a significant health problem. This study aimed to develop biocompatible, biodegradable, bioresorbable PLGA-based Melatonin-loaded controlled-release matrix and to investigate its therapeutic effects on colon anastomosis healing. In this study, Wistar albino male rats were randomly divided into three groups: Anastomosis (n= 24), Anastomosis+Matrix (n=24), and Anastomosis+Melatonin Loaded Matrix (n=24). The anastomosis lines were harvested on the 3rd and 7th days of the study. The colonic bursting pressure, histopathological staining (H-E and Masson's Trichrome), western blot (iNOS, Type I and Type III collagen, M1 and M2 polarisation), and the gene expression levels of growth factors, proinflammatory and antiinflammatory cytokines, oxidant-antioxidant pathways, and collagen synthesis-related enzymes were evaluated. According to the results, the melatonin-loaded matrix group accelerated healing at the anastomotic site on the 7th day of the experiment. Melatonin (a) significantly decreased the gene expression levels of IL-6, IL1β, TNF-α gen, (b) modulated iNOS, COX-2, MPO on 3rd and 7th days, (c) significantly decreased HO-1 and catalase levels on 7th day, (d) increased the gene expression levels of TGF-β1, COL1A1, and COL3A1, (e) enhanced antiinflammatory activity and collagen deposition through Arg-1 (f) regulated ADAM10 and ADAM17 levels. The melatonin-loaded matrix group showed decreased edema and necrosis scores, lower PNML level, increased neoangiogenesis, and fibroblast scores. Collectively, it is suggested that controlled release of melatonin-loaded biomaterials provides promising outcomes for accelerating anastomosis healing.