Periferik girişli santral kateterizasyonda ısıtıcı ped kullanımının preterm bebeklerde termoregülasyon, ağrı, konfor ve girişim sonuçlarına etkisi
The effect of heating pad use during peripherally inserted central catheterization on thermoregulation, pain, comfort, and procedural outcomes in preterm infants
  1. Tez No: 1006749
  2. Yazar: RABİA USLUBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Isıtıcı ped, preterm yenidoğan, periferik girişli santral kateter, termoregülasyon, ağrı, konfor, heating pad, preterm neonate, peripherally inserted central catheter, thermoregulatio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırma, pretermlerde periferik girişli santral kateterizasyon (PICC- Peripherally Inserted Central Catheter) sırasında ısıtıcı ped kullanımının termoregülasyon, fizyolojik parametreler, ağrı, konfor ve girişim sonuçları üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Yöntem: Araştırma, randomize kontrollü deneysel tasarımda, 01.10.2023–01.08.2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neonataloji Kliniği'nde yürütüldü. Örneklemi, ilk kez PICC uygulanan toplam 28 preterm oluşturdu. Pretermler, ısıtıcı ped kullanılan deney grubu (n=14) ve rutin işlem uygulanan kontrol grubu (n=14) olmak üzere iki gruba randomize edildi. PICC girişimi video kaydı ile kayıt altına alındı. Veriler Tanımlayıcı Bilgi Formu ve Gözlem Formu ile toplandı. Yenidoğanların vücut sıcaklığı, kalp tepe atımı, solunum sayısı, oksijen satürasyonu değerleri ve ağrı (NPASS), konfor (COMFORTneo) ölçek puanları girişim öncesi, sırası ve sonrasında kaydedildi. Ölçek puanlamaları video kayıtları üzerinden iki bağımsız gözlemci tarafından körleme esasına göre yapıldı. Ayrıca girişim süresi, girişim sayısı ve işlem sonrası kanama süresi değerlendirildi. Veriler NCSS 20 paket programında; yüzdelik, aritmetik ortalama, Pearson's Ki-Kare, Mann Whitney U, Fisher Exact, Fisher Freeman Halton, Friedman Test & Dunn Bonferroni testleri ve Spearman's korelasyon katsayısı ile analiz edildi. Sonuçlar %95 güven aralığında p<0,05 için anlamlı olarak değerlendirildi. Bulgular: Grupların demografik ve tanımlayıcı özellikler açısından benzer olduğu görüldü (p>0,05). Deney grubunda girişim sırasında (36,31±0,48 °C) ve sonrasında (36,36±0,51 °C) ölçülen vücut sıcaklığı, kontrol grubuna (35,92±0,23 °C ve 35,60±0,28 °C) göre daha yüksek saptandı. Oksijen satürasyonu değerleri deney grubunda girişim sırasında daha yüksek bulundu (p<0,05). Ağrı puanları deney grubunda girişim sırasında (8,57±2,34) kontrol grubuna (10,14±1,61) göre daha düşük (p<0,05), konfor puanları girişim öncesi kontrol grubunda daha yüksek idi (p=0,012). Diğer fizyolojik parametreler ve girişim sonuçları açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Isıtıcı ped kullanımının, PICC yerleştirme sırasında preterm yenidoğanlarda termal stabilitenin korunmasına ve girişim sırasında ağrının azaltılmasına katkı sağladığı belirlendi. Uygulamanın yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yaygınlaştırılması önerilir. Ocak 2026 , 95 sayfa.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the effects of heating pad use during peripherally inserted central catheter (PICC) placement on body temperature, physiological parameters, pain, comfort, and procedural outcomes in preterm neonates. Methods: This randomized controlled experimental study was carried out between 01.10.2023 and 01.08.2025 in the Neonatology Clinic of Ümraniye Training and Research Hospital, University of Health Sciences. The study sample consisted of 28 preterm neonates undergoing PICC placement for the first time. The neonates were randomized into a heating pad group (n=14) and a control group receiving routine care (n=14). The PICC procedure was recorded using video. Data were collected using a Descriptive Information Form and an Observation Form. Body temperature, heart rate, respiratory rate, and oxygen saturation were recorded before, during, and after the procedure. Pain was assessed using the Neonatal Pain, Agitation and Sedation Scale (NPASS), and comfort was evaluated using the COMFORTneo Comfort Scale. Scale scores were assessed at three time points (before, during, and after the procedure) by two independent observers using video recordings under blinded conditions. In addition, procedural duration, number of attempts, and post-procedural bleeding time were evaluated. Results: The groups were similar in terms of demographic and descriptive characteristics (p>0.05). In the heating pad group, body temperature measured during (36.31±0.48 °C) and after (36.36±0.51 °C) the procedure was higher compared to the control group (35.92±0.23 °C and 35.60±0.28 °C, respectively). Oxygen saturation levels measured during the procedure were also significantly higher in the heating pad group (p<0.05). Regarding pain, NPASS scores measured during the procedure were significantly lower in the heating pad group (8.57±2.34) compared to the control group (10.14±1.61) (p<0.05). In terms of comfort, pre-procedural COMFORTneo scores were higher in the control group (p=0.012). No statistically significant differences were found between the groups regarding heart rate, respiratory rate, procedural duration, number of attempts, or post-procedural bleeding time (p>0.05). Conclusion: The use of a heating pad during PICC placement was found to contribute to the maintenance of thermal stability and to reduce pain during the procedure in preterm neonates. The implementation of this practice is recommended to be expanded in neonatal intensive care units. January 2026, 95 pages.