Çocuk yoğun bakım ünitesinde pediatrik akut respiratuar distres sendromu tanısı alan hastaların tedavi seçenekleri, mortalite ve morbiditesini etkileyen faktörlerin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of factors affecting treatment options, morbidity and mortality in patients diagnosed wi̇th pards in the pediatri̇c intensive care unit
- Tez No: 1006724
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN HATİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: pARDS, Mortalite, Morbidite, Çocuk Yoğun Bakım, pARDS, mortality, morbidity, pediatric intensive care unit
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş- Amaç: Bu araştırmanın amacı ,çocuk yoğun bakım ünitesinde pARDS (Pediatrik Akut Respiratuvar Distres Sendromu) tanısı almış hastalarda uygulanan tedavi seçeneklerinin etkinliğini retrospektif olarak değerlendirmek ve mortalite ile morbiditeyi etkileyen faktörleri belirlemektir. Bu çalışma, pARDS yönetiminde kullanılabilecek optimal tedavi stratejilerini belirleyerek, çocuk yoğun bakımında hasta bakımını iyileştirmeye yönelik kanıta dayalı öneriler geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu amaç doğrultusunda, pARDS tanısı almış hastaların klinik verileri incelenecek, tedavi yöntemlerinin sonuçlar üzerindeki etkisi analiz edilecek ve mortalite ve morbiditeyi artıran veya azaltan faktörlertanımlanacaktır. Gereç ve yöntem: Çocuk yoğun bakım ünitemizde Ocak 2018 – Temmuz 2024 tarihleri arasında pARDS nedeniyle takip edilen toplam 80 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendir. Hastaların demografik bilgileri (yaş, cinsiyet, vb.), pARDS tanısına yol açan altta yatan nedenler, uygulanan tedavi yöntemleri (mekanik ventilasyon,ilaç tedavileri, vb.), mortalite ve morbidite skorları, laboratuvar bulguları, sistem bulguları, görüntülemeleri, yoğun bakım ve hastane yatış süreleri, uygulanan tedaviler kaydedildi. Hastalar PRISM III ve PELOD skorları ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubunu 80 hasta oluşturdu.Hastaların ortanca yaşı 17,5 (5–52) ay olup %53,8'i erkekti. En sık yatış nedeni pulmoner kaynaklı olup (%78,8), pnömoni başlıca etiyolojiydi (%72,5). Yoğun bakım mortalite oranı %55 olarak saptandı. Vefat eden hastalarda maksimum PEEP düzeyi daha yüksek, sürekli renal replasman tedavisi ve plazmaferez uygulanma oranı anlamlı olarak fazlaydı. Multiorgan yetmezliği mortal grupta daha sık görülürken,trakeostomi yaşayan hastalarda daha yüksekti. PELOD skoru ve Vazoaktif İnotrop Skoru vefat eden hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti. Laboratuvar değerlendirmesinde mortal grupta total protein ve trombosit düzeyleri daha düşük,sodyum, ferritin ve prokalsitonin düzeyleri ise daha yüksek bulundu. IgM düzeyi yaşayan hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: PARDS'de mortalite, yalnızca solunum parametreleri ile değil, multiorgan disfonksiyonu, hemodinamik instabilite ve artmış inflamatuar yanıt ile ilişkilidir. Organ destek gereksinimi ve inflamatuar biyobelirteçlerin birlikte değerlendirilmesi, yüksek riskli hastaların erken tanımlanmasında önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to retrospectively evaluate the effectiveness of treatment options applied to patients diagnosed with pARDS (Pediatric Acute Respiratory Distress Syndrome) in the pediatric intensive care unit and to determine the factors affecting mortality and morbidity. This study aims to develop evidence-based recommendations for improving patient care in pediatric intensive care by identifying optimal treatment strategies that can be used in the management of pARDS. To this end, the clinical data of patients diagnosed with pARDS will be examined, the effect of treatment methods on outcomes will be analyzed, and factors that increase or decrease mortality and morbidity will be identified. Methods: The medical records of a total of 80 patients followed up for pARDS in our pediatric intensive care unit between January 2018 and July 2024 were retrospectively reviewed. The patients' demographic information (age, gender, etc.), underlying causes leading to the pARDS diagnosis, treatment methods applied (mechanical ventilation, drug treatments, etc.), mortality and morbidity scores, laboratory findings, system findings, imaging, intensive care and hospital stay durations, and treatments administered were recorded. Patients were assessed using PRISM III and PELOD scores. Results: The study group consisted of 80 patients. The median age of the patients was 17.5 (5–52) months, and 53.8% were male. The most common reason for admission was pulmonary causes (78.8%), with pneumonia being the primary etiology (72.5%). The intensive care mortality rate was determined to be 55%. In patients who died, the maximum PEEP level was higher, and the rates of continuous renal replacement therapy and plasmapheresis were significantly higher. Multiple organ failure was more common in the mortality group and was higher in patients who underwent tracheostomy. The PELOD score and Vasoactive Inotropic Score were significantly higher in patients who died. Laboratory evaluation revealed that total protein and platelet levels were lower in the mortality group, while sodium, ferritin, and procalcitonin levels were higher. IgM levels were significantly higher in surviving patients. Conclusion: In PARDS, mortality is associated not only with respiratory parameters but also with multiorgan dysfunction, hemodynamic instability, and increased inflammatory response. The combined assessment of organ support requirements and inflammatory biomarkers may be important in the early identification of high-risk patients.