Günübirlik oftalmik cerrahide total intravenöz anestezi (TİVA) ve sevofluran anestezisinin hemodinami ve derlenme özellikleri açısından karşılaştırılması
Comparison of total intravenous anesthesia (TIVA) and sevoflurane anesthesia in ambulatory ophthalmic surgery in terms of hemodynamic and recovery characteristics
- Tez No: 1006750
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT HAYRİ SANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Günübirlik cerrahi, oftalmik cerrahi, total intravenöz anestezi, sevofluran, hasta memnuniyeti, Ambulatory surgery, ophthalmic surgery, total intravenous anesthesia, sevoflurane, patient satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, günübirlik oftalmik cerrahi uygulanan ASA I–II erişkin hastalarda total intravenöz anestezi (TİVA) ile sevofluran kullanılarak uygulanan inhalasyon anestezisinin; hemodinamik parametreler, derlenme özellikleri, postoperatif konfor, komplikasyon profili ve hasta memnuniyeti üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu karşılaştırma ile, sağlık sistemi açısından maliyet etkinliğine katkı sağlayabilecek ve hasta açısından erken mobilizasyon, günlük yaşama hızlı dönüş ve hasta memnuniyetinde artış gibi klinik avantajların ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, gözlemsel çalışmaya 18 yaş ve üzeri, ASA I–II sınıfında toplam 160 hasta dahil edilmiştir. Hastalar uygulanan anestezi tekniğine göre TİVA grubu (n=80) ve sevofluran ile inhalasyon anestezisi grubu (n=80) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. İntraoperatif ve postoperatif dönemde hemodinamik parametreler, SpO₂ ve ETCO₂ değerleri kaydedilmiş; ekstübasyon süresi, aldrete skorunun ≥9'a ulaşma süresi, taburculuk süresi, postoperatif ağrı, bulantı-kusma, ek medikasyon gereksinimi ve hasta memnuniyeti değerlendirilmiştir. Veriler IBM SPSS Statistics 25 (© Copyright SPSS Inc., 1989–2017) yazılımı kullanılarak analiz edilmiş ve çalışmada istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: TİVA grubunda bazı intraoperatif zaman noktalarında sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncı değerleri inhalasyon grubuna göre daha yüksek saptanırken, hipotansiyon ve bradikardi insidansı TİVA grubunda anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur. İnhalasyon grubunda ise kalp atım hızı intraoperatif ve postoperatif dönemde daha yüksek seyretmiştir. SpO₂ ve ETCO₂ değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir. TİVA grubunda aldrete skorunun ≥9'a ulaşma süresi daha kısa bulunmuş, ancak toplam taburculuk süresi açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Postoperatif ağrı düzeyleri iki grupta benzer bulunurken, postoperatif bulantı-kusma insidansı ve ek antiemetik gereksinimi inhalasyon grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Hasta memnuniyeti değerlendirmesinde yalnızca bulantı-kusma yönetimine ilişkin memnuniyet TİVA grubunda daha yüksek saptanmıştır. Sonuç: Günübirlik oftalmik cerrahilerde hem TİVA hem de sevofluran ile inhalasyon anestezisi güvenli ve etkili anestezi yöntemleridir. TİVA, özellikle postoperatif bulantı-kusmanın azaltılması ve daha hızlı fonksiyonel derlenme açısından avantaj sağlarken; inhalasyon anestezisi daha stabil kalp atım hızı profili ile dikkat çekmektedir. Anestezi yöntemi seçiminin hasta özellikleri, hemodinamik risk profili ve postoperatif konfor beklentileri doğrultusunda bireyselleştirilmesi en uygun yaklaşım olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study aimed to compare the effects of total intravenous anesthesia (TIVA) and sevoflurane-based inhalational anesthesia on hemodynamic parameters, recovery characteristics, postoperative comfort, complication profile, and patient satisfaction in ASA I–II adult patients undergoing ambulatory ophthalmic surgery. Through this comparison, it was also aimed to demonstrate potential clinical advantages such as cost-effectiveness for the healthcare system and improved early mobilization, faster return to daily activities, and increased patient satisfaction for patients. Materials and Methods: This single-center observational study included a total of 160 adult patients classified as ASA I–II. Patients were divided into two groups according to the anesthesia technique: the TIVA group (n=80) and the sevoflurane-based inhalational anesthesia group (n=80). Intraoperative and postoperative hemodynamic parameters, SpO₂ and ETCO₂ values were recorded. Extubation time, time to reach an Aldrete score ≥9, discharge time, postoperative pain, nausea and vomiting, additional medication requirements, and patient satisfaction were evaluated. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 25 (© Copyright SPSS Inc., 1989–2017), and a p value <0.05 was considered statistically significant. Results: In the TIVA group, systolic, diastolic, and mean arterial pressure values were higher at certain intraoperative time points, while the incidence of hypotension and bradycardia was significantly higher compared with the inhalation group. Heart rate values were higher in the inhalation group during both intraoperative and postoperative periods. No significant differences were observed in SpO₂ and ETCO₂ values between groups. The time to reach an Aldrete score ≥9 was shorter in the TIVA group; however, total discharge time did not differ significantly between groups. Postoperative pain scores were similar between groups, whereas postoperative nausea and vomiting and the need for antiemetics were significantly higher in the inhalation group. Patient satisfaction regarding nausea and vomiting management was higher in the TIVA group. Conclusion: Both TIVA and sevoflurane-based inhalational anesthesia are safe and effective techniques for ambulatory ophthalmic surgery. TIVA offers advantages in terms of reduced postoperative nausea and vomiting and faster functional recovery, while inhalational anesthesia is associated with a more stable heart rate profile. Individualized anesthesia selection based on patient characteristics and perioperative risk factors remains essential.